Asociatia Jurnalistilor din Romania si Consiliul National al Audiovizualului au incheiat, joi, un protocol pentru implementarea normelor deontologice in audiovizual. Astfel, conform protocolului, CNA va sesiza AJR in toate cazurile in care va aprecia ca se incalca codul deontologic, iar AJR va sesiza CNA cu privire la situatiile in care considera ca se incalca Legea audiovizualului.

Presedintele CNA, Rasvan Popescu, a explicat ca, prin acest protocol, sanctiunile date de Consiliu vor putea fi insotite, pe viitor, de o pozitie mai pragmatica a AJR, bazata pe experienta profesionala directa cu breasla jurnalistilor.

"Intotdeauna doua voci in loc de una duc la un efect mai bun atat in opinia publica, cat si direct in cazul responsabilizarii juralistului, a precizat Popescu, adaugand ca "acolo unde CNA va da o sanctiune, AJR, sesizat de noi, va putea sa ia o pozitie impotriva realizatorului".

Mai mult, daca pana acum radiodifuzorii afisau doar textul cu 'CNA a sanctionat postul X pentru ca a incalcat legislatia audiovizuala', acum va mai aparea si un text care va reprezenta pozitia AJR, a completat Popescu.

La randul sau, Cezar Ion, din partea AJR, a aratat ca organizatia pe care o conduce va analiza sesizarile venite din partea CNA si va emite, prin Comitetul Director al Asociatiei, un punct de vedere fata de eventualele derapaje de la codul deontologic.