AUDIO Tom Gallagher: Eventuala reglementare a presei britanice ar fi un precedent pentru tarile unde politicienii vor sa tina in frau mass media, inclusiv Romania

de Costin Ionescu     HotNews.ro
Luni, 18 iulie 2011, 19:26 Economie | Media & Publicitate


Tom Gallagher
Foto: Arhiva personala
Daca politicienii britanici vor reusi sa introduca reguli prin care sa ingradeasca mass-media, in urma scandalului News of the World, acest lucru va avea efect asupra fortelor politice din tari precum Romania, forte care ar folosi precedentul britanic pentru a incerca sa tina in frau presa, spune Tom Gallagher, profesor la Universitatea Bradford.

Scandalul interceptarilor telefonice ilegale din Marea Britanie a produs un soc pe scena politica din Marea Britanie si pune sub semnul intrebarii, mai mult ca niciodata, puterea mass-media si relatiile dintre presa si autoritati. Profesorul britanic Tom Gallagher, bun cunoscator al presei din Europa de Sud-Est, a discutat cu cititorii si a raspuns intrebarilor HotNews.ro pe tema efectelor pe care le poate avea acest scandal asupra vietii publice din Marea Britanie si asupra mass-media, inclusiv in tari precum Romania.


Asculta interviul audio cu Tom Gallagher (eng.)
Ideile pe scurt:
 • Cred ca Partidul Conservator, forta dominanta din coalitia de guvernamant, este cel care este supus celor mai mari presiuni. Indeosebi David Cameron, care s-a legat prea mult de un grup foarte restrans de interese media. Nu este un lucru nou. S-a intamplat si in cei 13 ani de guvernare laburista. Intr-adevar, Tony Blair a fost cel care a transformat in norma interactiunea foarte apropiata cu un grup restrans de personaje media puternice. Partidul Laburist, slabit, a beneficiat de expunerea data de acest scandal enorm. Dar cred ca publicul britanic este, in mare parte, indiferent. Pana cand publicul va deveni foarte interesat, nu cred ca va exista un impact politic major, dar credibilitatea premierului a fost subminata.
 • Cea mai probabila schimbare [in viata publica britanica, dupa acest scandal] ar fi o tentativa a elitei politice de a reduce influenta media. Ramane de vazut daca vor avea succes. Depinde de masura in care News International s-a folosit de practici dubioase. Exista numeroase zvonuri si speculatii si unele lucruri concrete. (...) Va exista o lupta pentru putere intre media, pe de o parte - mai ales corporatiile media, nu doar News International - si, pe de alta parte, clasa politica. Aceasta va incerca sa-si reafirme dominatia, dar nu are credibilitatea necesara.
 • Piata britanica de media este foarte extinsa si exista interese diferite in interiorul sau. Ziarele tabloide au diferiti proprietari, dar doresc sa-si mentina libertatea de actiune, capacitatea de a-i trage la raspundere pe cei puternici, fapt care, cred eu, face ca presa britanica sa fie unica in Europa. Pentru ca, in multe alte tari, statul controleaza pe diverse cai media - prin reglementari, subventii - si se asigura ca presa nu este o amenintare la adresa comportamentului politicienilor.
 • BBC si The Guardian reprezinta asa-numita presa liberala, pare ca au iesit destul de bine din aceasta poveste. Dar exista multa nemultumire in privinta performantei BBC, in privinta calitatii si impartialitatii programelor sale. (...) Britanicii nu trebuie sa plateasca niciun leu pentru vreun produs News International, daca nu doresc acest lucru. Dar aproape toate gospodariile britanice trebuie sa plateasca [echivalentul a] 150 de euro anual pentru televiziune, chiar daca nu urmaresc BBC. Si este multa nemultumire fata de faptul ca produsele BBC reflecta doar pozitia unui strat ingust al populatiei, indeosebi reprezentantii stangii liberale.
 • Presa globala se exprima in limba engleza si nu este de mirare ca Londra a devenit un punct central al pietei media. Daca politicienii reusesc sa ingradeasca media printr-un nou set de reguli, acest lucru va avea efect asupra fortelor politice din tari unde se face simtita lupta dintre democratie si autocratie, forte care doresc sa limiteze orice fel de acoperire a activitatilor lor si care ar folosi precedentul britanic pentru a incerca sa marginalizeze media.
 • [Crede ca acest lucru se poate intampla si in Romania?] Da. De la sfarsitul lui Ceausescu, in Romania a existat o lupta intre cei care vor sa administreze agenda politica in jurul unui grup limitat de chestiuni, pe de o parte, si presa, pe de alta parte - in special ziarele care doresc o democratie extinsa, participativa. Media independente, pluraliste au avut multe probleme in Romania in ultimii cinci ani si cred ca oponentii lor s-ar folosi de un precedent provenind dintr-o tara cunoscuta pentru a face viata imposibila pentru presa independenta.
 • Despre deosebirile si asemanarile dintre Rupert Murdoch si asa-numitii moguli de presa din Romania: Cred ca Murdoch are un program, este un adept al capitalismului, are o orientare crestina. Pe cand mogulii de presa tind sa fie mult mai preocupati de ei insisi, de familiile lor, de statutul lor, de capacitatea lor de a nu fi deranjati de lege. Astfel de preocupari de rutina sunt valabile pentru mai toti cei din ceea ce noi numim presa lipsita de pluralism - oameni care doresc sa controleze, sa restrictioneze opinia. Cred ca exista inca un numar de proprietari de presa care incearca sa incurajeze echilibrul punctelor de vedere, jurnalismul de investigatie, care au, deci, o agenda mai ampla, dar acestia sunt o minoritate.In scandalul interceptarilor telefonice ilegale de la News of the World, in ultimele saptamani, compania de presa News International si grupul-mama News Corp., controlat de magnatul media Rupert Murdoch, au avut parte de arestari la cel mai inalt nivel, au fost puse la zid de politicieni - inclusiv de fosti "amici" aflati la putere sau in opozitie si fac obiectul unor ample anchete. Guvernul cere reglementare in presa, iar politia, afectata de acuzatii de coruptie, este lovita de demisii la varf.

