​Propaganda rusă promovează, prin cel puțin două dintre site-urile avute la îndemână, mesajele pro-"Roexit" și pentru "independența" României față de UE și spațiul euro-atlantic, mesaje transmise luni seară de personaje precum Marian Munteanu și Daniel Dragomir. Cum funcționează această propagandă într-o perioadă marcată de discuțiile din Parlamentul European referitoare la România, de legile justiției și, mai presus de toate, de referendumul din 6-7 octombrie?

Mesajul Roexit pe site-ul SputnikFoto: Captura Sputnik.md

Mesajul "Roexit" intră fără prea multe presiuni mediatice în dezbaterea publică. A apărut prin combinarea a trei mesaje separate, în momentul-cheie al afirmațiilor făcute de un înalt oficial european la adresa României, dar și cu puțin timp înaintea referendumului contestat de la sfârșitul acestei săptămâni.

  • Mesajul reținut al politicianului Liviu Dragnea la adresa lui Timmermans a fost completat, într-un răstimp foarte scurt, de un mesaj ambiguu, dar folosind cuvinte grele din partea unui personaj controversat, fără relevanță în peisajul politic actual, dar și de mesajul dur al unui personaj la fel de controversat, dintre cei care se războiesc cu statul paralel. Toate au fost preluate precaut de media serioase și mai puțin reținut pe site-urile de propagandă, care ezită, cel puțin până acum, să dea mai multă greutate ideii de ieșire din UE.

Ce s-a întâmplat luni seară

Luni seară, președintele PSD a avut declarații dure la adresa criticilor aduse de vicepreședintele CE Frans Timmermans, critici ce au vizat preponderent situația statului de drept din România, dar și chestiunea referendumului pentru familia tradițională. Dragnea a spus că "nu mi-am imaginat că o țară UE va fi amenințată în felul ăsta, atât de brutal. A fost o condamnare deja înainte de a se studia probele".

Poziția lui Dragnea a fost susținută, marți, și de alți reprezentanți PSD. Dar, luni seară, ea s-a suprapus cu alte două luări de poziție - a fostului lider al studenților Marian Munteanu și a fostului ofițer SRI Daniel Dragomir. Ambii s-au exprimat pentru distanțarea României de spațiul euro-atlantic, folosind cuvinte precum "independență" și "roexit", trimitere la termenul ce desemnează ieșirea Marii Britanii din UE, Brexit.

  • Marian Munteanu, știut acum mai mult pentru retorica sa radical naționalistă și antioccidentală, a spus întâi în platou la Antena 3, apoi pe Facebook, că referendumul ar reprezenta o "declarație de independență" prin care am arăta "lumii că Țara noastră își păstrează suveranitatea și verticalitatea". Detalii aici
  • Tot luni seară, Daniel Dragomir, fost ofițer SRI condamnat în primă instanță pentru fals în înscrisuri și cercetat penal în dosarul Black Cube, susținător al teoriilor PSD-ALDE referitoare la "statul paralel", a publicat pe Facebook un manifest pentru "Roexit", cu 10 motive pentru care el susține că România ar trebui să părăsească UE. Detalii aici
  • Marți după-amiază, Marian Munteanu a revenit asupra declarațiilor, spunând, pe Facebook, că nu ar fi vorbit despre ieșirea României din UE, cum ar fi sugerat "propagandiștii", ci ar fi vorbit despre o declarație de independență "față de cercurile globaliste care doresc să ne impună agenda lor neo-marxistă."

Ce a urmat în mediile favorabile Rusiei, după "ieșirile" de luni seară

Mesajul despre "Roexit" al lui Daniel Dragomir a început să circule rapid pe Facebook. Dar imaginea ce îl însoțea, cu acest cuvânt în tricolor suprapus peste steagul UE, era deja distribuită, de cel puțin 15 minute, de pe conturi care, din observațiile HotNews.ro, sunt folosite pentru distribuirea de mesaje ale propagandei ruse. Alternativ, unele dintre aceste conturi au distribuit și manifestul publicat pe blogul României 3.0, platforma lui Dragomir.

