Clubul Roman de Presa critica dur initiativa deputatului Silviu Prigoana referitoare la reglementarea presei scrise si online, pe care o caracterizeaza drept "un text scris probabil sub imperiul viselor si fantasmelor de dominare" a mass-media.

"Domnul Prigoana si ai dumisale au formulat un text scris probabil sub imperiul viselor si fantasmelor de dominare a presei. E un episod aproape freudian", spune presedintele CRP, Indira Crasnea, intr-un comunicat de presa.

CRP afirma ca initiatorii acestei propuneri nu cunosc felul in care este reglementat acest domeniu la nivel european: "Le place, nu le place, Romania este stat-membru al Uniunii Europene si apartenenta, fie si formala la lumea civilizata, precum si bunul-simt ar trebui sa-i faca sa gandeasca si mai ales sa se documenteze inainte de a pune pe hartie propuneri de acest fel".

Indira Crasnea precizeaza ca si presedintele CNA, Rasvan Popescu, "a fost clar si sobru in reactia sa, ceea ce ar trebui sa-i faca pe initiatorii acestei propuneri sa se intoarca la decenta", in conditiile in care chiar "PDL, partidul autorilor propunerii, s-a delimitat fara echivoc de aceeasi initiativa", la fel cum a facut si presedinte Traian Basescu, "care numai prieten nu le este jurnalistilor".

"Stiu ca periodic, unora si altora le ploua in gura la gandul de a ne pune zgarda. Ar trebui sa stie ca reglementare cu de-a sila nu se face. Ma astept sa mai apara asemenea povesti", se arata in incheierea comunicatului.

Deputatul PDL Silviu Prigoana a depus la Camera o initiativa de modificare a Legii audiovizualului, propunand ca presa scrisa si online sa intre sub autoritatea CNA, Consiliul urmand ca stabileasca si criteriile privind acordarea licentelor pentru tiparirea sau gazduirea pe servere a publicatiilor.

Potrivit initiativei legislative, licenta este obligatorie pentru tiparirea oricarei publicatii de presa scrisa pe teritoriul Romaniei si pentru gazduirea de publicatii online pe servere, obligatia verificarii licentei revenind proprietarului serverului.

De asemenea, se propune ca valabilitatatea unei licente pentru presa scrisa sau online sa fie de sapte ani. Licenta poate fi concesionata numai cu aprobarea Consiliului.

Propunerea legislativa, inregistrata la Camera Deputatilor la 1 septembrie, are ca termen pentru dezbatere si vot final in prima Camera sesizata 45 zile, dupa care va fi trimisa Senatului.

Initiativa legislativa este semnata de 11 parlamentari: Silviu Prigoana (PDL), Doru Lese (PDL), Florin Anghel (PDL), Alin Popoviciu (PDL), Iustin Cionca Arghir (PDL), Adrian Nitu (PDL), Corneliu Olar (PDL), Marius Spanu (PDL), Brandusa Novac (PDL), Mate Andras Levente (UDMR), Tudor Ciuhodaru (independent).