Cunoscut la nivel local mai ales prin analizele sale referitoare la realitatile din Romania post-comunista, Tom Gallagher a comentat des asupra presei locale. Domeniile sale de cercetare sunt diverse - de la conflictele din Balcani in perioada post-comunista si relatiile tarilor din regiune cu UE la politicile britanice privind diversitatea. El publica, regulat, articole de opinie in Romania libera.
 • Vezi profilul academic al lui Tom Gallagher aici

Raspunsuri pentru cititorii HotNews.ro - ideile pe scurt:
 • David Cameron este vulnerabil acum deoarece l-a angajat pe postul de sef al comunicatiilor pe cineva care fusese deja nevoit sa demisioneze de la conducerea News of the World. Premierul nu a incalcat vreo lege, dar a manifestat multumire de sine si aroganta pe masura ce criza s-a adancit.
 • Se pare ca, in conditiile in care Parlamentul intra in vacanta de vara, criza se va mai domoli, cel putin pana in septembrie.
 • Cu exceptia lui Dan Voiculescu, cei mai mari proprietari de media din Romania au, in general, si alte interese de business. Voiculescu, asemenea lui Rupert Murdoch, incearca sa influenteze procesul politic. Doreste sa aprere un set redus de aranjamente politice, pe cand Murdoch este mai implicat in apararea sistemului economic de care a beneficiat in mod spectaculos.
 • Nu vad un omolog roman pentru Murdoch
 • Este dificil sa compari o presa (cea romaneasca - n.r.) lovita de criza si declin in ultimii cinci ani cu presa din Marea Britanie, care este in continuare un jucator puternic in viata nationala. In Marea Britanie ar fi existat o rezistenta considerabila fata de concedierile in masa care au transformat profesia de jurnalist intr-o umbra a ceea ce a fost odinioara. Jurnalismul a contribuit substantial in lupta pentru intemeierea unor institutii post-comuniste transparente si rezistente. Dar acest rol a devenit un neajuns pentru forte importante, iar conditia saracita a media din Romania poate fi observata cu tristete.
 • Va fi o zi grea pentru democratie daca un nou for de reglementare este infiintat (in Marea Britanie - n.r.) pentru a supraveghea media, ceea ce ar produce o situatie care exista in Franta de multi ani. Acolo, statul aplica reglementari considerabile in media si chiar ofera suventii pentru parti ale acesteia, rezultatul fiind ca faptele politicienilor nu pot fi urmarite in mod adecvat niciodata.
 • Cele mai mari probleme cu care se confrunta Rupert si James Murdoch sunt, probabil, in SUA, nu in Marea Britanie. Autoritatile din SUA au inceput sa verifice afirmatiile ca reporteri News of the World ar fi incercat sa acceseze mesageria vocala a unor oameni ucisi la 11 septembrie. (...) Murdoch este de multi ani cetatean american si raspunde in fata legii americane.
 • Este interesant de observat ca unii dintre cei mai vocali critici ai lui Murdoch sunt politicieni care si-au vazut abaterile expuse in publicatiile lui.
 • Politicienii nu pot reduce independenta media in Marea Britanie daca nu au sprijinul publicului. Din sondajele de opinie reiese ca acest scandal nu reprezinta o preocupare majora pentru cetatenii britanici, mai preocupati de criza financiara. Aceasta este lasata deoparte de BBC, principala sursa de informare din Marea Britanie, care, dupa cum a remarcat un comentator, trateaza fiecare evolutie a scandalului ca pe o batalie epica a celui de-al treilea razboi mondial, dar trece cu vederea criza euro.
 • Publicatiile News International s-ar putea spune ca permit un spectru mult mai larg de puncte de vedere, comparativ cu BBC.
 • Trebuie remarcat ca Sky News, postul controlat de Murdoch, a tratat scandalul de la News International cu mult profesionalism. (...) Sper ca Dan Voiculescu nu urmareste Sky News in acest moment, altfel ar putea avea un atac de cord, vazand maniera in care angajatii lui Murdoch relateaza despre problemele batranului.
 • Sub controlul mogulilor, presa din Romania pare sa fie mai putin puternica decat era intr-un sistem de proprietate mai relaxat.
 • Presedintele Traian Basescu (...) ar trebui sa multumeasca pentru existenta Realitatea TV, deoarece in fiecare seara acest post dovedeste falsitatea ideii ca in Romania exista o dictatura dirijata de la Cotroceni.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Întrebari puse de cititorii HotNews.ro:


 • Întrebarea nr. 1 qq

  How high in the echelons of power in London could heads fall in this scandal? Do you see a precedent for what happens right now in British media?
  Thanks

  • Tom Gallagher

   David Cameron is vulnerable because of his poor judgement in employing as his communications chief someone who already had to resign as head of the News of the World after the newspaper had paid compensation to victims of its aggressive pursuit of sensationalist news. The Prime Minister hasn’t evidently broken any law but he has shown complacency and arrogance as this crisis has deepened; his hasty return from a trip to Africa shows his ineptitude. Few of his MPs are speaking out in his defence and Boris Johnson, the Mayor of London, the only major figure in the party with a strong national reputation, has been reluctant to speak up in his favour. But it still seems that when parliament breaks up for the summer on Wednesday, the heat will go out of the crisis at least until September.

 • Întrebarea nr. 2 Dan Pavaz

  Buna ziua,

  Am citit din cand in cand ce ati scris si am vazut care sunt parerile dvs in general despre politicienii romani.

  Credeti ca exista un temei pentru a compara povestea news of the world si relatia presei britanice cu politicienii, pe de o parte, si ce se intampla in presa romaneasca si relatia moguli/politicieni de aici, pe de alta parte? care ar fi acel temei?

  Cine ar fi Murdoch-ul Romaniei?

  multumesc

  • Tom Gallagher

   With the exception of Dan Voiculescu, the top media owners in Romania usually have a lot of other business interests. Voiculescu like Rupert Murdoch seeks to influence the political process. He wishes to defend a rather narrow and restrictive set of political arrangements whereas Murdoch is more committed to defending the economic system from which he has been a spectacular beneficiary.

   I don’t currently see a counterpart to Murdoch in Romania; there is plenty of evidence that print and electronic media outlets are opened, closed, or sold off for very short-term and often rather personal interests.

 • Întrebarea nr. 3 Costin1968

  ...face o paralela sa spunem profunda, va rog, intre personajele cheie din aceasta afacere din Marea Britanie si cele din mass-media romaneasca, sunt interese ascunse si de vo parte si de cealalta?
  P.S. Demult astept ocazia de a va intreba prin ce poveste ati reusit sa aveti stilul ata de inovativ si inalt in folosirea Limbii Romane.Personal va considera un inginer- inventator al acestei indragite
  limbi romanice.Si un descoperitor...
  Cu deosebit consideratie, fan-ul Dvs, Costin STAN.

  • Tom Gallagher

   Thanks Costin for the friendly compliment but I would be lost without the assistance I get with preparing my articles (which are written in English) for a Romanian readership.

   It is difficult to make comparisons between a media which has encountered crisis and decline in the last 5 years and the one in Great Britain which continues to be a vital and robust player in national life. There would have been considerable resistance in Britain to the mass dismissals which have turned the profession of journalism into a shadow of what it once was. Journalism was a major adjunct in the struggle to build durable and transparent post-communist institutions. But this role became inconvenient for important forces and the depleted condition of the Romanian media in many basic aspects is sad to observe.

 • Întrebarea nr. 4 indira

  what do you say about british government plans to "independently" regulate the media (cameron says self regulation is no longer enough)? what would be the effects of such moves on other countries (see Romania where politicians attempt to regulate the media continuously and make take cameron for a model?

  thank you

  • Tom Gallagher

   It will be a bad day for democracy if a new regulatory body is set up to police the media which produces the situation that has existed in France for many years. There the state heavily regulates the media and even subsidises parts of it with the result that the irregular deeds of politicians can never be properly scrutinised.

   Many politicians in Britain are angry that their abuse of the system of allowances they receive from parliament was exposed by a British newspaper - the Daily Telegraph which is owned by the Barclay Brothers. There are MPs in all parties who would like it to be virtually impossible for the press to investigate such abuses of privilege.

   Cameron should not try to appease his enemies who are gunning for him because of his foolishness in appointing the controversial former editor of the News of the World, Andy Coulson, as his communications chief, by curbing media pluralism. London is the main global communications hub right now and it would be a disastrous retreat that would be seized upon by autocratic governments far and near.

 • Întrebarea nr. 5 max

  Is this the British Watergate? Could Murdoch's head fall?

  • Tom Gallagher

   Perhaps the most serious problems the Murdoch’s, Rupert and James face is in the USA and not Britain. Th US authorities have started to look into allegations that News of the World reporters may have tried to access the voice-mail accounts of people killed on 9/11. The law in the US takes a very severe attitude to such intrusions of privacy if they occurred and there is no more emotive topic in contemporary America than 9/11. Murdoch has been a US citizen for many years and so is fully accountable to US law.

 • Întrebarea nr. 6 I

  vedeti acesti scandal ca o buna oportunitate pentru putere de a limita libertatea presei?

  • Tom Gallagher

   Yes I do. To enlarge upon an earlier answer, the British political class is unpopular because it has presided over numerous policy failures, been dishonest to the British people over subjects like immigration and European centralization, and because the conduct of many politicians has fallen short of acceptable standards. The press, not just News International, ventilated popular frustrations with the unimpressive record of many politicians and could be said to have been a safety-valve, preventing the rise of extremist movements. It is interesting that several of the most vocal critics of Murdoch have been politicians whose peccadillos were originally exposed in his publications.

 • Întrebarea nr. 7 Dudu

  Do you believe that the cannons of the authorities will target only Murdoch and his media group involved in the scandal or will they turn to other media moguls in Britain as well?

  Before the News Corp scandal reached the current proportions, how did you see the ethics of the British media in general?

  In the light of the scandal, where does the friendship between political and other authorities with media moguls start and where does it end?

  • Tom Gallagher

   Politicians cannot diminish media independence in Britain without public backing. The evidence from polling surveys is that the phone hacking scandal is not a huge concern for British citizens. They are more preoccupied with the intensifying financial crisis. It has been pushed aside by the BBC, the main source of information in Britain which as one commentator remarked, treats each development in the scandal as if it was an epic battle in World War III; with the crisis of the euro overlooked.

   It is hard to generalise about the ethics of the British media because of its sheer size and diversity. But where huge profits were to be gathered and reputations made, ambitious journalists and editors often behaved in a cynical and reckless way that damaged the reputation of the media.

  • Tom Gallagher

   There has been a love-hate relationship between prominent media outlets and the political world.
   Media coverage deliberately spreads a culture of contempt for politics: media outlets quick to claim that politicians s are corrupt, hypocritical or simply inept.

   A veteran media analyst John Lloyd has written that: within the BBC there is now a culture that encourages journalists basically to ask all the time: why is this politician lying to me and to you, the viewers and the listeners.

   Media personalities who report politics are often more influential than actual politicians.

   But there is an incredible amount of interaction at the social level between media figures and politicians. David Cameron is a public relations expert by profession and so it is not surprising that his diary for the first half of 2011 has been full of meetings with journalists. But the relationship was even closer under New labour’s Tony Blair who believed that flattering the media could be a recipe for staying in power over many years.

 • Întrebarea nr. 8 Jeu

  Considerati ca ceea ce vor sa faca englezii legat de puterea uriasa pe care o exercita un magnat de presa si anume interzicerea ca mai mult de 20 la suta din presa unei tari sa incapa pe mana unui singur om ar fi un atentat la libertatea presei?
  A doua intrebare: ati avea vreo propunere pentru o eventuala lege care sa limiteze pagubele economice produse unei tari datorita unei guri prea slobode si inconstienta a presei? De exemplu eu cred ca criza in Romania a fost mult mai grea decat ar fi trebuit sa fie datorita dorintei lui Voiculescu si Vantu de a-l da jos pe Basescu si PDL accentuand pana la absurd in cheie negativa orice lege sau masura data de guvernul Boc. Tarile care au trecut cel mai usor prin criza au fost cele unde presa nu are mancarici pe limba cum ar fi China si probabil Polonia unde cred ca la conducere este unul gen Adrian Nastase care le-a inchis gura mogulilor de presa foarte probabil cu bani multi.

  • Tom Gallagher

   Yes, I think a concentration of media holdings in one company can be unhealthy politically. But it should not be forgotten that the BBC controls a much larger slice of the electronic media in the UK than News International does in the media as a whole. Citizens are at liberty to refuse to buy Murdoch’s products. But to listen to any TV station they must purchase a BBC licence which in cost is well over €150 annually; refusal to pay for one can result in imprisonment.

   Arguably, News International outlets permit a far more diverse range of views in their publications than the BBC does. Last September, the head of the BBC Mark Thompson admitted that the BBC is biased to the Left, morally, culturally and politically.

   It is noteworthy that Skynews, the Murdoch-owned TV station has handled the scandal embroiling News International with a great deal of professionalism. Each stage of the drama has been reported in an independent and detached way and plenty of the proprietor’s critics have been interviewed on its news programmes. I hope Dan Voiculescu doesn’t watch Skynews right now or else he might have a heart attack when he sees the manner in which Murdoch’s employees are reporting the old man’s troubles.

 • Întrebarea nr. 9 Marco

  Credeti ca in Anglia puterea tabloidelor in particular si a presei in general este prea mare? Sau e suficienta? Arestarile din ultima vreme dovedesc sau nu ca exista parghii suficiente pentru a tine presa in check? In opinia dvs cat de puternica este, comparativ cu Anglia, presa din Romania in relatia cu politicienii?

  • Tom Gallagher

   Leaving News International aside, II think the relationship between the media and the political class has become too incestuous. Nobody forced Labour and now Tory politicians to court the Murdoch press empire so assiduously or appoint their chief spin doctors from the ranks of News International.

   Some of Murdoch's press titles such as The Times don’t make much money but he delivers a news and entertainment product that millions of citizens think it's worth spending money on.

