Noi achizitii s-au au fost anuntate in aceasta saptamana pe piata media europeana. Astfel, grupul italian RCS a vandut compania portugheaza Economica, editorul cotidianului Diario Economico, compania germana WAZ intra pe piata din Albania, iar Axel Spinger vrea sa cumpere participatia detinuta de guvernul polonez la compania Presspublica.

Grupul italian RCS a renuntat la compania portugheaza Economica, editorul cotidianului Diario Economico si a saptamanalului Semanario Economico, prin vanzarea acesteia catre Ongoing Strategy Investments, valoarea tranzactiei fiind de 27,5 milioane de euro, scrie Iann pe blogul sau. Compania, care facea parte din operatiunile spaniolilor de la Recoletos, achizitionati anul trecut de RCS, a avut in 2007 venituri de 12,8 milioane de euro si un profit inainte de impozitare de 1,6 milioane de euro.

Tot Iann scrie ca grupul german Axel Spinger si-a anuntat intentia de a cumpara participatiunea detinuta de guvernul polonez la compania Presspublica, care editeaza cotidianul quality Rzeczpospolita si cel de business Parkiet, printr-o scrisoare trimisa ministerului de finante. Actionarul majoritar al Presspublica este grupul britanic Mecom.

Axel Spinger mai detine inca trei ziare in Polonia: liderul de vanzari, taboidul fact, generalistul Dziennik si ziarul de sport Przegląd Sportowy.

Un alt grup german, WAZ a preluat o participatie minoritara la Vizion+, cel mai populara retea TV din Albania, si nu exclude noi achizitii pe aceasta piata, potrivit site-ului Broad band tv news. Investitia in Vizion+ reprezinta prima investitie a grupului media in sud-estul Europei.

Valoarea tranzactiei nu a fost facuta publica de partile implicate.