​Comisia Europeană a anunțat că amendează Apple cu 1,8 miliarde euro din cauza „regulilor abuzive” pe care compania le impune furnizorilor de servicii de streaming de muzică. Ancheta a fost deschisă în iunie 2020. Apple spune că va face apel. Este prima amendă impusă de UE celor de la Apple.

Logo AppleFoto: Pichaya Dutour, Dreamstime.com

Totul a pornit de la plângerea făcută în 2019 de către cei de la Spotify.

Amenda a fost impusă pentru abuz de poziție dominantă pe piața muzicii online, fiind pentru prima oară când Apple primește o astfel de amendă legată de modul în care este afectată concurența.

Comisia Europeană spune că amenda este suficient de mare încât să-i determine pe cei de la Apple să nu mai încalce legislația și cuantumul a ținut cont de gravitatea acuzațiilor și de durata de timp în care s-au produs aceste încălcări (un deceniu).

Apple spune că va face apel și adaugă că UE a luat decizia „în ciuda faptului că nu există dovezi credibile că au fost afectați consumatorii”.

Comisia spune că Apple a impus restricții care au penalizat alte servicii online de muzică, în timp ce a fost avantajată propria aplicație Apple Music.

Oficialii CE au explicat faptul că restricțiile impuse de Apple au constat și în faptul că dezvoltatorii de aplicații au fost împiedicați să informeze userii dispozitivelor Apple despre variante pe care aceștia le au pentru a avea planuri de abonament mai avantajoase în afara aplicației de pe iOS. Aceste interdicții încalcă regulile UE antitrust.

Aplicațiile de streaming nici nu pot pune la descrierile din App Store link către pagina dezvoltatorului unde tarifele din abonament sunt mai reduse decât cele de pe App Store. Dezvoltatorii nici nu au voie să-și informeze prin e-mail useri noi din App Store despre faptul că sunt disponibile planuri tarifare mai avantajoase în afara magazinului de aplicații al Apple.

Apple trebuie să înlăture aceste restricții prin care userii diverselor aplicații nu pot fi informați despre unde pot avea tarife mai bune.

Sursa foto: Dreamstime.com