   Under moguls' control the media appears less powerful in Romania than when it was under looser ownership. To take one example, President Traian Basescu has behaved in a much more low-key manner to hostile media attacks than leading politicians in Britain. He has occasionally phoned in with his own perspective to hostile TV programmes. He must be thankful for the existence of Realitatea because each night it disproves the fanciful idea that there is a dictatorship in Romania directed from Cotroceni.

 • Întrebarea nr. 10 anonim

  Ce va face sa aveti incredere intr-un ziar britanic si care ar fi acela? Pe de alta parte, in Romania, considerati ca ziarul la care scrieti, Romania libera, este independent si nepartinitor?

  • Tom Gallagher

   I think the press needs to relate to the concerns felt by ordinary citizens. The pace of social change in Britain has produced a lot of local turmoil which the BBC often tends to ignore because it does not fit into its liberal world view . But at least the tabloids do shed a light on the reality of daily life in a fast-changing Britain; I am unhappy about the populist coverage of crime, immigration and other issues but at least it helps to prevent a dangerous alienation occurring between citizens and a poorly-performing state which could be exploited by political extremists.

   I can only speak for myself but during the period of time that I have written for Romania libera, my articles have never been interfered with even though they have not spared any prominent party. I think there is plenty of evidence to support the claim that Romania libera is independent in outlook and has regularly broken stories or carried out investigations which inconvenience whoever is in power as well as those who would like to be.

 • Întrebarea nr. 11 Dragos C. Mateescu

  Dear Sir,
  I just want to say hello from a Romanian working at Izmir University of Economics, in Turkey. Thank you for your excellent research on contemporary Romanian history! It has been a great pleasure to see you in October 2008 in Cluj and I have made good use of many of your insights in my own work.
  Hope this scandal will not affect freedoms in and, by effect, outside Britain.
  Best wishes,
  Dragos C. Mateescu

  • Tom Gallagher

   Greetings Dragos Mateescu

   Of course the media in Turkey faces challenges from a powerful state that make events in Britain seem very minor and I believe several journalists are currently in jail because they have fallen foul of powerful national interest.

 • Întrebarea nr. 12 Erasm

  • Tom Gallagher

   I think the entitlement to privacy of citizens needs to be respected by the media. This is especially true for those citizens who do not have the wealth or influence to hire lawyers to safeguard their privacy. News International faces its greatest difficulties because it added to the distress of victims of tragedy and their relations. But it will be a great setback for freedom if the deceit and hypocrisy of parts of the media becomes an excuse for shielding the rich and powerful from exposure of behaviour that may be unedifying. A fine line needs to be drawn between preventing vulnerable citizens’ lives being devastated by gross media intrusion and ensuring that powerful people in the public eye can behave anyway they like safe in the knowledge that nothing is ever likely to appear in the media because of draconian gagging laws.

   Your second question reminds us that unless a lot of people had a craving for exposes of the often tedious lives of celebrities, sports personalities etc , the tabloid media would be unlikely to concentrate so much resources on the pursuit of the vulgar and ephemeral news story. Occasionally, there have been boycotts of tabloids when they have gone too far, eg the way that the Sun characterised the Liverpool fans killed in the Heysal stadium disaster several decades ago. But it is likely that there will always be scope for a sensationalist media.

 • Întrebarea nr. 13 Rugantino

  Credeti ca moartea jurnalistului de ieri, unul dintre cei care a declansat scandalul telefoanelor ascultate, poate fi o razbunare ?Care este parerea dumneavoastra .

  • Tom Gallagher

   I have no way of knowing the circumstances of the death of a key early figure in the phone hacking scandal, but media reports mentioned that his health had been in a precarious state for a long period.

 • Întrebarea nr. 14 Victor

  1. Nu ar fi corect ca publicatiile si televiziunile sa fie obligate prin lege sa isi declare simpatiile politice pentru ca cetatenii sa interpreteze corect anumite pozitii ale lor ?
  2. Ceea ce a facut Antena 3 cu documentul falsificat despre ministrul Funeriu se putea intampla si in Statele Unite ? Cum credeti ca ar judeca justitia americana un asemenea fapt ?

  • Tom Gallagher

   In an age when political parties no longer reflect a coherent ideological position, I think it would be hard for media organizations to define and publicise their positions on important issues.

   I think in the USA any television news organization which falsified documents about a leading law-maker would find itself in huge difficulties from regulatory authorities.

 • Întrebarea nr. 15 Flori

  Cred ce e din ce in mai vizibil ca, in lume, mass media a devenit cainele de paza al puterii (politice, economice, etc). Considerati scandalul Murdoch o ocazie pentru presa de a redeveni ”cainele de paza al democratiei” sau doar un prilej de a-si fasona imaginea sifonata in timp de compromisuri? Mie imi pare o lupta publica intre pradatori si nu sunt convinsa ca spectatorii isi inteleg rostul.

  • Tom Gallagher

   If the press allows itself to become part of an oligarchy of power divorced from popular concerns, its period of success and prominence is likely only to be temporary. In Romania, the rise and fall of many publications which fell into the hands of people hardly interested in publishing news but in pursuing a narrow and often personalised political agenda, perhaps shows that.

 • Întrebarea nr. 16 viviana

  Imperiului Murdoch este astazi in furtuna dar nu ar fi fost mai bine daca aceasta furtuna s-ar fi dezlantuit pe vremea cand editorul australian si televiziunile sale au devenit bratul mediatic al invaziei din Irak?
  A fost el, si nu numai pentru a sprijini motivele lui Bush, cel care a planificat si promovat marea campanie de dezinformare a publicului bazata pe repetarea obsesiva a dosarului fals privind presupusul arsenal de razboi al lui Saddam precum si a posibilitatii unui atac deliberat impotriva Statelor Unite si UK.
  Campania promovata de Fox TV, si acelasi lucru sa intamplat in Marea Britanie cu Blair, a fost atat de masiva si invaziva ca la cativa ani dupa invazie si atunci cand a devenit clar pentru toata lumea ca aceste arsenale nu au existat niciodata,
  majoritatea era inca convinsa de contrariu.

  Poate ca atunci ar fi oportun ca Murdoch sa fie urmarit in justitie pentru "crime de razboi", de "razboi preventiv" stiintific sustinut, care a dus la moartea a sute si sute de civili neinarmati si fara vina.

  Sau... acest lucru nu se va intampla (?), pentru ca Murdoch a fost utilizat de politici si administratiile lor, deoarece TV lui le-au fost necesare pentru a castiga alegerile, pentru ca el i-a ajutat sa-si spioneze adversarii si a puna in linie pe cei care si-au permis sa fie in dezacord cu el si protectori lui.

  Judecatorii englezi au pus sub acuzare angajatii lui Murdoch si fiul sau pentru raspandirea de interceptari?

