Agentia de Monitorizare a Presei lucreaza impreuna cu un ONG pe nume Stop Prejudecatilor despre Etnia Roma la un cod etic care are ca scop eliminarea discriminarii si a hate speech-ului online. Ce i-a apucat pe cei in cauza? Motivul e un proiect de lege initiat la un moment dat, care prevede sanctiuni penale pentru astfel de lucruri, scrie Iulian Comanescu pe blogul sau.

Mai jos, puteti vedea un draft la care va invit sa va ganditi si sa reactionati pana luni, 6 iulie, fiindca pe 7 iulie o sa fie o noua intalnire pe tema codului, la Agentia de Monitorizare a Presei. Tineti cont ca e un cod partial, axat mai ales pe discriminarea si ura etnica, si ca asumarea cu de la sine putere a unor astfel de lucruri inseamna ca sansa cuiva de a te obliga la ceva prin lege e mai redusa.

Cine e mai vechi prin parcare stie poate ca am avut o tentativa de a propune un cod etic general, format doar din vreo sase articole, prin 2006, dar s-a lasat cu scandal. Oamenii au avut senzatia ca venim noi sa-i cenzuram, desi n-aveam puterea asta, si altele asemanatoare. Situatia e insa pe dos. Eu unul prefer sa-mi asum singur niste principii de scris - si am si facut-o aici, ceea ce e in draftul de mai jos e de bun simt in presa si aplic tacit , decat sa vina altcineva sa mi le impuna.

Citeste continuarea si comenteaza pe blogul lui Iulian Comanescu.