Rupert Murdoch a declarat ca va elimina publicatiile pe care le detine din indexul de cautare al Google, pentru a incuraja oamenii sa plateasca pentru continutul on-line. Intr-un interviu acordat Sky News Australia, magnatul a anuntat ca ziarele din imperiul sau media - inclusiv The Sun, Times si Wall Street Journal - vor face modificarile tehnice necesare astfel incat articolele sa nu mai apara cand utilizatorii le cauta pe Google, in momentul in care vor adopta planurile de taxare a persoanelor care le citesc publicatiile pe internet, informeaza Guardian.

Recent, Murdoch a acuzat Google de "cleptomanie" si de faptul ca actioneaza ca un "parazit", pentru ca include continutul News Corp in paginile Google News. Intrebat de ce nu a ales sa scoata pur si simplu toate site-urile din indexul de cautare al Google, Murdoch a declarat ca s-a gandit si la o asemenea miscare.

"Cred ca o sa facem asta, dar in momentul in care incepem sa taxam accesul", a precizat el. "Avem un sistem pe Wall Street Journal. (...) In mod normal, poti obtine primul paragraf din orice articol, dar daca nu esti platitor, obtii doar primul paragraf si un formular de abonare".

Murdoch a precizat ca nu este de acord cu ideea ca motoarele de cautare reprezinta o modalitate prin care toata lumea castiga. Mai mult, magnatul a precizat ca va merge in instanta impotriva acestei practici, "dar o vom lua incet".

Patronul grupului News Corporation a anuntat saptamana trecuta ca proiectul sau de a introduce taxe pentru editiile on-line ale ziarelor pe care le detine ar putea fi amanat. Murdoch si-a exprimat dorinta de a gasi o modalitate de a introduce o taxa, pana in luna iunie a anului urmator. "Lucram la acest lucru foarte intens, dar nu promit ca vom respecta aceasta data", a declarat acesta, adaugand ca "totul" ii sta in cale. "Este un proces aflat in desfasurare si este o cantitate enorma de munca intreprinsa nu numai cu site-urile noastre, dar si cu alte persoane", a explicat Murdoch.

The Wall Street Journal este in prezent singurul ziar al grupului care propune un acces pe baza de plata, pentru a accesa on-line continutul sau integral.

In luna septembrie, Rupert Murdoch anunta ca va introduce taxe si pentru aplicatiile care le permit cititorilor sa acceseze continutul publicatiei Wall Street Journal cu ajutorul telefonului mobil. In august, mogulul media informa ca va percepe tarife, incepand cu vara lui 2010, pentru accesul la informatia prezentata pe site-urile publicatiilor pe care le detine. "Era stirilor gratuite pe Internet s-a terminat", declara atunci magnatul, care avertiza ca "jurnalismul de calitate nu este ieftin".