  Sau pentru ca grupul Murdoch avea o structura proprie si ilegala pentru interceptarea convorbirilor telefonice, spionaj asupra cetatenilor increzatori,
  pentru mituirea functionarilor publici si a politicienilor pentru care au spionat adversarii de editorului si pentru construirea dosarelor
  impotriva adversarilor sai si chiar impotriva Partidului laburist a cancelarului Gordon Brown, vinovati ca s-ar fi distantat de unele dintre optiunile lui Tony Blair, un prieten apropiat al editorului din Australia?

  • Tom Gallagher

   We probably agree about how unwise it was for Britain and America to intervene militarily in Iraq seven years ago. But I think the momentum primarily came from a divided political establishment in Washington and London. News International were cheerleaders but i don’t think its role was pivotal in shaping events. Even if it was, I think it would be wrong to charge someone for expressing political opinions, however lamentable the consequences. Perhaps I could remind you that the great Karl Marx himself said that a ‘bad free press’ is always better than a ‘good ‘controlled one - if you hope to discover the truth about politics, war or scandals.

2849 vizualizari

 • questions (Luni, 18 iulie 2011, 19:48)

  qq [anonim]

  How high in the echelons of power in London could heads fall in this scandal? Do you see a precedent for what happens right now in British media?
  Thanks
  • r: (Marţi, 19 iulie 2011, 13:02)

   Tom Gallagher [hotnews.ro] i-a raspuns lui qq

   David Cameron is vulnerable because of his poor judgement in employing as his communications chief someone who already had to resign as head of the News of the World after the newspaper had paid compensation to victims of its aggressive pursuit of sensationalist news. The Prime Minister hasn’t evidently broken any law but he has shown complacency and arrogance as this crisis has deepened; his hasty return from a trip to Africa shows his ineptitude. Few of his MPs are speaking out in his defence and Boris Johnson, the Mayor of London, the only major figure in the party with a strong national reputation, has been reluctant to speak up in his favour. But it still seems that when parliament breaks up for the summer on Wednesday, the heat will go out of the crisis at least until September.
 • asemanari (Luni, 18 iulie 2011, 20:27)

  Dan Pavaz [anonim]

  Buna ziua,

  Am citit din cand in cand ce ati scris si am vazut care sunt parerile dvs in general despre politicienii romani.

  Credeti ca exista un temei pentru a compara povestea news of the world si relatia presei britanice cu politicienii, pe de o parte, si ce se intampla in presa romaneasca si relatia moguli/politicieni de aici, pe de alta parte? care ar fi acel temei?

  Cine ar fi Murdoch-ul Romaniei?

  multumesc
  • r: (Marţi, 19 iulie 2011, 13:04)

   Tom Gallagher [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dan Pavaz

   With the exception of Dan Voiculescu, the top media owners in Romania usually have a lot of other business interests. Voiculescu like Rupert Murdoch seeks to influence the political process. He wishes to defend a rather narrow and restrictive set of political arrangements whereas Murdoch is more committed to defending the economic system from which he has been a spectacular beneficiary.

   I don’t currently see a counterpart to Murdoch in Romania; there is plenty of evidence that print and electronic media outlets are opened, closed, or sold off for very short-term and often rather personal interests.
 • Se poate, draga Domnule Profesor... (Luni, 18 iulie 2011, 20:33)

  Costin1968 [utilizator]

  ...face o paralela sa spunem profunda, va rog, intre personajele cheie din aceasta afacere din Marea Britanie si cele din mass-media romaneasca, sunt interese ascunse si de vo parte si de cealalta?
  P.S. Demult astept ocazia de a va intreba prin ce poveste ati reusit sa aveti stilul ata de inovativ si inalt in folosirea Limbii Romane.Personal va considera un inginer- inventator al acestei indragite
  limbi romanice.Si un descoperitor...
  Cu deosebit consideratie, fan-ul Dvs, Costin STAN.
  • r: (Marţi, 19 iulie 2011, 13:07)

   Tom Gallagher [hotnews.ro] i-a raspuns lui Costin1968

   Thanks Costin for the friendly compliment but I would be lost without the assistance I get with preparing my articles (which are written in English) for a Romanian readership.

   It is difficult to make comparisons between a media which has encountered crisis and decline in the last 5 years and the one in Great Britain which continues to be a vital and robust player in national life. There would have been considerable resistance in Britain to the mass dismissals which have turned the profession of journalism into a shadow of what it once was. Journalism was a major adjunct in the struggle to build durable and transparent post-communist institutions. But this role became inconvenient for important forces and the depleted condition of the Romanian media in many basic aspects is sad to observe.
 • media regulation (Luni, 18 iulie 2011, 22:07)

  indira [anonim]

  what do you say about british government plans to "independently" regulate the media (cameron says self regulation is no longer enough)? what would be the effects of such moves on other countries (see Romania where politicians attempt to regulate the media continuously and make take cameron for a model?

  thank you
  • r: (Marţi, 19 iulie 2011, 13:10)

   Tom Gallagher [hotnews.ro] i-a raspuns lui indira

   It will be a bad day for democracy if a new regulatory body is set up to police the media which produces the situation that has existed in France for many years. There the state heavily regulates the media and even subsidises parts of it with the result that the irregular deeds of politicians can never be properly scrutinised.

   Many politicians in Britain are angry that their abuse of the system of allowances they receive from parliament was exposed by a British newspaper - the Daily Telegraph which is owned by the Barclay Brothers. There are MPs in all parties who would like it to be virtually impossible for the press to investigate such abuses of privilege.

   Cameron should not try to appease his enemies who are gunning for him because of his foolishness in appointing the controversial former editor of the News of the World, Andy Coulson, as his communications chief, by curbing media pluralism. London is the main global communications hub right now and it would be a disastrous retreat that would be seized upon by autocratic governments far and near.
 • question (Luni, 18 iulie 2011, 23:12)

  max [anonim]

  Is this the British Watergate? Could Murdoch's head fall?
  • r: (Marţi, 19 iulie 2011, 13:14)

   Tom Gallagher [hotnews.ro] i-a raspuns lui max

   Perhaps the most serious problems the Murdoch’s, Rupert and James face is in the USA and not Britain. Th US authorities have started to look into allegations that News of the World reporters may have tried to access the voice-mail accounts of people killed on 9/11. The law in the US takes a very severe attitude to such intrusions of privacy if they occurred and there is no more emotive topic in contemporary America than 9/11. Murdoch has been a US citizen for many years and so is fully accountable to US law.
 • lupta pentru putere (Marţi, 19 iulie 2011, 0:40)

  I [utilizator]

  vedeti acesti scandal ca o buna oportunitate pentru putere de a limita libertatea presei?
  • r: (Marţi, 19 iulie 2011, 13:18)

   Tom Gallagher [hotnews.ro] i-a raspuns lui I

   Yes I do. To enlarge upon an earlier answer, the British political class is unpopular because it has presided over numerous policy failures, been dishonest to the British people over subjects like immigration and European centralization, and because the conduct of many politicians has fallen short of acceptable standards. The press, not just News International, ventilated popular frustrations with the unimpressive record of many politicians and could be said to have been a safety-valve, preventing the rise of extremist movements. It is interesting that several of the most vocal critics of Murdoch have been politicians whose peccadillos were originally exposed in his publications.
 • 3 questions (Marţi, 19 iulie 2011, 6:54)

  Dudu [anonim]

  Do you believe that the cannons of the authorities will target only Murdoch and his media group involved in the scandal or will they turn to other media moguls in Britain as well?

