Recentele derapaje de la televiziunea România TV în jurul morții jurnalistei Iulia Marin de la Libertatea au declanșat o reacție vehemente în presă și în societatea civilă - sute de redacții de presă, asociații și personalități semnând un apel demarat de Libertatea împotriva contra discursului care incită la ură și discriminare practicat de postul de televiziune. Retragerea licenței RTV, însă, e un pas prea extrem, consideră Cătălin Tolontan, coordonatorul editorial pentru Libertatea și GSP.

Cătălin TolontanFoto: Inquam Photos / Octav Ganea

„Ani întregi, CNA a fost indulgent. Limbajul urii de pe unele televiziuni a ajuns la cote care antagonizează și face foarte dificilă chiar și ideea de comunicare între noi. Acum însă, CNA este îndemnat să sară în cealaltă extremă și să ia măsuri radicale: să suspende licența de emisie. Suspedările licențelor au fost decise în țările din Europa în cazurile posturilor rusești, stârnind și în aceste situații protestul organizațiilor europene care luptă pentru libertatea de exprimare. Ce spune legea din România?”, scrie Cătălin Tolontan într-un articol de opinie publicat sâmbătă de Libertatea și în care precizează că textul reprezintă punctul său de vedere personal, și nu al redacției.

Acesta spune că în ultimele zile, tot mai mulți oameni solicită ridicarea licenței României TV și îl dă exemplu și pe fostul premier Dacian Cioloș, care a scris vineri că „România TV ar trebui închisă”.

„Ridicarea licenței unui post TV într-o țară europeană reprezintă un act atât de radical încât sunt în dezacord principial cu el. Nu am nici cea mai mică simpatie pentru RTV”, spune Tolontan.

Jurnalistul amintește că postul de televiziune „face acum seară de seară emisiuni de înfierare cu poza mea pe ecran. Se cere pe post să fiu ridicat de procurori”.

„Vineri seară au spus că suntem „o bandă inamică”, „trupe sorosiste”. Acestea sunt, după părerea mea, opinii. E dreptul RTV să le exprime. Deseori însă, în emisiuni ajung la discriminări și incitări.

Nu mai asistăm la exprimarea unor opinii, ci la altceva. Chiar și așa, nu cred că închiderea României TV, sau a oricărui post din cele care emit astăzi, este soluția democratică, proporțională și legală. Să ne uităm împreună la legea după care funcționează televiziunile și radiourile”, notează Tolontan care trece în revistă și articolele de lege cu condițiile în care retragerea licenței unei televiziuni poate avea loc.

Citește comentariul lui Cătălin Tolontan integral pe Libertatea.ro

VEZI ȘI: