Societatea Română de Radiodifuziune arată, într-un comunicat emis joi, că a contestat raportul Curții de Conturi pe 2018, ce arăta nereguli la Radioul public, inclusiv cheltuieli prea mari pentru conducerea acestuia. TVR arată, de asemenea, că a contestat măsuri dispuse de Curtea de Conturi, susținând că auditorii nu ar fi ținut cont de argumentele și explicațiile TVR, iar contestația nu a primit încă răspuns.

HotNews.roFoto: Hotnews
  • În raportul publicat ieri, Curtea de Conturi identifica mai multe probleme la instituțiile publice de radio și televiziune și la agenția Agerpres. La SRR, documentul menționa, între altele, "plăți în afara cadrului legal" pentru directorul general, pe salariul căruia se bazează și calculul salariului membrilor CA, dar și probleme privind cheltuielile cu deplasările în străinătate ale directorului - Citește pe larg neregulile constatate de Curtea de Conturi la SRR, TVR și Agerpres

Într-un comunicat transmis HotNews.ro, instituția condusă de Georgică Severin consideră că nu a fost prejudiciat bugetul instituției. SRR arată că a contestat raportul Curții de Conturi, iar contestația sa nu are încă un răspuns:

"Precizări ale SRR cu privire la Raportul Curţii de Conturi pentru anul 2018

Plecând de la Raportul Curţii de Conturi pentru anul 2018 publicat recent, facem următoarele precizări:

SRR a contestat decizia emisă şi implicit Raportul de control al Curţii de Conturi în termenul legal, conform Regulamentului privind Organizarea şi Desfăşurarea Activităţilor Specifice Curţii de Conturi (RODAS).

Pentru măsurile contestate au fost depuse, în luna septembrie 2019, clarificări la Comisia de soluţionare a contestaţiilor conform recomandărilor din Decizia Curţii de Conturi. Audierea reprezentanţilor SRR a avut loc în luna decembrie 2019.

SRR consideră că nu a fost prejudiciat bugetul societăţii şi nici încălcată legislaţia în vigoare.

Până în acest moment, SRR nu a primit Încheierea Comisiei de soluţionare a contestaţiilor, astfel încât considerăm că procedura de control a Curţii de Conturi se află încă în derulare. Prin urmare, SRR îşi menţine punctul de vedere exprimat în faţa Comisiei de soluţionare a contestaţiilor şi va continua să îl susţină prin toate mijloacele legale."

O poziție similară a transmis și TVR:

"Ca urmare a articolelor publicate în mediul online în urma apariţiei Raportului public al Curţii de Conturi pe anul 2018, SRTv face următoarele precizări.

Societatea Română de Televiziune a contestat, pe cale administrativă, o serie de măsuri dispuse de Curtea de Conturi prin Decizia nr. 11/2019, emisă în urma elaborării Raportului de Audit Financiar la SRTv pe 2018, având în vedere că, atât în perioada realizării auditului, cât şi la şedinţa de conciliere, organizată conform procedurilor legale, auditorii Curţii de Conturi nu au ţinut cont de argumentele şi explicaţiile reprezentanţilor SRTv.

SRTv a depus contestaţie, în luna octombrie 2019, la Comisia de soluţionare a contestaţiilor constituită la nivelul Curţii de Conturi, revenind cu clarificări şi reiterând în cuprinsul acesteia că, prin acţiunile sale, Societatea Română de Televiziune nu a prejudiciat bugetul societăţii şi nu a încălcat legislaţia în vigoare.

Până în prezent SRTv nu aprimit niciun răspuns la contestaţia depusă.

Au fost primite răspunsuri însă de la Parlamentul României (adresa nr.4c-13/1106), reprezentând interpretarea oficială deoarece această autoritate este emitentul legii speciale a SRTv (Legea nr. 41/1994, republicată) și Ministerul Muncii (adresa nr. 45814/RG/61/DGJ/2020) în care se arată că salariul Președintelui Director General al SRTv a fost corect stabilit, fără a exista vreo încălcare a dispozițiilor legale.

În acest context, considerăm că procedura de control a Curţii de Conturi se află încă în derulare, iar SRTv îşi menţine punctul de vedere exprimat în contestaţia depusă la Curtea de Conturi şi va continua să îl susţină prin toate mijloacele legale."