Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat, marţi, cu somaţie publică Televiziunea Română, din cauza încălcării legislaţiei în domeniul informării corecte prin difuzarea spectacolului cu piesa „Livada de vişini”, de A.P. Cehov, o producţie a TVR din anul 1975, de pe genericul căreia lipsea numele scenografului Florin Gabrea, scrie Agerpres. Sancţiunea a fost votată în unanimitate de membrii CNA.

Sigla TVR, Televiziunea RomânăFoto: Agerpres

Prezent online la dezbatere, Florin Gabrea, fost membru CNA, a precizat că, deşi la această producţie a semnat adaptarea TV alături de Cornel Todea şi decorul împreună cu Virgil Luscov, pe genericul înregistrării, prezentate de TVR Cultural pe 19 iulie, apar doar numele lui Cornel Todea şi Virgil Luscov.

Răspunzând reprezentantei TVR la CNA, care a precizat că înregistrarea spectacolului este singura din arhiva instituţiei, Gabrea a precizat că în 1981 a emigrat în Germania, prilej cu care cenzura comunistă din TVR l-a „şters de pe generic, păstrându-l aşa cum arată el astăzi, conţinând o omisiune majoră, un fals de neacceptat”. Scenograful a solicitat „repararea imensului prejudiciu moral, al afectării prestigiului profesional şi al demnităţii” sale, prin sancţionarea Televiziunii Publice.

„Eu nu merit acest lucru sub nicio formă. Deci Televiziunea trebuie să facă un pas, domnul Turturică trebuie să zică, da, când află chestia asta: „Cum aţi lăsat generice cenzurate, masacrate de cenzura comunistă, securistă - adaug eu şi subliniez asta - aţi lăsat aşa ceva şi în ziua de azi?” Ei, aici e problema”, a spus scenograful.

Preşedintele CNA, Monica Gubernat, a cărei opinie a fost împărtăşită şi de ceilalţi membri ai Consiliului, a accentuat că omisiunea reclamată de Florin Gabrea „nu este o greşeală intenţionată”.

„Mai ales că nici nu cred că mai există originalul. Este singura variantă pe care o aveţi în arhivă şi deci pe care trebuie s-o modificaţi”, a spus Gubernat.

Ea a menţionat că instituţia pe care o reprezintă se va asigura că această greşeală va fi reparată.

Articolul 3 alineatul (2) din Legea prevede că „toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor”.