  Before the News Corp scandal reached the current proportions, how did you see the ethics of the British media in general?

  In the light of the scandal, where does the friendship between political and other authorities with media moguls start and where does it end?
  • r: (Marţi, 19 iulie 2011, 13:20)

   Tom Gallagher [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dudu

   Politicians cannot diminish media independence in Britain without public backing. The evidence from polling surveys is that the phone hacking scandal is not a huge concern for British citizens. They are more preoccupied with the intensifying financial crisis. It has been pushed aside by the BBC, the main source of information in Britain which as one commentator remarked, treats each development in the scandal as if it was an epic battle in World War III; with the crisis of the euro overlooked.

   It is hard to generalise about the ethics of the British media because of its sheer size and diversity. But where huge profits were to be gathered and reputations made, ambitious journalists and editors often behaved in a cynical and reckless way that damaged the reputation of the media.
  • r: (Marţi, 19 iulie 2011, 13:24)

   Tom Gallagher [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dudu

   There has been a love-hate relationship between prominent media outlets and the political world.
   Media coverage deliberately spreads a culture of contempt for politics: media outlets quick to claim that politicians s are corrupt, hypocritical or simply inept.

   A veteran media analyst John Lloyd has written that: within the BBC there is now a culture that encourages journalists basically to ask all the time: why is this politician lying to me and to you, the viewers and the listeners.

   Media personalities who report politics are often more influential than actual politicians.

   But there is an incredible amount of interaction at the social level between media figures and politicians. David Cameron is a public relations expert by profession and so it is not surprising that his diary for the first half of 2011 has been full of meetings with journalists. But the relationship was even closer under New labour’s Tony Blair who believed that flattering the media could be a recipe for staying in power over many years.
 • Desfiintare (Marţi, 19 iulie 2011, 7:45)

  Jeu [utilizator]

  Considerati ca ceea ce vor sa faca englezii legat de puterea uriasa pe care o exercita un magnat de presa si anume interzicerea ca mai mult de 20 la suta din presa unei tari sa incapa pe mana unui singur om ar fi un atentat la libertatea presei?
  A doua intrebare: ati avea vreo propunere pentru o eventuala lege care sa limiteze pagubele economice produse unei tari datorita unei guri prea slobode si inconstienta a presei? De exemplu eu cred ca criza in Romania a fost mult mai grea decat ar fi trebuit sa fie datorita dorintei lui Voiculescu si Vantu de a-l da jos pe Basescu si PDL accentuand pana la absurd in cheie negativa orice lege sau masura data de guvernul Boc. Tarile care au trecut cel mai usor prin criza au fost cele unde presa nu are mancarici pe limba cum ar fi China si probabil Polonia unde cred ca la conducere este unul gen Adrian Nastase care le-a inchis gura mogulilor de presa foarte probabil cu bani multi.
  • r: (Marţi, 19 iulie 2011, 13:30)

   Tom Gallagher [hotnews.ro] i-a raspuns lui Jeu

   Yes, I think a concentration of media holdings in one company can be unhealthy politically. But it should not be forgotten that the BBC controls a much larger slice of the electronic media in the UK than News International does in the media as a whole. Citizens are at liberty to refuse to buy Murdoch’s products. But to listen to any TV station they must purchase a BBC licence which in cost is well over €150 annually; refusal to pay for one can result in imprisonment.

   Arguably, News International outlets permit a far more diverse range of views in their publications than the BBC does. Last September, the head of the BBC Mark Thompson admitted that the BBC is biased to the Left, morally, culturally and politically.

   It is noteworthy that Skynews, the Murdoch-owned TV station has handled the scandal embroiling News International with a great deal of professionalism. Each stage of the drama has been reported in an independent and detached way and plenty of the proprietor’s critics have been interviewed on its news programmes. I hope Dan Voiculescu doesn’t watch Skynews right now or else he might have a heart attack when he sees the manner in which Murdoch’s employees are reporting the old man’s troubles.
 • puterea presei (Marţi, 19 iulie 2011, 8:28)

  Marco [anonim]

  Credeti ca in Anglia puterea tabloidelor in particular si a presei in general este prea mare? Sau e suficienta? Arestarile din ultima vreme dovedesc sau nu ca exista parghii suficiente pentru a tine presa in check? In opinia dvs cat de puternica este, comparativ cu Anglia, presa din Romania in relatia cu politicienii?
  • r: (Marţi, 19 iulie 2011, 13:34)

   Tom Gallagher [hotnews.ro] i-a raspuns lui Marco

   Leaving News International aside, II think the relationship between the media and the political class has become too incestuous. Nobody forced Labour and now Tory politicians to court the Murdoch press empire so assiduously or appoint their chief spin doctors from the ranks of News International.

   Some of Murdoch's press titles such as The Times don’t make much money but he delivers a news and entertainment product that millions of citizens think it's worth spending money on.

   Under moguls' control the media appears less powerful in Romania than when it was under looser ownership. To take one example, President Traian Basescu has behaved in a much more low-key manner to hostile media attacks than leading politicians in Britain. He has occasionally phoned in with his own perspective to hostile TV programmes. He must be thankful for the existence of Realitatea because each night it disproves the fanciful idea that there is a dictatorship in Romania directed from Cotroceni.
 • incredere (Marţi, 19 iulie 2011, 9:58)

  anonim [anonim]

  Ce va face sa aveti incredere intr-un ziar britanic si care ar fi acela? Pe de alta parte, in Romania, considerati ca ziarul la care scrieti, Romania libera, este independent si nepartinitor?
  • r: (Marţi, 19 iulie 2011, 13:36)

   Tom Gallagher [hotnews.ro] i-a raspuns lui anonim

   I think the press needs to relate to the concerns felt by ordinary citizens. The pace of social change in Britain has produced a lot of local turmoil which the BBC often tends to ignore because it does not fit into its liberal world view . But at least the tabloids do shed a light on the reality of daily life in a fast-changing Britain; I am unhappy about the populist coverage of crime, immigration and other issues but at least it helps to prevent a dangerous alienation occurring between citizens and a poorly-performing state which could be exploited by political extremists.

