Fostul președinte Ion Iliescu a negat, pe blogul personal, declarațiile care le-ar fi făcut pentru cotidianul francez Le Figaro, precizând că a citit "cu uimire amestecată cu dezgust un soi de compilație despre PSD și despre situația politică din România", potrivit Mediafax.

Ion Iliescu (foto arhiva)Foto: Agerpres
  • Paul Cozighian, jurnalist Le Figaro: Voi aduce proba declarațiilor de domnului Iliescu. Iliescu chiar ne-a primit cu multă amabilitate și am stat de vorba o oră și cincizeci de minute. Vorbea o franceză aproape impecabilă. E posibil să nu-și mai amintească tot e a declarat (Realitatea TV).
  • Jurnalistul Cozighian spune că marți seară va difuza la Realitatea TV declarațiile lui Ion Iliescu.

"Am citit cu uimire amestecată cu dezgust un soi de compilație despre PSD și despre situația politică din România, apărută în Le Figaro. Uimire, pentru că Le Figaro a fost întotdeauna un ziar solid, care practica jurnalism de calitate. Dezgust, pentru că sunt citat cu lucruri pe care NU le-am declarat niciodată, nici ziarului Le Figaro, nici altcuiva. Fiecare este liber să creadă ce dorește despre PSD, despre situația politică din România, despre istoria post-decembristă. Însă nu pot accepta să fiu implicat în lupte politice pentru putere absurde, fără nicio miză nici pentru PSD, nici pentru România. Realitatea prezentată în articol este caricaturală, iar declarațiile care mi se atribuie sunt parte a acestei lupte politice. Nu este intenția mea să particip la așa ceva. PSD este un partid matur și responsabil, care își va rezolva problemele conform statutului său și legilor țării", a scris Ion Iliescu, luni seară pe blogul personal.

Acesta spune că a ales să nu se implice în viața politică din PSD și din țara noastră, iar când va avea ceva de spus, atunci le va transmite direct social-democraților, nu prin intermediul presei autohtone sau străine.

"În ultima perioada, am ales să fiu cât mai puțin implicat în viața politică din PSD și din România. Iar când voi avea ceva de spus celor din PSD, o voi face direct, fără mijlocirea presei, române sau străine. Nu cred că avem în față un fake news, ci un act de război mediatic. Ceea ce mi se pare la fel de inacceptabil ca și atribuirea unor afirmații care nu-mi aparțin. Regret că lucrurile au ajuns atât de jos în presă. Mi se pare că jurnalul îmi datoreaza scuze și rectificarea respectivelor afirmații", a conchis Ion Iliescu.

Partidul Social-Democrat (PSD) trece printr-o perioadă dificilă şi se confruntă cu "cea mai gravă criză politică", afirmă fostul preşedinte Ion Iliescu, citat de cotidianul francez Le Figaro, care observă că România este "ţara unui singur partid".

La fel ca mulţi alţi membri ai PSD, Ion Iliescu este convins, potrivit Le Figaro, că, pentru a se menţine, partidul său trebuie să întoarcă pagina Liviu Dragnea. Iliescu apreciază că, în momentul de faţă, în România, în afară de PSD, "nu există alternativă, nu este nicio altă forţă politică în stare să răspundă la nevoile societăţii".

Postarea integrală de pe blogul lui Ion Iliescu:

Fake news - Le Figaro

17/12/2018

Am citit cu uimire amestecată cu dezgust un soi de compilație despre PSD și despre situația politică din România, apărută în Le Figaro. Uimire, pentru că Le Figaro a fost întotdeauna un ziar solid, care practica jurnalism de calitate. Dezgust, pentru că sunt citat cu lucruri pe care NU le-am declarat niciodată, nici ziarului Le Figaro, nici altcuiva.

Fiecare este liber să creadă ce dorește despre PSD, despre situația politică din România, despre istoria post-decembristă. Însă nu pot accepta să fiu implicat în lupte politice pentru putere absurde, fără nicio miză nici pentru PSD, nici pentru România. Realitatea prezentată în articol este caricaturală, iar declarațiile care mi se atribuie sunt parte a acestei lupte politice. Nu este intenția mea să particip la așa ceva. PSD este un partid matur și responsabil, care își va rezolva problemele conform statutului său și legilor țării.

In ultima perioada, am ales să fiu cât mai puțin implicat în viața politică din PSD și din România. Iar când voi avea ceva de spus celor din PSD, o voi face direct, fără mijlocirea presei, române sau străine.

Nu cred că avem în față un fake news, ci un act de război mediatic. Ceea ce mi se pare la fel de inacceptabil ca și atribuirea unor afirmații care nu-mi aparțin. Regret că lucrurile au ajuns atât de jos în presă. Mi se pare că jurnalul îmi datoreaza scuze și rectificarea respectivelor afirmații.

Ion Iliescu