Două cotidiene din estul Franței, L'Est Républicain și Vosges Matin, vor testa utilizarea ChatGPT „în cadrul strict al verificării și corectării conținutului prezentat de corespondenții noștri de presă locală”, a anunțat miercuri proprietarul lor, grupul Ebra, citat de AFP.

ChatGPTFoto: Shutterstock

Este pentru prima dată când un grup de presă francez anunță că utilizează inteligența artificială generativă pentru activitatea sa editorială obișnuită. Grupul Ebra (Crédit Mutuel) este principalul grup de presă regional, cu nouă titluri care acoperă 23 de departamente din estul Franței.

Termenii și condițiile urmează să fie explicate joi reprezentanților personalului, astfel încât să poată fi puse în aplicare în săptămânile următoare consultării. Conducerea ne asigură că nu va exista niciun impact asupra locurilor de muncă.

„Sosirea inteligenței artificiale generative în redacții este inevitabilă, iar obiectivul nostru este să o anticipăm prin testarea instrumentelor de care dispunem în prelucrarea știrilor”, explică Christophe Mahieu, directorul general al celor două publicații.

„La fel ca și instrumentele de corectare ortografică pe care jurnaliștii noștri le folosesc de ani de zile, noi nu facem decât să testăm „funcțiile de birou” ale instrumentului de inteligență artificială ChatGPT, dezvoltat de compania americană OpenAI”, a adăugat el într-o declarație pentru AFP.

Într-un comunicat de presă, Sindicatul Național al Jurnaliștilor (SNJ) a declarat că „nu va lăsa cheile informației în mâinile calculatoarelor”. „Normele referitoare la etica jurnalistică nu sunt depășite. Ele trebuie să fie impuse AI, acest lucru nu este negociabil”, a insistat el.