AMP isi bazeaza studiul pe editiile online ale ziarelor cu cel mai mare tiraj din Romania - Libertatea, Jurnalul National si Evenimentul Zilei, monitorizate in perioada 1-10 noiembrie 2007. Editiile online au fost preferate deoarece permit o evaluare a felului cum opinia publica a perceput mesajul mediatic, pe baza reactiilor postate pe site-uri. Studiul noteaza ca majoritatea relatarilor din cele trei ziare s-au raportat aproape exclusiv la informatiile din presa italiana.
Concluziile raportului:
- "In mai putin de o saptamana, ”cazul Mailat” a cunoscut o evolutie spectaculoasa de la relatarea unei presupuse crime savarsite de un cetatean roman in Italia la descrierea relatiilor romano-italiene intr-un registru marcat de violenta si ostilitate".
- "Jurnalistii romani si italieni au transformat o infractiune In fenomen infractional, un cetatean comunitar in imigrant, un individ intr-o etnie si o etnie intr-o naţie", fapt "fara precedent".
- "Mediatizarea ”cazului Mailat” poate fi considerata un recital de neputinta jurnalistica".
- "Cand au lipsit date legate de anchetarea suspectului de crima sau informatii privind masurile luate de autoritatile de la Bucuresti au fost amintite statisticile care-i plaseaza pe romani pe podiumul criminalitătii din Italia".
- "Tumultul evenimentelor a permis aparitia catorva abateri regretabile in demersul de informare a publicului: incalcarea prezumtiei de nevinovatie in cazul lui Nicolae Mailat si asocierea predilecta a etniei rome cu infractionalitatea".
- "Pana in momentul redactarii acestei analize nu a fost data o sentinta definitiva in cazul Nicolae Romulus Mailat".