Libertatea rămâne fără directorul editorial. Cătălin Tolontan, coordonatorul editorial al ziarului Libertatea, a fost anunţat miercuri că îşi încheie colaborarea cu Ringier, scrie Pagina de Media. Decizia vine la o lună după ce Tolontan a fost îndepărtat de la Gazeta Sporturilor.

Cătălin TolontanFoto: Inquam Photos / Octav Ganea

Cătălin Tolontan nu este singurul care a fost concediat. Este vorba despre Iulia Roşu, redactor-şef adjunct Libertatea şi Camelia Stan, tot redactor-şef adjunct, care au fost şi ele date afară.

Ringier anunță „măsuri interne de reducere a costurilor, de natură sa contribuie la securizarea unui viitor sustenabil pentru companie”

Într-un comunicat trimis publicaţiei Paginademedia, Ringier vorbeşte despre „trei angajaţi din cadrul organizaţiei care vor fi afectaţi de o schimbare de strategie”, fără însă să-i numească. În comunicatul transmis miercuri, Ringier spune că „Libertatea, brand media renumit şi respectat inclusiv dincolo de graniţele ţării, cu o istorie de peste 30 de ani, îşi va îmbogăţi si diversifica oferta de continut digital, în perioada următoare”, fără să explice concret despre ce este vorba.

Comunicatul Ringier România:

  • „Conducerea Ringier România anunţă că Libertatea, brand media renumit şi respectat inclusiv dincolo de graniţele ţării, cu o istorie de peste 30 de ani, îşi va îmbogăţi si diversifica oferta de continut digital, în perioada următoare. Acestui demers îi sunt asociate măsuri interne de reducere a costurilor, de natură sa contribuie la securizarea unui viitor sustenabil pentru companie, în contextul unei scăderi drastice a vânzărilor editiei tipărite a Libertatea, respectiv cu 64%, comparativ cu anul 2018.
  • Între timp, veniturile provenite din monetizarea conţinutului digital au ajuns să depăşească veniturile obtinute din print, şi se află pe o traiectorie de creştere. În consecinţă, conducerea Ringier România, de comun acord cu Ringier AG, principalul acţionar, au decis să se angajeze într-o etapă de redefinire a priorităţilor, mutând accentul în zona digitală.
  • Ca parte centrală a acestei tranziţii, va fi realizată o evaluare a echipei editoriale actuale. Procesul urmăreşte identificarea paşilor necesari pentru a construi o redacţie axată pe digital. Trei angajaţi din cadrul organizaţiei vor fi afectaţi imediat de această schimbare de strategie.
  • În viitor, secţiunea de sport din Libertatea va fi asigurată de GSP.ro, cel mai important brand de presă sportivă din România, pentru a răspunde cât mai riguros exigenţelor unei audienţe interesate de sport.

În cadrul noii configuraţii, Libertatea va continua să ofere publicului acel jurnalism de calitate pe care cititorii îl aşteaptă. De asemenea, continuăm să investim în conţinut remarcabil, emblemă a unui produs excepţional - atat în digital, cat şi în print”.

Gazeta Sporturilor are de marți un nou coordonator

Anunțul privind îndepărtarea lui Cătălin Tolontan și a redactorilor șefi adjuncți de la Libertatea vine la o zi de la numirea sârbului Predrag Mihailovic la conducerea redacției Gazeta Sporturilor, la o lună după ce Ringier a decis, peste noapte, să închidă ediția de print a GSP și să renunțe la 9 posturi, printre care și cel al editorului coordonator, Cătălin Tolontan, care a rămas doar la Libertatea. Redacția GSP a aflat marți despre noile schimbări de la vârful redacției.

Potrivit Pagina de Media, Predrag Mihailovic a fost trimis în România de către Ringier să reorganizeze GSP, iar prima decizie a fost să-l schimbe pe redactorul-șef adjunct, Dan Udrea, care a fost interimar după demiterea lui Țepelin.

