Ziua Mondiala a Libertatii Presei gaseste presa romaneasca in una dintre cele mai dificile perioade de dupa decembrie 1989, considera Clubul Roman de Presa (CRP) in mesajul de Ziua Mondiala a Libertatii Presei.

"Ziua Mondiala a Libertatii Presei este pentru noi - jurnalisti, manageri, oameni de presa - un prilej de reflectie, de evaluare, de cautari, mai putin o ocazie de a sarbatori sau de a ne bucura de ceva. Presa romaneasca se afla in 2010, la fel ca anul trecut, sub apasarea constrangerilor impuse de un context economic nefavorabil, intr-o tara unde atitudinea ostila fata de jurnalisti si confuziile intretinute deliberat sunt ridicate la rangul de politici de stat", se arata in mesajul CRP, citat de Agerpres.

CRP spune ca "presa romaneasca trece, la randul sau, prin transformari dramatice, determinate de schimbari de generatie si mentalitati, care au dus, uneori, la abdicari de la standardele de calitate ale profesiei noastre".

"Apelul Clubului Roman de Presa este, de Ziua Mondiala a Libertatii Presei, catre eforturile individual si al comunitatii noastre profesionale de redobandire a respectului pentru statutul de jurnalist. Libertatea fireasca de care trebuie sa se bucure profesia de jurnalist, in Romania si oriunde in lume, trebuie onorata prin profesionalism, creativitate si decenta", se precizeaza in mesajul CRP de Ziua Mondiala a Libertatii Presei.

La 23 decembrie 1993, Adunarea Generala a ONU, a declarat ziua de 3 mai drept Ziua Mondiala a Libertatii Presei.