Libertatea a publicat, marți, un foarte scurt fragment audio din înregistrarea discuțiilor dintre Alexandra, tânăra ucisă la Caracal, și interlocutorii de la 112. Decizia vine în condițiile în care Alexandru Cumpănașu, cel care în prealabil făcuse publică transcrierea convorbirilor de la 112, anunțase pe Facebook: "Tatăl si mama Alexandrei INTERZIC oricarei persoane sau mass media sa difuzeze vocea Alexandrei!!!!" Ce spune șeful editorial de la Libertatea, Cătălin Tolontan, despre decizia ziarului?

Vocea Alexandrei la 112 - pe Libertatea.roFoto: Captura Libertatea.ro

UPDATE1 La circa o jumătate de oră după publicarea înregistrărilor audio, acestea au dispărut de pe pagina de Facebook a lui Cumpănașu

UPDATE În cursul serii, pe pagina de Facebook a lui Alexandru Cumpănașu au fost publicate trei postări cu o înregistrare audio de 2 minute și 10 secunde cu discuțiile dintre Alexandra și operatorii 112, cu următoarea argumentație: „Pentru a demonstra cât de criminal este statul roman părinții Alexandrei au fost de acord cu difuzarea înregistrărilor audio autorizate. Deși acest lucru este extrem de dureros pt părinți și apropiați”

  • Libertatea a publicat mai puțin de 30 de secunde de înregistrare, anume pasajul când Alexandra spune că a trecut pe lângă un dig și menționează un nume pe care i-l atribuie suspectului.

Contactat de HotNews.ro și întrebat dacă ziarul a luat în calcul dorința familiei, așa cum a fost prezentată de Alexandru Cumpănașu, Cătălin Tolontan a arătat că decizia publicației ține de interesul public. El a făcut trimitere la explicațiile publicate pe site. "Considerăm că e vital să apară și vocea ei, ca toata lumea să audă, practic, că cei de la 112 nu aveau niciun motiv să nu creadă. Era calmă, era lucidă, și-a păstrat echilibrul și trebuia să o creadă din prima", a spus Tolontan.

Cum își explică Libertatea decizia de a publica pasajul audio:

  • "1. Familia l-a ascultat deja, chiar astăzi, pus pe calculatorul soției lui Alexandru Cumpănașu mamei și tatălui Alexandrei.
  • 2. Considerăm că e de interes public ca oamenii să audă calmul cu care Alexandra transmite informațiile, mai ales în contradicție cu tratamentul, vizibil nu aici, ci în stenograme și în restul înregistrărilor, pe care i l-au aplicat autoritățile.
  • 3. Tonul este important și credem că publicul are dreptul să afle cum sunt tratați cetățenii la 112. Chiar dacă în acest pasaj tonul autorităților este normal, în altele el i-a înfiorat pe toți cei care le-au ascultat. (...)"