Udrea a refuzat să preia poziţia de redactor-şef al GSP.ro după ce Ţepelin a fost concediat de către conducerea Ringier.

„Pentru mine, cel mai mare privilegiu, dacă se poate spune aşa, este să fiu dat afară de la Gazetă imediat după ce numele mari care au condus GSP atâţia ani, Cătălin Ţepelin şi Cătălin Tolontan, au fost îndepărtate şi ele în acelaşi mod”, a declarat Udrea.

În ziua în care GSP a intat în era „post Tolontan”, noul coordonator al redacției a făcut și două numiri: Mitruţ Docan, fost editor online al GSP încă din 2008, este noul redactor-şef adjunct, iar Sebastian Culea va conduce departamentul video.

Schimbările au fost anunțate marți într-o ședință la care au participat jurnaliștii de la Gazerta Sporturilor.

„În noul său rol de redactor-şef adjunct, Mitrut Docan îşi va folosi experienţa vastă pentru a îmbunătăţi fluxul operaţiunilor editoriale şi pentru a sprijini incorporarea unor strategii inovatoare de conţinut pe GSP.ro, în conformitate cu manualul de brand al Ringier Sports Media Group", a transmis grupul elvețian într-un comunicat de presă citat de Pagina de Media.

Ediția de print a Gazetei Sporturilor a fost închisă peste noapte. Tolontan, dat afară de la GSP

Ziarul Gazeta Sporturilor a fost oprit la 1 noiembrie fără ca publicul și nimeni din redacție să fie anunțat, conform jurnaliștilor GSP. Gazeta ar fi împlinit în 2024 un secol de existență neîntreruptă.

Decizia închiderii ediției tipărite și renunțării la Tolontan a venit la trei luni de la plecarea lui Mihnea Vasiliu, CEO Ringier România, și la o lună de la îndepărtarea redactorul-șef Cătălin Țepelin, după ce 95 de ziariști au denunțat ceea ce ei au numit imixtiuni ale comercialului în editorialul GSP, în favoarea caselor de pariuri.

Compania a trimis un e-mail către angajați în care spune că „din cauza declinului drastic al vânzărilor înregistrate de ediția tipărită a Gazeta Sporturilor, vânzări care au scăzut cu 27%, din 2018 până în prezent, precum și a creșterii prețurilor la hârtie și la serviciile de tipar, Ringier Sports Media Group (RSMG), proprietar al Gazeta Sporturilor și GSP.ro, a decis să întreprindă o restructurare strategică. Consecința acestor transformări este inchiderea diviziei de print, care înregistrează în prezent pierderi majore”, conform jurnaliștilor de la GSP.

În e-mail, angajaților li se transmite că redacțiile GSP și Libertatea vor fi despărțite, Gazeta urmând să se mute „la începutul lui noiembrie”, ceea ce s-a și întâmplat, potrivit surselor HotNews.ro.

Despre Cătălin Tolontan, Ringier a susținut că „se va concentra doar pe Libertatea”.

Scandalul Libertatea - GSP vs managementul Ringier

Reamintim că redactorul șef al GSP, Cătălin Țepelin, a fost îndepărtat de patronatul elvețian, în 3 octombrie, iar redacțiile GSP și Libertatea au acuzat presiuni făcute în legătură cu clienți de publicitate, în acest caz firme de jocuri de noroc.

95 de jurnaliști de la GSP și Libertatea au publicat atunci un document-protest în care au acuzat ingerințe editoriale repetate ale unora dintre managerii de top ai Ringier Sports Media Group și dorința acestora de a schimba procedurile de lucru în favoarea firmelor de pariuri care sunt clienți de publicitate, ingerințe refuzate de redacția Gazetei Sporturilor.

Ringier Sport Media Group a respins acuzațiile.

„Respingem categoric dezinformarea majoră legată de presupuse ingerințe în activitatea jurnaliștilor noștri de la GSP. Lăsând la o parte falsele acuzații, care ne lezează reputația, nu a fost prezentată nicio dovadă care să le susțină”, a transmis divizia sport Ringier.