La intalnirea cu jurnalistii de miercuri si la cea cu membrii CNA de joi, reprezentantii consortiului Antena 1-RCS s-au aratat increzatori ca vor depasi perioada dificila in care se afla in tentativa de a obtine o acoperire multumitoare pentru meciurile din Liga 1. Dar doua dintre partile de la care multi asteapta in prezent o salvare, postul public de televiziune si UPC, sunt deocamdata rezervate cand vine vorba sa-si exprime pozitia in privinta GSP, atat timp cat nu au loc negocieri.

Miercuri, directorul Antena 1, Dan Matiescu, spunea ca incearca sa obtina o intalnire cu presedintele-director general al TVR, Alexandru Sassu, pentru discutii pe tema posibilei preluari de catre postul public a unor meciuri din Liga. Joi, la CNA, tot Matiescu afirma ca discutiile vor incepe martea viitoare.

TVR: "No comment" pana marti

Contactati de HotNews.ro, reprezentantii TVR au refuzat sa faca orice comentariu pe tema optiunilor de care ar fi interesat postul public si a felului cum ar urma sa fie sustinuta financiar preluarea acestor optiuni, argumentand ca asteapta, intai, sa vada ce va pretinde consortiul Antena 1-RCS. Si aceasta, in conditiile in care Alexandru Sassu a fost cel care a avut initiativa, in cursul verii, de a incepe discutii cu Antena 1, iar ulterior a trimis o adresa CNA, in care reclama faptul ca Liga 1 ar fi folosita ca "mijloc de lupta economica" intre diverse grupuri media.

Pozitia TVR, ce poate fi tradusa prin "ne-ar interesa, dar nu comentam" pana marti, se face auzita in situatia in care postul public are experienta pierderilor optiunilor 1 si 4 (pentru care ar fi platit circa 4,4 milioane de euro), la inceputul anului, cand Telesport, vechiul detinator al drepturilor, a reziliat contractul cu postul public si a transferat optiunile catre Kanal D. Postul public de televiziune este acum avertizat ca preturile pentru o optiune vor fi de cinci ori mai mari decat cele din trecut, data fiind suma platita LPF de consortiul Antena 1-RCS pentru drepturile pentru Liga 1, in cadrul licitatiei la care TVR nu a participat.

UPC: Noi am cerut o intalnire acum cateva saptamani

Pe de alta parte, principalul concurent al RCS&RDS pe piata de cablu, UPC, afirma ca "noi am cerut o intalnire cu cei de la GSP TV acum cateva saptamani si asteptam un raspuns din partea lor pentru a demara negocierile". Si aceasta companie refuza sa comenteze afirmatiile reprezentantilor Antena 1-RCS, care au spus ca au cerut celorlalti operatori de cablu o suma intre 1,5 si 2,5 euro/abonat. Compania spera insa sa aiba loc discutii in cadrul carora sa se ajunga la un pret care sa nu mareasca nejustificat pretul pentru abonamentul de baza.

Joi, membrii CNA si reprezentantii consortiului RCS&RDS - Antena 1 nu au reusit sa ajunga la o concluzie privind o acoperire multumitoare la nivel national cu meciurile din Liga 1. Una dintre probleme pare a fi faptul ca GSP TV nu poate fi vandut in programele optionale, ci in programul de baza al cablistilor, asa cum prevede o clauza din contractul semnat cu LPF. "O solutie ar putea fi succesul negocierilor cu TVR", a spus presedintele CNA, Rasvan Popescu, intelegerea cu televiziunea publica reprezentand "un mare pas inainte din punctul de vederea al acoperirii".

CNA: "Problema e accesul, nu accesul gratuit"

Reprezentantii consortiului RCS&RDS - Antena 1 au fost invitati in sedinta publica a CNA pentru evaluarea situatiei privind acoperirea la nivel national a GSP TV. De asemenea, intr-o sedinta anterioara a Consiliului, consortiul anuntase ca va solicita LPF relaxarea unor clauze din contract, pentru a face serviciul accesibil si unor operatori mai mici de cablu si DTH.

"Pentru CNA problema este accesul, nu accesul gratuit. Problema noastra este ca cetateanul care este dispus sa plateasca sa poata sa o faca si sa acceseze aceste servicii", a afirmat Rasvan Popescu.

"Solutia ar fi sa gasiti o cale ca sa distribuiti la cat mai multi abonati", a spus Radu Teodorel, vicepresedintele CNA, care s-a aratat nemultumit de faptul ca in prezent cine vrea sa vada fotbal trebuie sa se aboneze la RCS&RDS.

La randul sau, Gelu Trandafir, membru CNA, a afirmat ca situatia curenta prinvind accesul la meciurile din Liga 1 este "consecinta unei piete care nu este functional competitiva". In opinia acestuia, "este nedrept ca cineva care nu vrea sa se uite la Liga 1 sa fie obligat de catre furnizorul sau sa plateasca in plus".

Referitor la solicitarea CNA-ului de a asigura o acoperire de 70% a populatiei cu transmisia meciurilor din Liga 1, Alexandru Oprea, presedintele RCS&RDS, a punctat diferenta dintre acoperirea potentiala, care este mentionata si in contractul semnat cu LPF, si cota de piata. In prezent, RCS&RDS are prin DigiTV o acoperire potentiala de aproape 100%, a detaliat acesta, in timp ce unele televiziuni mari, desi asigura o acoperire de 98%, au cota de piata de 20%.

In ceea ce priveste relaxarea unor clauze din contract, LPF s-a aratat cooperanta, a spus Dan Matiescu, "insa avocatul lor a semnalat faptul ca aceste clauze contractuale pe care am vrut sa le relaxam au fost cuprinse si in caietul de sarcini al licitatiei si orice modificare ar fi dat dreptul celorlati candidati sa conteste licitatia. Prin urmare nu se va schimba nimic".

Membrii CNA au decis sa reia discutiile cu reprezentantii Consortiului dupa ce se va cunoaste un rezultat al negocierilor cu TVR.