Confruntat cu grave probleme financiare, grupul media britanic BBC a anuntat marti ca va ingheta bonusurile directorilor executivi. Vizati sunt zece membri din consiliul director, iar informatia a fost facuta publica in cadrul prezentarii raportului anual, scrie AFP.

Bonusurile sunt suspendate "pana la noi ordine", iar BBC - finantata aproape in exclusivitate din taxe - cauta sa "mentina increderea publicului", a anuntat Michael Lyons, presedintele Trustului BBC. Potrivit acestuia, salariile celor 10 directori vor ramane "generoase", in ciuda scaderii a 7% din veniturile lor intre 2008 si 2009, modificare mentionata in raportul anual publicat marti.

Salariile anuale brute ale celor mai bine platiti cinci membri din consiliul director BBC sunt intre 490.000 de euro si 960.000 de euro. BBC incearca acum sa reduca din costuri, pentru a economisi 1,9 miliarde de euro pana in 2013.

Intre timp, ministrul britanic al Culturii, Ben Bradshaw, a lansat un atac virulent la adresa sistemului ierarhic din BBC, colos media din care el insusi a facut parte, ca jurnalist. "Numerosi profesionisti extrem de respectati din BBC au ajuns sa cunoasca aproape un sentiment de disperare", a declarat Ben Bradshaw pentru Financial Times. "Multe persoane din cadrul BBC au sentimentul ca nu este o organizatie bine condusa, iar asta este pentru mine cel mai ingrijorator", a continuat ministrul.

Guvernul britanic si-a anuntat luna trecuta intentia de a directiona 3,5% - adica in jur de 150 de milioane de euro - din sumele adunate din taxe pentru sustinerea programelor regionale fara concurenta. BBC s-a opus acestui proiect. Dincolo de problemele financiare, BBC a trecut in ultimele luni printr-o serie de scandaluri, de la trucarea jocurilor telefonice si pana la polemica declansata de un sketch telefonic de un umor indoielnic, realizat de doi animatori de radio.