​România nu va participa la Eurovision 2024 din cauza lipsei banilor. TVR a anunțat că decizia a fost luată de Consiliul de Administrație a televiziunii publice, invocând că bugetul „nu conține suficiente fonduri pentru a garanta participarea României conform standardelor tot mai ridicate ale concursului internațional”.

Finala Eurovision 2023Foto: Graham Finney / Cover Images / INSTAR Images / Profimedia

TVR este organizatorul în România a concursului Eurovision, susținând costurile participării României la concurs.

​„Constrângerile financiare şi dorinţa de a reprezenta România la un nivel performant sunt motivele pentru care Consiliul de Administrație (CA) a decis ca TVR să nu participe la ediţia din acest an a Eurovision Song Contest (ESC).

Hotărârea a fost luată în ședința de astăzi, 25 ianuarie, cu 5 voturi „pentru", 4 „abţineri" şi 4 „împotrivă". Tot astăzi, Consiliul de Administraţie a aprobat bugetul SRTv pentru 2024, care nu conține suficiente fonduri pentru a garanta participarea României conform standardelor tot mai ridicate ale concursului internațional”, se arată într-un comunicat al TVR.

Televiziunea publică precizează că „alocă resurse consistente pentru alte producţii şi proiecte prioritare”, printre care transmiterea Jocurilor Olimpice de vară de la Paris, continuarea procesului de retehnologizare - automatizarea emisiei canalelor SRTv, investiţii în sistemul de producție al ştirilor, continuarea investiţiilor în noul sediu al TVR Craiova și alte proiecte de modernizare îndelung amânate.

„Deşi a beneficiat de o prelungire a termenului limită pentru înscrierea la concursul din 2024, mulțumită unei colaborări de tradiţie cu European Broadcasting Union (EBU), organizatorul concursului, TVR se vede nevoită să amâne participarea la Eurovision Song Contest pentru o ediţie viitoare.”, mai spune Televiziunea Publică.

Eurovision 2024 va avea loc în oraşul Malmö din Suedia, ţara al cărei reprezentant a câştigat ediţia din 2023 a concursului. De-a lungul anilor, mai multe ţări, precum Ungaria, Turcia, Bulgaria, Muntenegru, Slovacia, Bosnia şi Herţegovina sau Macedonia de Nord au decis să nu participe la concursul internaţional.

Ultima ediție a Eurovision la care România a participat este cea din 2023, însă nu a reușit să se califice în finală. Țara noastră a fost reprezentată de Theodor Andrei cu piesa „D.G.T. (Off and on)” care nu a obținut niciun punct, fiind cel mai slab rezultat din istoria participării României la Eurovision.