CNA a decis, in sedinta de marti, sa amendeze cu 100.000 de lei postul OTV, care a difuzat, in perioada 3 februarie - 27 martie, mai multe mesaje de adeziune la Partidul Poporului, fapt interzis de legislatia audiovizuala in afara campaniilor electorale, informeaza Mediafax.

Potrivit Consiliului National al Audiovizualului (CNA), OTV a fost sanctionat cu 50.000 de lei pe 1 februarie, pentru publicitate politica la partidul lui Dan Diaconescu. Textul sanctiunii CNA a fost difuzat pe OTV pe 3 februarie, insa, in aceeasi zi, televiziunea a continuat sa transmita pe banda News Alert difuzarea mesajelor cu caracter politic, de adeziune la Partidul Poporului. Astfel de mesaje de publicitate politica au fost difuzate in emisiunile OTV din perioada 3 februarie - 27 martie, potrivit CNA.

"Se continua publicitatea politica si s-a continuat si dupa ce am dat amenda de 50.000 de lei", a atras atentia Narcisa Iorga, membru CNA. "De un an de zile, OTV face lucrul asta (publicitate politica, n.r.)", a mai spus Narcisa Iorga.

"Mie mi se pare ciudat ca niciun partid nu sesizeaza lucrul asta", a spus Mihai Malaimare, un alt membru al CNA.

"Sunt interese intotdeauna, pentru ca fiecare calculeaza de la cine ar mai putea sa ia voturi", i-a raspus Christian Mititelu. "Intai se fidelizeaza un anumit tip de public si apoi se fac manevre cu el", a spus si Dan Grigore, membru al Consiliului.

"Mesajul politic este evident", a spus si Ioan Onisei, vicepresedintele CNA, propunand amendarea OTV cu 100.000 de lei.

Propunerea lui Onisei a fost adoptata in unanimitate de membrii CNA.

In cazul unora dintre emisiunile de la OTV in care au aparut mesajele de adeziune, sanctiunea s-a aplicat in baza articolului 155 din vechiul Cod de reglementare a continutului audiovizual, potrivit caruia "(1) In sensul prezentului cod, constituie publicitate politica clipurile publicitare care promoveaza un partid, un om politic sau un mesaj politic. (2) Publicitatea politica este interzisa, cu exceptia perioadelor de campanie electorala". Vechiul Cod al audiovizualului a fost in vigoare pana la data de 10 martie 2011, fiind inlocuit cu noul Cod al audiovizualului, publicat in Monitorul Oficial in 11 martie 2011.

Astfel, pentru o alta parte din emisiunile de la OTV, sanctiunea s-a aplicat in baza articolului 139 din noul Cod, potrivit caruia: "Publicitatea, pozitiva sau negativa, in legatura cu partide politice, oameni politici, mesaje politice este interzisa, cu exceptia perioadelor de campanie electorala".

Realitatea TV, amendata pentru incalcarea dreptului la imagine al Elenei Udrea

Tot in sedinta de marti, CNA a amendat postul Realitatea TV cu 10.000 de lei, pentru incalcarea dreptului la imagine al Elenei Udrea si pentru lipsa de impartialitate si obiectivitate in informarea publicului, in emisiunea "Bursa pariurilor" din 7 martie, in care s-a discutat despre "Axa Udrea-Cocos-Guineea", relateaza Mediafax.

Potrivit CNA, in emisiunea "Bursa pariurilor" din 7 martie, moderatorul Radu Soviani a pus in dezbatere o legatura intre Elena Udrea si Dorin Cocos, pe de o parte, si Iulian Tudor, pe de alta parte, spunandu-se despre acesta ca este "mesagerul" unei scrisori prin care premierul Republicii Guineea a cerut premierului Romaniei urgentarea exportului motoarelor de la UCM Resita. In legatura cu relatia de afaceri, realizatorul emisiunii a indicat drept sursa Monitorul Oficial, iar pentru afirmatia despre Iulian Tudor, a prezentat scrisoarea in cauza. Pe durata dezbaterii subiectului, in editia din 7 martie a fost afisat titlul "Axa Udrea-Cocos-Guineea", dar si alte variante ale "axei", in care aparea numele Udrea, asociat uneori cu numele Baaklini. In respectiva editie a emisiunii, Elena Udrea a avut o interventie telefonica de aproximativ zece minute. Subiectul a fost reluat si in alte editii ale emisiunii "Bursa pariurilor", dar si in emisiuni de stiri.

Pe de alta parte, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, a sesizat, in 21 martie, CNA, considerand ca a fost supusa unei "campanii de denigrare" de Realitatea TV, incepand cu 7 martie, atat ea, cat si familia sa "fiind invocate in oricare dintre editiile emisiunii ᅡBursa pariurilorᅡ care au sau nu au legatura cu vreun caz de coruptie, aflat sau nu in atentia autoritatilor statului".

Totodata, ministrul Elena Udrea a spus ca inca de la primele minute de emisiune, in 7 martie, Radu Soviani a facut "o legatura tendentioasa" intre numele ei, al sotului ei si "afacerea motoarelor de la UCM Resita", "urzind o intreaga retea de interese si de nume in jurul persoanei mele, plecand doar de la prezumtii, fara sa aduca nicio dovada in sprijinul afirmatiilor sale, dar sub titlul emisiunii "Axa Udrea-Cocos-Guineea"".

Astfel, Rasvan Popescu, presedintele CNA, a propus o amenda de 10.000 de lei pentru Realitatea TV, care a intrunit numarul necesar de voturi pentru a fi aplicata.