Până marți dimineață, postarea lui Daniel Dragomir avea peste 700 de distribuiri și peste 1.400 de aprecieri (inclusiv din partea lui Codrin Ștefănescu). Marți după-amiază, numărul distribuirilor depășise 1.100 și cel al like-urilor depășise 2000.

Pe principalul canal al propagandei ruse ro.sputnik.md, ce face parte din Sputnik, rețeaua media controlată de Kremlin, Marian Munteanu nu apare. De altfel, fostul lider al studenților, odinioară intervievat și lăudat de Sputnik, nu mai apare pe această platformă de mai bine de un an. Sputnik preia, însă, mesajul lui Daniel Dragomir despre "Roexit", pe care îl califică "o postare extrem de dură - poate mai dură decât cele cu care ne-am obișnuit până acum". Potrivit Sputnik, Daniel Dragomir "a explicat" și a "punctat" argumente pentru ieșirea dintr-un UE care "nu mai reprezintă nimic pentru noi".

Unii cititori vor spune: bine, bine, dar și alte surse de știri serioase au prezentat mesajul lui Daniel Dragomir. Diferența ține, însă, de modul cum este prezentat acest mesaj.

  • În timp ce sursele relevante de știri prezintă context și îi menționează statutul lui Daniel Dragomir (condamnat, cercetat penal), canalul de propagandă al Rusiei se rezumă să îi prezinte calitatea de fost ofițer SRI. El nu susține sau afirmă lucruri, ci "explică" și "punctează".
  • O altă diferență: În timp ce sursele serioase de știri prezintă diverse puncte de vedere pe o temă sau alta, pe Sputnik se fac auzite doar punctele de vedere ale unei tabere. Și nici acelea nu sunt cuprinzătoare, ci doar ale unor personaje anume.

Astfel, pe Sputnik, intervenția lui Daniel Dragomir despre Roexit apare în rândul unui număr limitat de știri din actualitatea politică internă. Știrea cu Roexit este alăturată următoarelor:

Un alt site care distribuie des mesajele Kremlinului și care, în cazul referendumului, militează pentru o participare mare și un vot pozitiv, ActiveNews.ro, a prezentat atât poziția lui Marian Munteanu referitoare la "declarația de independență", cât și mesajul lui Daniel Dragomir.

ActiveNews.ro prezintă conținutul celor două poziții pe larg, încă din titlu. La fel ca Sputnik, acest site nu precizează calitatea și relevanța autorilor acestor mesaje, ci doar preia conținutul acestora. În cazul lui Marian Munteanu, singurele informații de context sunt legate de referendum, în formula următoare: "Cetățenii vor trebui să răspundă cu DA, dacă sunt de acord cu schimbarea Constituției în forma adoptată de Parlament sau cu NU, dacă sunt împotriva dorinței celor 3 milioane de semnatari ai inițiativei." În cazul lui Daniel Dragomir, mesajul este redat fără niciun fel de alte informații.

  • Marți, ActiveNews.ro a contuat pe linia Roexit preluând punctul de vedere al lui Sorin Ovidiu Vântu, publicat pe Facebook în favoarea ieșirii din UE. În acest caz, site-ul precizează că SOV a fost "condamnat la opt ani de închisoare cu executare".

Și acest site preia, marți, apelul lui Pleșoianu referitor la expulzarea ambasadorului Klemm.

Până marți după-amiază, alte site-uri de propagandă și pro-ruse consultate de HotNews.ro fie nu includeau articole pe temele menționate, fie nu erau actualizate de multă vreme. Notabil site-ul România liberă, ziar condus de comentatorul rusofil Iulian Capsali, care preia doar parțial textul lui Daniel Dragomir, cu un titlu neutru.