Comisia Europeană intenţionează să introducă de anul viitor reguli pentru a împiedica preluarea de către grupurile mari de presă a rivalilor lor mai mici, precum şi interferenţa guvernelor, a afirmat luni comisarul european pentru piaţa internă Thierry Breton.

Thierry Breton, comisarul pentru piața UE, este responsabil și de industria de apărareFoto: Kenzo Tribouillard / AFP / Profimedia Images

Această iniţiativă vine pe fondul limitării libertăţii presei în Polonia, Ungaria şi Slovenia şi a preocupărilor că distribuirea publicităţii de stat prin media pro-guvernamentale favorizează influenţa politicului asupra media, relatează Agerpres.

„Pentru remedierea acestor preocupări, Comisia Europeană va prezenta anul viitor o Lege a libertăţii media”, a declarat Breton în cadrul Forumului european al mass-media (European News Media Forum).

„Dorim să luăm măsuri împotriva tuturor tipurilor de interferenţă nejustificată în activităţile companiilor noastre de media. Trebuie să ne asigurăm că există garanţii ale pluralismului media, inclusiv al celor online, astfel încât niciun (grup) să nu devină prea mare”, a spus el.

Acesta a adăugat că legea propusă va viza de asemenea interferenţele străine ostile, statele în care au loc alegeri fiind considerate cele mai vulnerabile.

Breton a menţionat că executivul european va lansa o consultare pentru a obţine feedback din partea media şi a altor părţi înainte de adoptarea noilor reglementări.

Citește și: O „Redacţie Europeană” formată din 16 agenţii de presă, dedicată relatărilor despre temele comunitare, va fi creată la Bruxelles