Reclamele pentru maratonul din Bucuresti ii pun pe fuga pe maratonisti
Marian Chiriac noteaza pe blogul sau de maratonist: "in traducerea mea, imaginea spune: numai daca esti nebun poti fugi. Ceea ce pentru mine, public tinta al acestei reclame, e putin nepotrivit". El publica doua imagini folosite in campania de popularizare a maratonului si impartaseste parerea altor maratonisti, cum ca "reclama nu promoveaza deloc ideea de miscare si nici nu prezinta clar evenimentul".
Pe forumul site-ului de profil maraton.info.ro, criticile sunt si mai dure. Utilizatorul stefanalex spune: "De fapt daca va uitati bine acei 2 zombi - vorba lui Liviu - sunt de fapt 2 nebuni in toata regula ce sunt tinuti in camasa de forta... O interpretare psihanalitica ar putea fi ca respectivul imbracat in costum de sport tocmai a evadat dintr-o astfel de camasa de forta si se elibereaza prin alergare... Cretinoida reclama-publicitate pentru un maraton international".
Utilizatorul Serban spune si el: "Eu sunt abonat la revista Runner's World si vad acolo tot mereu publicitate pentru maratoane. Punctul lor comun este transmiterea ideii de bucurie a alergarii. In niciun caz nebuni in camasa de forta". Tot Serban, intr-un post separat: "O, da. Toate femeile care au sotii niste porci si toti stresatii de servici se vor apuca de maraton. Give me a break..." Iar miculrunner observa: "pe ambele afise nu apare niciun numar de telefon, fax, etc o adresa de email/pagina web... ceva cat de mic cu care sa poata intra in contact... sutele de amatori. Adica toti aia care fug de nebuni si gospodinele scarbite de porci nu trebuie decat s-o ia la fuga!??... si pe la 12.10 are loc maratonul. Punct si atat".
In ceea ce-l priveste, Marian Chiriac, in calitate de blogger-maratonist ii ramane intrebarea: "Asadar, pana la urma se alearga de 'nebun'?"
Prima editie a Maratonului International Bucuresti va avea loc pe 12 octombrie 2008 si este organizata de Asociatia Bucharest Running Club.

Liberalizarea pieței energiei / Diferențe de până la 19% dintre prețul serviciului universal și cel mai mic preț de pe piață
UPDATE Cîmpeanu: „Elevii care au vulnerabilități sau aparținători cu vulnerabilități, certificate medical, vor putea învăța online; profesorii vor putea preda online” / Petiție pentru reintroducerea sistemului hibrid
Boeing 737 MAX va zbura din nou în UE. Interdicția impusă acum 22 de luni, după două accidente aviatice, a fost ridicată
Poluarea de weekend din București: Agenția de Mediu dă vina pe trafic și condițiile atmosferice, activiștii de mediu indică arderi de deșeuri și încălzirea rezidențială / În rest, tăcere
INTERVIU Cum se simte scăderea numărului de îmbolnăviri în spitalele COVID: Numărul de pacienți este mai mic, dar vin mulți cu forme severe / Pericolul foarte mare este noua tulpină
E un intreg trend, de a atrage atentia prin socant, prin ideea ca 'there is no bad publicity' adica atata timp cat se vorbeste (orice) despre subiect, e bine.
Daca stam sa judecam, daca ar fi fost un panou "cuminte", ar mai fi interesat pe cineva? In presa nu s-ar fi scris nimic (ca nu e fotbal), oamenii l-ar fi ignorat (ca nu are o gagica semidezbracata) -- intelegeti ideea.
Nu vreau sa le iau apararea celor care au facut afisul, doar timpul ne va spune daca ideea lor a avut succes sau nu.
Cat despre reclama ... si-a atins scopul. Daca era ceva cuminte aflam de eveniment chiar in ziua desfasurarii lui. Asa mi-am notat in calendar !
Discutia sunt sigur ca a decurs cam asa:
"Cu respect, sunt de la agentia X advertising. Am inteles ca dvs. organizati Maratonul Bucurestiului, corect?"
"Buna ziua, da."
"Deci am si eu o propunere sa va fac. Ne gandeam ca am putea face noi campania, asa... pe spinarea noastra... Si dvs. va ocupati practic s-o difuzati, ma-ntelegeti?"
"Asa. Ma bucur ca va pasioneaza subiectul, alergati des?"
"Asa, si ideea e ca noi o facem moca, cum ar veni, si dvs. ne dati libertatea sa o facem cum vrem noi. Adica cum stim noi mai bine. Adica vrem s-o facem bine, chiar sa mergem la festivaluri cu ea..."
"La targul acela de la Sala Palatului?"
"Nu, nu, sunt altele, Franta, Croatia..."
E o practica des intalnita in industria de advertising de la noi. Problema este ca in situatiile astea publicitarii acestia uita complet de obiectivele de marketing. Se concentreaza numai si numai pe cat de creativa e ideea. Ceea ce, evident, nu e de ajuns.
Hai sa nu amestecam oalele in halul asta.
Cei care au creat reclama asta au gandit prea mult si le-a iesit o porcarie.
Mesajul e ambiguu. Ar fi bun pentru o campanie sociala, dar nu pentru o competitie sportiva.
Inca o dovada de amatorism si de suficientza, din partea unei companii mari, care se crede atotstiutoare.