Cei mai mulți dintre români cred că știrile care denaturează realitatea sau sunt false reprezintă un pericol pentru democrație, iar aproape trei sferturi cred că acestea sunt des întâlnite, potrivit Raportului național al CE pentru România, parte a studiului Eurobarometru Standard 90 - valul din toamna 2018 publicat marți.

Eurobarometru - raportFoto: Comisia Europeana

În medie, mai mulți români (72%) decât europeni (68%) cred că știrile false sunt des întâlnite. 68% dintre români, respectiv 71% dintre europeni cred că ele reprezintă o problemă la nivel național.

Potrivit studiului:

 • 52% dintre cetățenii români au o imagine pozitivă despre Uniunea Europeană, peste media la nivel european (43%). Românii rămân optimiști în ceea ce privește viitorul Uniunii Europene (63%), peste media europeană de 58%.
 • Cea mai mare reușită a Uniunii Europene este considerată de români libera circulație a cetățenilor, bunurilor și serviciilor în interiorul Uniunii, cu 4 puncte procentuale mai mult decât media europeană (31% față de 26%, media europeană).
 • Dacă ne referim la încrederea pe care o acordă românii instituțiilor, peste jumătate dintre români (55%) au încredere în Comisia Europeană (comparativ cu o medie europeană de 43%), în timp ce guvernul se situează la 23%. Șase din zece români au încredere în Parlamentul European (48% media europeană), în timp ce Camera Deputaților beneficiază de încrederea a 24% dintre români.
 • În ceea ce privește democrația, 55% dintre români sunt mulţumiţi de felul în care aceasta funcţionează în UE, ponderea lor fiind în continuare mai mare decât media europeană (50%). În schimb, doar unul din trei români este mulţumit de modul de funcţionare a democrației în România.
 • La capitolul mass-media, principala sursă de informare rămâne televiziunea – 97% dintre români menționează că privesc cel puțin o dată pe săptămână programele televizate (UE: 92%), iar mai bine de jumătate dintre români utilizează internetul săptămânal (58% România, 78% UE).
 • Comparativ cu anii anteriori, rețelele sociale au fost menționate mai des ca surse de informare folosite. 60% dintre români percep rețele sociale drept o modalitate modernă de a fi la curent cu problemele politice, dar și ca un mod de exprimare a părerilor în acest sens.

La capitolul comportament media:

 • 69% dintre români (față de 76% media europeană) consideră că știrile false sunt un pericol pentru democrație
 • 36% dintre români se consideră bine informați (sub media europeană de 42%)
 • informațiile pe teme politice naționale sunt preluate în primul rând de la TV (70%, peste media europeană), apoi de pe Internet (7%, cu 14 puncte procentuale mai puțin decât media europeană). 17% spun că nu caută în mod activ știri pe teme politice naționale - cel mai mare procentaj din UE
 • 30% spun că nu se informează cu privire la UE, politicile și instituțiile ei
 • televiziunea și radioul se bucură de cea mai mare încredere (jumătate dintre români), pondere similară cu cea din UE

Datele pentru Eurobarometrul Standard 90 au fost colectate în România, în perioada 8-18 noiembrie 2018, de compania TNS CSOP. Eșantionul reprezentativ a fost constituit din 1.042 de persoane cu vârsta de 15 ani și peste. Colectarea datelor s-a efectuat prin intermediul unor interviuri față-în-față.

Angela Cristea, șefa Reprezentanței Comisiei Europene, citată în comunicatul referitor la publicarea Raportului național:

 • "Românii sunt conștienți de încercările de a fi dezinformați și manipulați în ceea ce citesc, gândesc și, în cele din urmă, votează. Este foarte important în perspectiva viitoarelor alegeri europene din mai 2019, la care ne dorim să voteze cât mai mulți români, în cunoștință de cauză, pe baza unor informații corecte".