CNA a amendat, marti, Antena 1 cu 15.000 de lei pentru emisiunea "Acces Direct" si Antena 3 cu 10.000 de lei pentru emisiunea "La ordinea zilei", ambele programe avandu-l ca invitat pe Corneliu Vadim Tudor care a spus despre Traian Basescu ca este bolnav de cancer si ca foloseste bani publici pentru a se trata, fara ca moderatorii sa intervina ferm si sa solicite invitatului dovezi pentru afirmatiile facute.

Cele doua emisiuni au fost difuzate in aceeasi zi (1 martie) si au dezbatut acelasi subiect: o presupusa boala de care ar suferi presedintele Traian Basescu.

In cazul programului "Acces Direct", europarlamentarul C.V. Tudor a fost singurul invitat al moderatorului Madalin Ionescu, la discutii fiind prezent, prin telefon, si omul de afaceri Cristian Tantareanu, despre care se stie ca urmeaza un tratament impotriva cancerului.

Iata ce a spus C.V. Tudor in timpul emisiunii Acces Direct, conform monitorizarii CNA:

  • Este vorba de banul public. Basescu cheltuieste nepermis de mult pentru boala pe care incearca s-o tot acopere, dar nu reuseste. Basescu are cancer generalizat (...) Se duce pe milioane de euro in toata lumea si acum in Japonia, la fel. Si in Indonezia la fel. Vizita privata pe banii statului (...) Stii cate tumori are Basescu? Peste 30 de tumori. Ficat, pancreas, colon, creier (...) Nu mai judeca deloc creierasul lui, a spus ca 99% din romani se topesc dupa manele.

Postul Antena 1 a difuzat in cadrul emisiunii o inregistrare cu presedintele Traian Basescu in care acesta precizeaza ca este sanatos, precum si o declaratie a purtatorului de cuvant al Administratiei Prezidentiale, Valeriu Turcan, care a negat orice afectiune a presedintelui.

Desi moderatorul a intervenit, la randul sau, in cateva randuri si a solicitat invitatului dovezi pentru afirmatiile facute, membrii CNA au considerat ca acestea au fost anemice si in detrimentul informarii corecte a publicului.

Narcisa Iorga, membru CNA, a reamintit forului ca Madalin Ionescu l-a mai avut invitat pe C.V. Tudor, in urma cu aproximativ o luna, la o emisiune cu o tema similara, cand invitatul a lansat acuzatii la fel de dure, nesustinute cu dovezi.

Potrivit normelor in vigoare, "realizatorii emisiunilor au obligatia sa respecte dreptul persoanei la propria imagine si sa puna in vedere interlocutorilor sa probeze afirmatiile acuzatoare sau sa indice, cel putin, probele care le sustin. In plus, staruinta lor "trebuie sa fie convingatoare, astfel incat sa ajute publicul sa-si formeze o opinie corecta".

Subiectul privind starea de sanatate a presedintelui Basescu a fost reluat in emisiunea "La ordinea zilei", de postul Antena 3, la 15 minute dupa ce s-a incheiat cea de la Antena 1.

Christian Mititelu, membru CNA:

  • Nu se poate spune ca nu stiau ce va spune Vadim. E daunator pentru informarea publicului. E un lucru prost pentru tara asta, pentru telespectatori si pentru televiziuni.

De aceasta data, insa, postul de stiri a scapat cu o amenda mai mica pentru ca a prezentat mai multe puncte de vedere. Moderatoarea Dana Grecu i-a avut invitati in studio, pe langa C.V. Tudor, pe jurnlistul Florian Bichir si analistul militar Radu Tudor, iar generalul SPP Alexandru Burian a avut si el o interventie telefonica.

Narcisa Iorga a tinut totusi sa precizeze ca legislatia audiovizuala a fost mai grav incalcata in emisiunea "La ordinea zilei" decat in "Acces Direct":

  • La Antena 3 au fost doar trei interventii anemice intr-o ora si jumatate ale moderatoarei Dana Grecu. Acuzele lui Corneliu Vadim Tudor nu au fost deloc contracarate de prezentatoare.

In concluzie, Consiliul a decis sa amendeze cu 15.000 de lei postul Antena 1 si cu 10.000 de lei postul Antena 3 pentru lipsa unor reactii ferme din partea moderatorilor la acuzele lansate de C. V. Tudor, precum si pentru incalcarea legislatiei privind respectarea dreptului la propria imagine si a libertatilor si drepturilor fundamentale ale omului.