​Fundația „Friends for Friends” a anunțat astăzi cele 47 de materiale (articole, audio, video, foto și inițiative civice), publicate în 2023, care au fost nominalizate pentru Premiile Superscrieri. Printre acestea se numără și articolul „Femei care au omorât pentru viața lor”, scris de Andra Mureșan, nominalizat la două categorii: „Debut jurnalistic” și „Reportaj”.

Femei care au omorât pentru viața lorFoto: Ilustrație pentru acest articol făcută de Alexandra-Roma Gavrilă

Materialele nominalizate au fost selectate de un juriu format din 25 de specialiști din media și fac parte din nouă categorii de concurs: Audio/Podcast, Debut jurnalistic, Investigație, Opinie, Reportaj, Presă Locală, TV&VIDEO-jurnalism, Fotografia anului în media, Civic Influencers.

Alături de acestea, vor fi anunțate premiile onorifice și premiile speciale.

Fundația „Friends for Friends” invită publicul să voteze materialul preferat din cele 47 de nominalizări și de asemenea să contribuie cu o donație pentru premiul special în valoare de 3000 de euro. Votul poate fi exprimat aici, până pe 10 mai.

Mai jos, lista materialelor nominalizate:

AUDIO/PODCAST

20 OCTOMBRIE 2023. Moartea domnului Grozavu. Internat în spital, mort pe stradă – Filip Standavid, Anna Constantin, George Vulpe, Andrei Ilieș (Știrile Zilei de la Recorder)

Podcastul Palianytsia – Iulia Mihaela Verbancu (War Street Journal)

Pe urmele abandonului – Oana Drăgulinescu, Ana Maria Ciobanu (Muzeul abandonului)

Cum mi-am dat seama că sunt femeie trans la 36 de ani – Răzvan Băltărețu, Dana Alecu (Pătratul Roșu)

Viață irosită în cazinouri – Viorica Ștefan (Radio Europa FM – Lumea Europa FM)

DEBUT JURNALISTIC

Andra Mureșan, Femei care au omorât pentru viața lor (HotNews)

Bianca Iosef, România datorează refugiaților ucraineni 300 de milioane de lei. În schimb, îi trimite la muncă (PRESShub)

Delia Dascălu, Gabriel Mateescu, Cum am cumpărat licențe la Medicină și Drept de pe site-uri de „copertare și consultanță”/ Ce spune autoritatea care poate închide site-uri/ Poliția face verificări după investigația Info Sud-Est (Info Sud-Est)

Florin Râșteiu, Treningurile și uniformele pentru elevii din Voluntari, ștanțate cu „Instituția Primarului”, cumpărate de la o firmă cu un singur angajat. Legăturile cu „clanurile” politice din Ilfov și lumea manelelor (Buletin de București)

Matthew Garvey, co-autor pentru două materiale: Avertizorul de integritate de la Transporturi: Sancțiuni și represalii împotriva unui funcționar care a sesizat DNA pentru plăți de zece ori mai mari– material publicat împreună cu Attila Biro (Context) și Sănătatea care ne arde– material publicat împreună cu Diana Livesay, Iulia Stănoiu, Mihaela Tănase (Context)

PRESĂ LOCALĂ

VIP-uri la apă: În Oradea, malul Crișului Repede a fost „confiscat” de persoane bogate și influente, cu vile în vecinătate– Adriana Totorean (Bihoreanul)

Latifundiarii din Comorova: Cum dispare singura pădure de pe litoral/ Dosarul DNA pe retrocedări și vânzări, clasat pe prescripție – Andreea Pavel, Cristian Andrei Leonte (Info Sud-Est, Context)

Afacerea cu jilțuri bisericești de la Catedrala din Voluntari | Strane de top, „patinate auriu”, de 1.000 de euro bucata. Producător: „Ne întâlnim, mai punem ceva peste, îi albim, ăsta-i cash-ul!”– Florin Râșteiu (Buletin de București)

HARTĂ INTERACTIVĂ | 59,5% dintre stațiile GPL și de carburanți din București sunt „surse de risc pentru incendiu“ – Florin Râșteiu (Buletin de București)

serie: EPISODUL 1 | Jaful de la Centrul „fantomă” al Primăriei Generale | Hotel la Bran, vilă în Bragadiru, vacanțe și mașini de lux cu bani „scoși la sacoșă” din Centrul de Protecție a Plantelor București //

EPISODUL 2 | Oamenii jafului de la instituția „fantomă“ a Primăriei Generale „lucrează“ noaptea – Florin Râșteiu (Buletin de București)