   I can only speak for myself but during the period of time that I have written for Romania libera, my articles have never been interfered with even though they have not spared any prominent party. I think there is plenty of evidence to support the claim that Romania libera is independent in outlook and has regularly broken stories or carried out investigations which inconvenience whoever is in power as well as those who would like to be.
 • intrebari (Marţi, 19 iulie 2011, 10:48)

  alex [anonim]

  Buna ziua,

  Am doua intrebari:

  1. Care este in opinia dumneavoastra cel mai profund efect pe care il va avea acest scandal in mass-media si mediul politic din Marea Britanie?
  2. Asa cum in domeniul economic se vorbeste acum de "contagiune", se poate vorbi de acelasi termen legat de extinderea acestui scandal in tarile in care News Corporation are activitati (SUA, Italia etc) precum si in tarile in care nu are o prezenta media (inclusiv Romania)?

  Va multumesc si toate cele bune.
 • Kind regards (Marţi, 19 iulie 2011, 10:48)

  Dragos C. Mateescu [anonim]

  Dear Sir,
  I just want to say hello from a Romanian working at Izmir University of Economics, in Turkey. Thank you for your excellent research on contemporary Romanian history! It has been a great pleasure to see you in October 2008 in Cluj and I have made good use of many of your insights in my own work.
  Hope this scandal will not affect freedoms in and, by effect, outside Britain.
  Best wishes,
  Dragos C. Mateescu
  • r: (Marţi, 19 iulie 2011, 13:37)

   Tom Gallagher [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dragos C. Mateescu

   Greetings Dragos Mateescu

   Of course the media in Turkey faces challenges from a powerful state that make events in Britain seem very minor and I believe several journalists are currently in jail because they have fallen foul of powerful national interest.
 • Comment sters de user (Marţi, 19 iulie 2011, 12:14)

  Erasm [anonim]

  • r: (Marţi, 19 iulie 2011, 13:40)

   Tom Gallagher [hotnews.ro] i-a raspuns lui Erasm

   I think the entitlement to privacy of citizens needs to be respected by the media. This is especially true for those citizens who do not have the wealth or influence to hire lawyers to safeguard their privacy. News International faces its greatest difficulties because it added to the distress of victims of tragedy and their relations. But it will be a great setback for freedom if the deceit and hypocrisy of parts of the media becomes an excuse for shielding the rich and powerful from exposure of behaviour that may be unedifying. A fine line needs to be drawn between preventing vulnerable citizens’ lives being devastated by gross media intrusion and ensuring that powerful people in the public eye can behave anyway they like safe in the knowledge that nothing is ever likely to appear in the media because of draconian gagging laws.

   Your second question reminds us that unless a lot of people had a craving for exposes of the often tedious lives of celebrities, sports personalities etc , the tabloid media would be unlikely to concentrate so much resources on the pursuit of the vulgar and ephemeral news story. Occasionally, there have been boycotts of tabloids when they have gone too far, eg the way that the Sun characterised the Liverpool fans killed in the Heysal stadium disaster several decades ago. But it is likely that there will always be scope for a sensationalist media.
 • oppinion (Marţi, 19 iulie 2011, 12:30)

  Rugantino [anonim]

  Credeti ca moartea jurnalistului de ieri, unul dintre cei care a declansat scandalul telefoanelor ascultate, poate fi o razbunare ?Care este parerea dumneavoastra .
  • r: (Marţi, 19 iulie 2011, 13:45)

   Tom Gallagher [hotnews.ro] i-a raspuns lui Rugantino

   I have no way of knowing the circumstances of the death of a key early figure in the phone hacking scandal, but media reports mentioned that his health had been in a precarious state for a long period.
 • Mass-media si corectitudinea (Marţi, 19 iulie 2011, 12:45)

  Victor [anonim]

  1. Nu ar fi corect ca publicatiile si televiziunile sa fie obligate prin lege sa isi declare simpatiile politice pentru ca cetatenii sa interpreteze corect anumite pozitii ale lor ?
  2. Ceea ce a facut Antena 3 cu documentul falsificat despre ministrul Funeriu se putea intampla si in Statele Unite ? Cum credeti ca ar judeca justitia americana un asemenea fapt ?
  • r: (Marţi, 19 iulie 2011, 13:42)

   Tom Gallagher [hotnews.ro] i-a raspuns lui Victor

   In an age when political parties no longer reflect a coherent ideological position, I think it would be hard for media organizations to define and publicise their positions on important issues.

   I think in the USA any television news organization which falsified documents about a leading law-maker would find itself in huge difficulties from regulatory authorities.
 • noii gladiatori ? (Marţi, 19 iulie 2011, 12:55)

  Flori [anonim]

  Cred ce e din ce in mai vizibil ca, in lume, mass media a devenit cainele de paza al puterii (politice, economice, etc). Considerati scandalul Murdoch o ocazie pentru presa de a redeveni ”cainele de paza al democratiei” sau doar un prilej de a-si fasona imaginea sifonata in timp de compromisuri? Mie imi pare o lupta publica intre pradatori si nu sunt convinsa ca spectatorii isi inteleg rostul.
  • r: (Marţi, 19 iulie 2011, 13:43)

   Tom Gallagher [hotnews.ro] i-a raspuns lui Flori

   If the press allows itself to become part of an oligarchy of power divorced from popular concerns, its period of success and prominence is likely only to be temporary. In Romania, the rise and fall of many publications which fell into the hands of people hardly interested in publishing news but in pursuing a narrow and often personalised political agenda, perhaps shows that.
 • Are we really so different? (Marţi, 19 iulie 2011, 13:28)

  Laurie [anonim]

  Each time I read about a political scandal in the Western world I ask myself: Does anybody have the high moral ground to criticise? It seems all political structures everywhere are plagued by corruption, cronyism, greed, etc. Whether behind the scenes or openly, governments are pressured into taking decisions in the favour of the few instead of the general population. What kind of system should be devised in order to rein in human greed, which is the root of all corruption?

  It's rather a rhetorical question ...
  • r: (Marţi, 19 iulie 2011, 14:35)

   Tom Gallagher [hotnews.ro] i-a raspuns lui Laurie

   Definitely a challenging question from you but one worth asking.

   Speaking personally, I think those involved in democratic politics are in disrepute (not everywhere but in plenty of places) because they lack a sense of any transcendent values that gives meaning to contemporary life. The desires of humankind are at the centre of everything with nothing spiritual in sight and a vast army of state managers trying to institutionalise virtue. But advocates of this humane liberal order cannot really generate enthusiasm for the benign but suffocating state and I fear that the gathering economic emergency will make this era of state paternalism shortlived in the countries where it currently is to be found. In adversity, people will return to searching for the transcendent and religions unsettling and also inspiring will probably fill the public vacuum again.
 • incriminarea imperiului Murdoch (Marţi, 19 iulie 2011, 15:11)

  viviana [anonim]

  Imperiului Murdoch este astazi in furtuna dar nu ar fi fost mai bine daca aceasta furtuna s-ar fi dezlantuit pe vremea cand editorul australian si televiziunile sale au devenit bratul mediatic al invaziei din Irak?
  A fost el, si nu numai pentru a sprijini motivele lui Bush, cel care a planificat si promovat marea campanie de dezinformare a publicului bazata pe repetarea obsesiva a dosarului fals privind presupusul arsenal de razboi al lui Saddam precum si a posibilitatii unui atac deliberat impotriva Statelor Unite si UK.
  Campania promovata de Fox TV, si acelasi lucru sa intamplat in Marea Britanie cu Blair, a fost atat de masiva si invaziva ca la cativa ani dupa invazie si atunci cand a devenit clar pentru toata lumea ca aceste arsenale nu au existat niciodata,
  majoritatea era inca convinsa de contrariu.

