Autoritatea chineză de reglementare audiovizuală a anunțat joi că a interzis difuzarea BBC World News, spunând despre conținutul canalului internațional de știri că a încălcat „grav” directivele în vigoare în țară, potrivit AFP.

BBC logoFoto: BBC

Într-o declarație, autoritatea consideră BBC World News a încălcat în special principiul conform căruia „informațiile trebuie să fie veridice și corecte” și „să nu aducă atingere intereselor naționale ale Chinei”.

De asemenea, autoritatea anunță că „nu permite BBC să continue să difuzeze în China”.

Știri despre uiguri și pandemia de coronavirus

UPDATE BBC a difuzat recent o investigație care a detaliat actele de tortură și violență sexuală împotriva femeilor uigure reținute în lagărele chineze. Un documentar care acuza Beijingul că a ascuns originile pandemiei Covid-19 a supărat și mai rău China.

Impactul concret al acestei măsuri va fi în realitate limitat, deoarece gospodăriile chineze nu aveau acces la BBC, care era prezent doar în hotelurile internaționale.

Potrivit deputatului britanic Tom Tugendhat, care conduce comisia parlamentară pentru afaceri externe, decizia de a interzice BBC World News este atât „regretabilă”, dar „deloc surprinzătoare”.

Conducerea BBC s-a arătat dezamăgită de decizia autorităților chineze.

UPDATE Ministrul britanic de externe Dominic Raab a denunțat joi un "atac inacceptabil asupra libertății presei" după decizia autorităților chineze de a interzice difuzarea canalului internațional de știri britanic BBC World News.

"China are unele dintre cele mai dure restricții din lume în ceea ce privește libertatea mass-media și a internetului, iar această ultimă mișcare va afecta doar reputația Chinei în ochii lumii", a declarat ministrul de externe într-un tweet.

Și Marea Britanie a retras licența postului chinez CGTN

Decizia Beijingului vine la o săptămână după ce licența Marii Britanii pentru canalul de știri publice chinez CGTN, considerat a fi supus Partidului Comunist Chinez, a fost retrasă din Marea Britanie.

Decizia vine într-un context deja tensionat între Londra și Beijing. Relațiile lor au fost deja subminate de condamnarea de către Londra a controversatei legi de securitate chineze din Hong Kong și represiunea împotriva mișcărilor pro-democrație, care au determinat Marea Britanie să acorde drepturi privilegiate unor cetățeni ai fostei colonii pentru a emigra pe teritoriul său.

Regatul Unit a denunțat, de asemenea, „barbarismul” Beijingului față de uiguri și a anunțat la începutul lunii ianuarie măsuri pentru a împiedica bunurile legate de presupusa muncă forțată a acestei minorități musulmane din regiunea Xinjiang să ajungă la consumatorii britanici.