​"Sfarsitul unei ere", "Celalalt sfarsit al lumii", "Ultimul spectacol". Asa prezinta presa americana ultima editie a unuia dintre cele mai mari institutii media de peste Ocean, "The Oprah Winfrey Show", programata miercuri. Dupa 25 de ani si peste 4500 de emisiuni, Oprah Winfrey pune oficial capat talk-show-ului care a consacrat-o, printr-o editie prezentata drept "o scrisoare de dragoste pentru fanii ei".

Oprah Winfrey, inaintea lansarii OWNFoto: Reuters

"Posturile TV se pregatesc pentru o cadere a ratingului la orele de dupa-amiaza. Publisherii si publicistii se gandesc acum care este urmatorul cel mai bun show TV, pentru a-si putea promova produsele. Iar telespectatorii dnei Winfrey cauta altceva la care sa se uite - si multi se intreaba unde ar putea gasi OWN, canalul infiintat de ea acum cinci luni si unde va gazdui un nou show", scria recent New York Times, explicand insemnatatea iesirii The Oprah Winfrey Show din grila retelelor TV din SUA.

Oprah Winfrey a anuntat inca de acum doi ani ca, dupa 25 de ani, urmeaza sa renunte la emisiunea pentru care a fost proclamata Regina Media. La inceputul acestui an, si-a lansat propriul canal TV, OWN, unde a anuntat ca va sustine un talk-show in locul celui difuzat acum de mai multe mari retele TV de peste Ocean. Initial, se anuntase ca The Oprah Winfrey Show urma sa se incheie saptamana trecuta, insa ultimele trei episoade au fost amanate pentru saptamana aceasta.

Episoadele de luni si marti au reunit multe dintre cele mai cunoscute vedete ale industriei muzicale si cinematografice din SUA, de la Madonna la Tom Cruise, Will Smith si Tom Hanks. Episodul de miercuri, inregistrat inca de marti, a fost relatat deja pe indelete in presa: nicio celebritate pe scena, dar multe in audienta, intregul episod fiind dedicat dialogului dintre Oprah si telespectatori.

Momente-cheie ale carierei lui Oprah Winfrey (57 de ani), cea mai influenta femeie in spatiul audiovizual american (sursa):

  • S-a nascut intr-un mediu foarte sarac, in Mississippi. Nu avea televizor acasa. Dar la 19 ani a devenit prezentatoare de stiri
  • In 1984 s-a mutat la Chicago pentru a gazdui un talk-show de dimineata, redenumit in scurt timp "The Oprah Winfrey Show". A devenit proprietara emisiunii, prin compania Harpo Inc., iar talk-show-ul a fost sindicalizat la nivel national in 1986.
  • The Oprah Winfrey Show a devenit principala emisiune de tip talk-show difuzata ziua, in SUA. Emisiunile ultimului sezon au fost urmarite, in medie, de 6,4 milioane de oameni in SUA si de multe alte milioane in lume.
  • Show-ul a castigat de 48 de ori la Premiile Emmy
  • Oprah Winfrey a fost declarata de catre revista Forbes cea de-a treia cea mai puternica femeie din lume in 2010, dupa Michelle Obama si Irene Rosenfeld, CEO Kraft Foods.
  • Averea ei este estimata de Forbes la 2,7 miliarde de dolari.