Ziua Mondială a Libertății Presei este dedicată, în 2019, temei ”Media pentru democrație: jurnalism și alegeri în vremurile dezinformării” iar principalele evenimente dedicate celebrării sunt organizate în Etiopia, la Addis Abeba, transmite Mediafax.

Ziua Libertatii PreseiFoto: ONU

Data de 3 mai a fost declarată Ziua Mondială a Libertăţii Presei la 23 decembrie 1993 de către Adunarea Generală a ONU, ca urmare a unei propuneri formulate în cadrul Conferinţei Generale UNESCO din 1991. Evenimentul comemorează Declaraţia de la Windhoek, adoptată în 1991, în cadrul Seminarului pentru promovarea unei prese africane independente şi pluraliste, organizat la Windhoek, în Namibia.

O recomandare adoptată în cadrul Conferinţei Generale UNESCO din 1991, privind promovarea libertăţii presei în lume, a reprezentat iniţiativa declarării zilei de 3 mai Ziua Mondială a Libertăţii Presei. Rezoluţia din 1991 a recunoscut că o presă liberă, pluralistă şi independentă este o componentă esenţială a unei societăţi democratice.

Ziua Londială a Libertății presei a fost instituită pentru a atrage atenţia întregii lumi asupra importanței și obligaţiei respectării libertății de exprimare. Declarația Universală a Drepturilor Omului arată la articolul 19 că „orice om are dreptul la libertatea opiniilor și exprimării; acest drept include libertatea de a avea opinii fără imixtiune din afară, precum și libertatea de a căuta, de a primi și de a răspândi informații și idei prin orice mijloace și independent de frontierele de stat”.

UNESCO acordă cu această ocazie premiul ”Guillermo Cano” unei persoane, organizaţii sau instituţii care a adus o contribuţie excepţională apărării şi promovării libertăţii presei oriunde în lume, în special în zonele cu un grad ridicat de pericol. Distincţia a fost instituită în anul 1997 şi poartă numele lui Guillermo Cano Isaza, un jurnalist columbian asasinat chiar în faţa clădirii ziarului la care lucra, El Espectador din Bogotá, la 17 decembrie 1986, pentru că deranjase cu anchetele sale cartelurile de droguri din Columbia.

Potrivit unui clasament publicat de Reporteri fără frontiere, România în 2019 ocupă locul 47 în clasamentul liberății presei, mult în urma Norvegiei sau Finlandei, care ocupă primele locuri, al Jamaicăi (8), al Estoniei și Portugaliei (locurile 11 și 12) ca și după Potrivit unui clasament publicat de Reporteri fără frontiere, România ocupă locul 47 în clasamentul liberății presei, mult în urma Norvegiei sau Finlandei, care ocupă primele locuri, al Jamaicăi (8), al Estoniei și Portugaliei (locurile 11 și 12) și este devansată de regatul Tonga din Pacificul de Sud (45) și de Chile (46). Totuși poziția țării noastre este înaintea Statelor Unite(locul 48), sau a Argentinei (57), Poloniei (59) ori Greciei (65).

Premiul are o valoare de 25.000 de USD şi este finanţat de Cano Foundation (Columbia) şi The Helsingin Sanomat Foundation (Finlanda).

În 2019, distincția a fost acordată jurnaliștilor Kyaw Soe Oo și Wa Lone, din Myanmar, care ”reprezintă ieșirea țării lor din decenii de izolare”, a spus Wojciech Tochman, președintele juriului care a acordat anul acesta premiul.

Manifestările care marchează de-a 26-a ediție a Zilei mondiale a libertății presei sunt organizate de UNESCO, Comisia Uniunii Africane și de guvernul Republicii Federale Democrate Etiopia. Principalele evenimente sunt în plină desfășurare la Addis Abeba, între 1 și 4 mai, la sediul Uniunii Africane.