​TVR face publice detaliile negocierilor pentru transmiterea Campionatului Mondial de Natație de la Fukuoka, unde a concurat David Popovici.

David PopoviciFoto: Lee Jin-man / AP / Profimedia

Televiziunea Publică explică într-un comunicat de presă că nu s-a înțeles cu compania privată care obținuse drepturile pentru competiție. Mai exact, TVR voia să cumpere drepturile doar pentru campionatele la care concura David Popovici, cu 39.000 de euro, însă această ofertă nu a fost acceptată de Inception Media, care avea un pachet mai mare pentru care a cerut o sumă de aproape cinci ori mai mare.

TVR precizează că, în anul 2016, European Broadcasting Union (EBU) a încheiat un parteneriat cu Federaţia Internaţională de Nataţie (FINA) pentru patru ani, 2018-2021, parteneriat care a fost prelungit până în anul 2023, ca urmare a pandemiei de COVID. La acel moment, în toamna anului 2016, SRTv nu a cumpărat drepturile pentru competiţiile de nataţie, care ulterior au ajuns într-o zonă de licitaţie publică a EBU.

În 2022, a făcut primele demersuri pentru achiziţionarea pachetului ce cuprindea Campionatul Mondial (CM) de Nataţie de la Fukuoka 2023, Campionatul European (CE) de Înot în bazin scurt de la Otopeni 2023 şi Campionatul European (CE) de Natație 2024, a participat la licitaţia organizată de EBU, însă a pierdut licitaţia respectivă în favoarea unei companii private.

„Televiziunea Română a aflat ulterior că licitaţia a fost câştigată de firma Inception Media, care, în luna aprilie 2023, a înaintat SRTv o ofertă cu drepturi exclusive pentru cele trei competiţii în care David Popovici urmează să participe în 2023 şi 2024. Oferta cuprindea şi drepturi pentru alte întreceri sportive, respectiv canoe, polo, lupte, haltere, tenis de masă şi Jocurile Paralimpice de la Paris 2024. Costul total al pachetului a fost de 173.000 euro + TVA, iar reprezentantul firmei Inception Media a precizat că pachetul este flexibil. SRTv a comunicat companiei Inception Media că este interesată, în primul rând, de achiziționarea drepturilor TV pentru competiţiile la care participa David Popovici, respectiv CM de Nataţie de la Fukuoka 2023 şi CE de Nataţie 2024”, se arată în comunicatul Televiziunii Publice.

Potrivit TVR, Inception Media a revenit către SRTv cu o nouă ofertă, aproape identică la nivel de preţ cu prima, respectiv 171.000 euro + TVA, dar din care lipseau competiţiile aflate atunci în curs de desfăşurare, precum şi Campionatul European de Înot în bazin scurt de la Otopeni 2023.

Televiziunea Publică precizează că totalul orelor de emisie a competiţiilor ofertate de Inception Media era de 2.300, ceea ce depășea cu mult timpul de transmisie ce putea fi alocat, în condițiile în care TVR are obligaţia legală de a folosi integral numărul de ore achiziționate.

Astfel, TVR a încercat o negociere cu firma amintită pentru achiziţionarea competiţiilor la care urma să participe David Popovici (CM de Nataţie de la Fukuoka 2023 şi CE de Nataţie 2024), având alocat un buget de 39.000 de euro.

„În cursul negocierii, reprezentantul Inception Media a transmis că nu este interesat să vândă doar competiţiile solicitate de SRTv, ci şi alte competiţii, la preţul avansat în ultima ofertă, respectiv 171.000 euro + TVA”, se arată în comunicatul TVR.

În mai 2023 s-a încercat o nouă negociere, însă în aceiași termeni, fără a se ajunge la o înțelegere.