  Poate ca atunci ar fi oportun ca Murdoch sa fie urmarit in justitie pentru "crime de razboi", de "razboi preventiv" stiintific sustinut, care a dus la moartea a sute si sute de civili neinarmati si fara vina.

  Sau... acest lucru nu se va intampla (?), pentru ca Murdoch a fost utilizat de politici si administratiile lor, deoarece TV lui le-au fost necesare pentru a castiga alegerile, pentru ca el i-a ajutat sa-si spioneze adversarii si a puna in linie pe cei care si-au permis sa fie in dezacord cu el si protectori lui.

  Judecatorii englezi au pus sub acuzare angajatii lui Murdoch si fiul sau pentru raspandirea de interceptari?

  Sau pentru ca grupul Murdoch avea o structura proprie si ilegala pentru interceptarea convorbirilor telefonice, spionaj asupra cetatenilor increzatori,
  pentru mituirea functionarilor publici si a politicienilor pentru care au spionat adversarii de editorului si pentru construirea dosarelor
  impotriva adversarilor sai si chiar impotriva Partidului laburist a cancelarului Gordon Brown, vinovati ca s-ar fi distantat de unele dintre optiunile lui Tony Blair, un prieten apropiat al editorului din Australia?
  • r: (Marţi, 19 iulie 2011, 13:44)

   Tom Gallagher [hotnews.ro] i-a raspuns lui viviana

   We probably agree about how unwise it was for Britain and America to intervene militarily in Iraq seven years ago. But I think the momentum primarily came from a divided political establishment in Washington and London. News International were cheerleaders but i don’t think its role was pivotal in shaping events. Even if it was, I think it would be wrong to charge someone for expressing political opinions, however lamentable the consequences. Perhaps I could remind you that the great Karl Marx himself said that a ‘bad free press’ is always better than a ‘good ‘controlled one - if you hope to discover the truth about politics, war or scandals.
 • worldwide press (Marţi, 19 iulie 2011, 15:37)

  tudorel [anonim]

  Mr. Gallagher,

  In what ways do you think the worldwide press will be impacted by Murdoch's media corporation fall?
  • r: (Marţi, 19 iulie 2011, 13:53)

   Tom Gallagher [hotnews.ro] i-a raspuns lui tudorel

   It’s too early to assume that the sun has set on the Murdoch empire. News International is likely to produce a successor to the News of the World, perhaps called the Sunday Sun and Sky News has won admiration for the coverage of a crisis which, if it becomes terminal, could result in its own demise.

   The worldwide impact of a crisis which is currently confined to Britain could arise from the way the political elite seeks to minimise the power of the media. If this extends to restricting critical coverage of politics on the blogosphere, then Britain could offer an alarming precedent for other democracies as well as justifying the strong-arm control of the internet in China. Because of the effectiveness of blogs like ‘Guido Fawkes’ in exposing the deeds of the powerful, there are no shortage of politicians who would like to drive them underground.
 • liberal media win? (Marţi, 19 iulie 2011, 16:07)

  maxim [anonim]

  if Murdoch's media empire is viewed as conservative, does this mean that this scandal is a victory of the liberal media? thanks
  • r: (Marţi, 19 iulie 2011, 14:34)

   Tom Gallagher [hotnews.ro] i-a raspuns lui maxim

   I think it could turn out to be s a victory for a kind of campaigning journalism that has now become entrenched at the BBC and the Guardian newspaper which, incidentally, should be congratulated for all the work it did on breaking the hacking story. This form of journalism believes it has a a mission to educate the public so that it embraces the 'correct' liberal left position on everything from climate change to supporting immigration and a post-national Europe. People with non-leftist viewpoints find it hard to survive in the BBC and in the Guardian, far less diversity of opinion is encouraged than in many of Mudoch’s newspapers. So I would see the eclipse of Murdoch as a temporary victory for greater conformity. But it would not be long before new titles appeared which catered for ordinary citizens; indeed, the Daily Mail (with the most popular news website in the world) plays such a role more effectively than the Sun and has long been despised by left-wing intellectuals.
 • Are we witnessing the beginning of a revolution? (Marţi, 19 iulie 2011, 16:37)

  anonymous coward [anonim]

  I’d like to add another voice to those congratulating you for your contribution to the (re)writing of modern Romanian history. I’ve been following your articles for years now and I hope - for our benefit - that you’ll stay involved with teh same subject-matter.
  You say – and I fully agree – that Romania can be described as a “limited form of democracy”, ruled by an oligarchy determined to restrict political influence and economic power to a group of players selected from its ranks. Seeing how the NOTW scandal has grown to involve most of the British political scene, I can’t help but notice the similarities: top ranking officials are caught scheming with unscrupulous businesspeople, in blatant defiance of any moral (and legal) principle.
  Personally I’m convinced that similar stories could be easily uncovered in just about any European country. Democracy – as we understood it in the last century – is in ruin. Investigations and changes are demanded and being promised.
  Do you think scandals like this will lead to a change in the political system? And if yes, towards what?
  • r: (Marţi, 19 iulie 2011, 14:37)

   Tom Gallagher [hotnews.ro] i-a raspuns lui anonymous coward

   Thanks for these kind remarks.

   I have no crystal ball. I see that there is a sense of political desolation in many places, even where living conditions are still good. People have become passive and demobilised. It is a phenomenon certainly noticeable in Romania already for some years. In Britain, I think a period of turbulence lies ahead but there are enough people committed to a moderate and tolerant society to prevent a serious breakdown in authority. In some countries, pressure for renewal could result in a clean up and a fresh start. But elsewhere you might see the rise of Berlusconi or Putin-type figures who manipulate an army of frustrated simple folk (if they are numerous) in order to sail to power. If Europe was less narcissistic and cynical, then I think the renewal option could be more influential than that of political decay. But the period ahead will certainly be turbulent.
 • Nu am de pus intrebari (Miercuri, 20 iulie 2011, 10:52)

  Sile [anonim]

  Imi permit totus un comentatriu.Si jurnalistii sunt opbligati sa respecte legea. Asa ca nu e cred neaparat necesar sa fie modificata legea. Om trai si-om vedea. O zi buna !


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by