OPINIE

Analiză | Drogurile din școlile și liceele Capitalei: problema „care nu există” și populismul ciclic al politicienilor – Adina Căpîlnean (Buletin de București)

Revendicarea corpului cu fiecare îmbucătură. Despre mâncatul compulsiv și sexism – Alexandra Bădescu (Cutra)

Ministrul sănătății nu se poate mira laolaltă cu publicul când, pe trotuarul din fața unui spital, o femeie naște un copil – Alexandra Nistoroiu (Libertatea)

Spectacolul puterii. Reflecții asupra relației dintre om și șoarecele de casă – Dragoș Rusu (ISCOADA)

Politicianul român față cu social media – Victor Morozov (Films in Frame)

INVESTIGAȚIE

Dumnezeul achizițiilor se întoarce – Alex Nedea, David Muntean (Recorder)

Pe aici nu se trece fără șpagă – Alex Nedea, David Muntean (Recorder)

Cunoscut activist vegan din București, acuzat că a abuzat sexual fete între 10 și 19 ani. Dezvăluirile a șase victime: „Criteriile lui: să fie virgine, tinere, inocente” – Diana Meseșan, Medeea Stan (Libertatea)

Lecțiile profesorului Puiu Șerban – Ioana Moldoveanu, Luiza Vasiliu – editor (RISE Project)

Seria „Azilele groazei” – ep 1, ep 2, ep 3, ep 4 + seria de follow-up „Toți știau” ep 1, ep 2, ep 3, ep 4, ep 5 – Ovidiu Vanghele (Centrul de Investigații Media), Bianca Albu (Buletin de București)

REPORTAJ

Femei care au omorât pentru viața lor – Andra Mureșan (HotNews)

ORAȘELE FĂRĂ COPACI. Locuitorii din marile centre urbane din România trăiesc ca în cuptoare: temperaturile cresc, betoanele continuă să se construiască. Ce efecte au asupra sănătății – Cristina Radu (Libertatea)

Trei generații ale unei familii de români stabilite în Suedia își recuperează istoria furată de comuniști – Elena Stancu, Cosmin Bumbuț fotograf (Teleleu.eu și Libertatea)

„Este o urmă mare de rușine în ce privește avortul”. Patru femei vorbesc despre experiența întreruperii de sarcină în România – Medeea Stan (Libertatea)

Lumea unei mame la 16 ani: „Lapte, plânsete, pamperși”. Ce (nu) face statul român pentru copiii cu copii – Oana Moisil (Europa Liberă România)

Andrei nu se mai întoarce în Transnistria – Polina Cupcea (Oameni și Kilometri)

TV & VIDEO-JURNALISM

„Toate sunteți ale mele!”. Arhidiaconul și elevele de la Seminar – Alina Păduraru, Isabela Pop (Recorder)

Cătunul care și-a dorit o școală – Andreea Archip (Școala 9)

Puterea din umbră – Andreea Pocotilă, Mihai Voinea, Cristian Delcea (Recorder)

Adio, arme! Armata României în fața celui mai mare val de demisii – Andrei Udișteanu (Recorder)

Katia Pascariu: „Mi-au zis să îmi ridic fusta la admitere” – Ioana Moldoveanu, Luiza Vasiliu – editor (RISE Project)

FOTOGRAFIA ANULUI ÎN MEDIA (MASS/SOCIAL)

Fragmente – Andrei Pungovschi (Liberation)

Mândrie și beton – după 10 ani CdFD – Petruț Călinescu (CdFD – Centrul de Fotografie Documentară)

Fratii Tate in fata sediului DIICOT – Sabin Cîrstoveanu (Inquam Photos)

Ceremonia anuala de comemorare a victimelor Holocaustului din Romania – Sabin Cîrstoveanu (Inquam Photos)

Demonstratie de balet la Opera Nationala din Bucuresti – Sabin Cîrstoveanu (Inquam Photos)

CIVIC INFLUENCERS

Harta Abandonului- un efort de recuperare a memoriei instituțiilor de ocrotire în care au trăit sute de mii de copii din România – Anca Niță, Iris Șerban, Ana Maria Ciobanu, Mirela Petrică, Ina Alecxă (Muzeul Abandonului)

Pe înțelesul rOmului – Florin-Alexandru-Paul Stan (TikTok)

Fără reclame la jocurile de noroc – Silviu Istrate (Faiăr) și Ana Racheleanu (Faiăr Silviu LIVE / Youtube)

FinTube: Cultul Educației Financiare | DOCUMENTAR – Silviu Istrate (Faiăr) și Andrei Petroff (nicknamedpete) (Faiăr Silviu LIVE / Youtube)

Newsletterul lunar Foaia de observație – Sorana Stănescu