VICE România a anunțat vineri că își va închide redacția și sista activitățile după o prezență de 13 ani pe piața românească.

VICE NewsFoto: Timon Schneider | Dreamstime.com

„Motivele închiderii redacției din România sunt obiective, n-au depins de noi sau de rezultatele noastre. Ce a depins de noi a fost tot ce s-a întâmplat de-a lungul anilor, de la finalul lui 2010, când a apărut VICE în România, până în prezent. De aceea am adunat mai jos câteva dintre zecile de voci care s-au făcut auzite pe VICE România, să ai astfel acces și-n culise”, notează VICE România într-un mesaj publicat vineri pe site-ul său.

Deși VICE România nu a oferit motive pentru închiderea redacției, ea vine în contextul în care presa din Statele Unite scria încă de la începutul lunii mai a acestui an că Vice Media Group se pregătește să intre în faliment după ani de expansiune fulminantă pe numeroase piețe, care în cele din urmă s-a dovedit nesustenabilă.

„Vice Media Group s-a angajat într-o evaluare exhaustivă a alternativelor strategice și planurilor. Compania, consiliul său de administrație și părțile interesate continuă să se concentreze pe găsirea celei mai bune căi înainte pentru companie”, a declarat la momentul respectiv un purtător de cuvânt al Vice Media Group pentru agenția Reuters.

Ascensiunea Vice a fost concomitentă cu cea a cofondatorului său provocator, jurnalistul Shane Smith, care a construit un imperiu media pornind de la o singură revistă din Canada.

Compania a depus oficial cererea de intrare în faliment în Statele Unite pe 15 mai.

Mutarea a survenit în contextul în care o serie de alte companii media și din sectorul tech din Statele Unite anunțaseră concedieri din cauza situației economice din SUA și a scăderii dramatice a încasărilor din publicitate în timpul pandemiei de COVID-19.

BuzzFeed Inc anunțase pe 20 aprilie că își va închide divizia de știri, care devenise cunoscută, la fel ca VICE, pentru reportajele și anchetele sale lipsite de reverență.

FOTO Articol: © Timon Schneider | Dreamstime.com