Directorul agenției naționale de presă Agerpres, Alexandru Ioan Giboi, a scris luni seară pe Facebook că a "aflat" din presă că ar fi fost demis, în condițiile ar fi primit OK-ul de la Liviu Dragnea să stea în funcție până în decembrie. Procedurile de înlocuire a șefului agenției de presă sunt, însă, mult mai complicate. Ce s-a întâmplat?

HotNews.roFoto: Hotnews

Luni, pe masa discuțiilor conducerii Parlamentului a ajuns o propunere a guvernului ca în funcția de director al agenției Agerpres să fie numită Claudia Nicolae, fost director general adjunct al Agerpres, mai recent consilier al ministrului de Interne Carmen Dan.

La finalul ședinței Birourilor permanente reunite, Călin Popescu Tăriceanu a anunțat că au fost amânate pentru săptămâna viitoare procedurile privind alegerea conducerii mai multor instituții, inclusiv Agerpres. O știre Mediafax, preluată și de HotNews.ro, menționa însă doar ASF și CNA ca instituții din subordinea Parlamentului pentru care au fost amânate aceste proceduri.

Cu toate acestea, luni seară, directorul general Agerpres, Alexandru Giboi, a scris, pe Facebook, că a fost informat că ar fi fost demis de la conducerea agenției, prin numirea unei alte persoane. El amintește că ocupă această funcție interimar din luna martie și că, recent, l-a anunțat pe Liviu Dragnea că în aceste condiții demisionează în decembrie. "De ce în decembrie? Pentru că mi-am dorit să fiu în Agenție de 1 Decembrie, Ziua Națională cea mai importantă din ultimii 10 de ani".

  • În același mesaj de pe Facebook, directorul instituției de presă scrie că omul politic Dragnea i-a răspuns "OK" la "rugăminte", dar ceea ce a urmat, "incorect", a aflat acum din presă - demiterea din funcție.

Contactat marți de HotNews.ro, Alexandru Giboi a spus că "în acest moment sunt interimar, mandatul meu a expirat în luna martie". El a explicat procedura de numire a unui director și a spus că noul director își ia efectiv atribuțiile "în momentul în care numirea apare în Monitorul Oficial, devine oficială". Întrebat de ce se consideră demis, în aceste condiții, el a indicat demararea procedurii de numire a unui nou director, prin propunerea trimisă Parlamentului de către premier.

Propunerea unei persoane la conducerea agenției naționale de presă Agerpres este doar începutul unei proceduri a cărei celeritate depinde strict de dorința parlamentarilor de a acționa rapid. Potrivit Legii 19/2003 privind organizarea și funcționarea Agerpres:

  • Primul-ministru este cel care îl propune pe directorul general al agenției (Alexandru Ioan Giboi a fost propus pentru această funcție, în 2013, de către Victor Ponta)
  • Numirea în funcție este făcută de către Parlament. Dar mai întâi propunerea trebuie să primească avizul comisiilor parlamentare de specialitate.
  • Numirea se face în cel mult 15 zile de la nominalizare. În cazul unui vot negativ, se reia în cel mult 30 de zile.

Drept urmare, în acest moment directorul general interimar al Agerpres nu este demis, dar ar putea să nu prindă 1 decembrie în funcție, așa cum își dorea și cum ar fi acceptat, la "rugămintea" sa, politicianul Liviu Dragnea.