​Google a fost amendată de autoritățile franceze din domeniul concurenței cu 500 milioane euro pentru că ar fi încălcat legislația de copyright și nu a negociat cu bună credință cu editorii de presă pe tema remunerației pe care aceștia trebuie să o primească, scrie AFP. Este cea mai mare amendă dată vreodată de Autoritatea franceză din domeniul concurenței pentru nerespectarea unei decizii.

HotNews.roFoto: Hotnews

Autoritatea din domeniul concurenței (Haute autorité de la concurrence) le-a ordonat celor de la Google să prezinte o ofertă de remunerare pentru actuala utilizare a conținutul protejat al acestor editori și agenții de presă. Dacă Google nu se va conforma, penalitățile pot atinge 900.000 de euro pentru fiecare zi de întârziere.

Această remunerație este cunoscută sub numele de ”Droits voisins” și a făcut obiectul a numeroase runde de negocieri între Google și editorii de presă.

În ianuarie, așteptând decizia autorității pentru concurență, Google a înghețat acordul cadru semnat pe 3 ani cu Alianța presei generaliste franceze. Google ar fi trebuit, conform acelui acord, să plătească în total 76 milioane dolari către 121 de organizații media.

Cei de la Google spun că sunt foarte dezamăgiți de decizie și că amenda nu reflectă nici eforturile depuse de Google și nici realitatea privind utilizarea conținutului de actualitate pe platformele companiei.

Negocierile au fost impuse de autoritate, în aprilie 2020 și s-au ținut între mai și septembrie anul trecut între Google și editorii de presă. Șefii diverselor publicații au sesizat în toamna trecută autoritatea, pe motiv că Google nu respectă ce a promis.