Adrian Sarbu a fost numit marti in functia de presedinte si director executiv al Central European Media Enterprise (CME), informeaza Mediafax. Sarbu devine astfel romanul care ocupa cea mai inalta pozitie executiva intr-o companie multinationala.

"CME este o organizatie tanara si energica. Strategia mea este sa fac CME una dintre cele mai mari si respectate companii de media din Europa si sa arat ca oamenii din regiune sunt competitivi in industria de entertainment, care parea pana acum un club select destinat profesionistilor din America", a declarat Adrian Sarbu cu aceasta ocazie.

"Adrian este cel mai talentat executiv cu care am lucrat si sunt onorat sa anunt numirea lui in functia de director executiv al companiei. El este un activ indispensabil pentru CME, iar experienta lui va continua sa fie o resursa valoroasa pentru companie", a declarat Ronald Lauder, fondatorul si presedinte non-executiv al CME

Central European Media Enterprise opereaza 18 posturi de televiziune in sapte tari foste comuniste din Europa Centrala si de Est - Romania, Cehia, Slovacia, Slovenia, Croatia, Bulgaria si Ucraina, acoperind o piata de 97 de milioane de telespectatori.

In 2008, CME a realizat venituri de aproximativ un miliard de dolari si un profit operational (EBITDA) de 340 milioane de dolari. Este listata pe piata bursiera americana Nasdaq si la Bursa din Praga.

Ronald Lauder controleaza CME prin drepturile de vot detinute, dar actionarul principal (31%) este Time Warner - cel mai mare grup de media din lume.

Dupa ce a condus direct afacerile din Romania si Cehia, in 2007 Adrian Sarbu a fost promovat in functia de director operational (COO) al intregului grup.

In lume, numarul romanilor care detin pozitii executive de top este extrem de redus.

CME detine in Romania compania Pro TV SA, ce include canalele de televiziune Pro TV, Acasa, Pro TV International, Pro Cinema , sport.ro si MTV Romania.

Adrian Sarbu mai detine 5% din compania Pro Tv SA. In urma tranzactiei prin care Sarbu a vandut catre CME divizia de entertainment a Media Pro, acesta va detine si aproximativ 5% din actiunile CME.

Media Pro Entertainment, transferata din portofoliul Media Pro catre CME, intr-o tranzactie estimata la 97,6 milioane de dolari

Tot marti, Adrian Sarbu a semnat un acord prin care va transfera grupului american CME, care detine compania PRO TV SA, toate operatiunile de entertainment detinute de MediaPro, intr-o tranzactie complexa estimata la 97,6 milioane de dolari de catre banca americana Merrill Lynch.

CME, care detine deja 8,75% din Media Pro Entertainment (MPE), ii va plati lui Sarbu 10 milioane de dolari cash, ii va oferi 2,2 milioane de actiuni CME (cu o valoare actuala de 44 milioane de dolari) si ii va da posibilitatea de a cumpara inca 850.000 de actiuni CME in viitor la pretul de astazi.

In plus, CME va prelua datorii de 36,5 milioane dolari ale MPE si ii va da inapoi lui Sarbu 8,75% din celelalte afaceri care fac parte din MediaPro Management (Publimedia, Coprint, Mediafax , Media Pro Interactiv, Indoor Media si MediaSat).

MediaPro Entertainment include Media Pro Pictures, Media Pro Studios, Media Pro Distribution, Pro Video, Media Pro Music & Entertainment, Cinema Pro, Hollywood Multiplex, pachetul majoritar din Domino - companie de productie de spoturi si Media Pro Pictures sro - operatiunile de film din Cehia.