Scandalul interceptarilor telefonice ilegale din Marea Britanie a produs un soc pe scena politica din Marea Britanie si pune sub semnul intrebarii, mai mult ca niciodata, puterea mass-media si relatiile dintre presa si autoritati. Profesorul britanic Tom Gallagher, bun cunoscator al presei din Europa de Sud-Est, a discutat cu cititorii si a raspuns intrebarilor HotNews.ro pe tema efectelor pe care le poate avea acest scandal asupra vietii publice din Marea Britanie si asupra mass-media, inclusiv in tari precum Romania.
Asculta interviul audio cu Tom Gallagher (eng.)
Ideile pe scurt:
- Cred ca Partidul Conservator, forta dominanta din coalitia de guvernamant, este cel care este supus celor mai mari presiuni. Indeosebi David Cameron, care s-a legat prea mult de un grup foarte restrans de interese media. Nu este un lucru nou. S-a intamplat si in cei 13 ani de guvernare laburista. Intr-adevar, Tony Blair a fost cel care a transformat in norma interactiunea foarte apropiata cu un grup restrans de personaje media puternice. Partidul Laburist, slabit, a beneficiat de expunerea data de acest scandal enorm. Dar cred ca publicul britanic este, in mare parte, indiferent. Pana cand publicul va deveni foarte interesat, nu cred ca va exista un impact politic major, dar credibilitatea premierului a fost subminata.
- Cea mai probabila schimbare [in viata publica britanica, dupa acest scandal] ar fi o tentativa a elitei politice de a reduce influenta media. Ramane de vazut daca vor avea succes. Depinde de masura in care News International s-a folosit de practici dubioase. Exista numeroase zvonuri si speculatii si unele lucruri concrete. (...) Va exista o lupta pentru putere intre media, pe de o parte - mai ales corporatiile media, nu doar News International - si, pe de alta parte, clasa politica. Aceasta va incerca sa-si reafirme dominatia, dar nu are credibilitatea necesara.
- Piata britanica de media este foarte extinsa si exista interese diferite in interiorul sau. Ziarele tabloide au diferiti proprietari, dar doresc sa-si mentina libertatea de actiune, capacitatea de a-i trage la raspundere pe cei puternici, fapt care, cred eu, face ca presa britanica sa fie unica in Europa. Pentru ca, in multe alte tari, statul controleaza pe diverse cai media - prin reglementari, subventii - si se asigura ca presa nu este o amenintare la adresa comportamentului politicienilor.
- BBC si The Guardian reprezinta asa-numita presa liberala, pare ca au iesit destul de bine din aceasta poveste. Dar exista multa nemultumire in privinta performantei BBC, in privinta calitatii si impartialitatii programelor sale. (...) Britanicii nu trebuie sa plateasca niciun leu pentru vreun produs News International, daca nu doresc acest lucru. Dar aproape toate gospodariile britanice trebuie sa plateasca [echivalentul a] 150 de euro anual pentru televiziune, chiar daca nu urmaresc BBC. Si este multa nemultumire fata de faptul ca produsele BBC reflecta doar pozitia unui strat ingust al populatiei, indeosebi reprezentantii stangii liberale.
- Presa globala se exprima in limba engleza si nu este de mirare ca Londra a devenit un punct central al pietei media. Daca politicienii reusesc sa ingradeasca media printr-un nou set de reguli, acest lucru va avea efect asupra fortelor politice din tari unde se face simtita lupta dintre democratie si autocratie, forte care doresc sa limiteze orice fel de acoperire a activitatilor lor si care ar folosi precedentul britanic pentru a incerca sa marginalizeze media.
- [Crede ca acest lucru se poate intampla si in Romania?] Da. De la sfarsitul lui Ceausescu, in Romania a existat o lupta intre cei care vor sa administreze agenda politica in jurul unui grup limitat de chestiuni, pe de o parte, si presa, pe de alta parte - in special ziarele care doresc o democratie extinsa, participativa. Media independente, pluraliste au avut multe probleme in Romania in ultimii cinci ani si cred ca oponentii lor s-ar folosi de un precedent provenind dintr-o tara cunoscuta pentru a face viata imposibila pentru presa independenta.
- Despre deosebirile si asemanarile dintre Rupert Murdoch si asa-numitii moguli de presa din Romania: Cred ca Murdoch are un program, este un adept al capitalismului, are o orientare crestina. Pe cand mogulii de presa tind sa fie mult mai preocupati de ei insisi, de familiile lor, de statutul lor, de capacitatea lor de a nu fi deranjati de lege. Astfel de preocupari de rutina sunt valabile pentru mai toti cei din ceea ce noi numim presa lipsita de pluralism - oameni care doresc sa controleze, sa restrictioneze opinia. Cred ca exista inca un numar de proprietari de presa care incearca sa incurajeze echilibrul punctelor de vedere, jurnalismul de investigatie, care au, deci, o agenda mai ampla, dar acestia sunt o minoritate.
In scandalul interceptarilor telefonice ilegale de la News of the World, in ultimele saptamani, compania de presa News International si grupul-mama News Corp., controlat de magnatul media Rupert Murdoch, au avut parte de arestari la cel mai inalt nivel, au fost puse la zid de politicieni - inclusiv de fosti "amici" aflati la putere sau in opozitie si fac obiectul unor ample anchete. Guvernul cere reglementare in presa, iar politia, afectata de acuzatii de coruptie, este lovita de demisii la varf.
Cunoscut la nivel local mai ales prin analizele sale referitoare la realitatile din Romania post-comunista, Tom Gallagher a comentat des asupra presei locale. Domeniile sale de cercetare sunt diverse - de la conflictele din Balcani in perioada post-comunista si relatiile tarilor din regiune cu UE la politicile britanice privind diversitatea. El publica, regulat, articole de opinie in Romania libera.
- Vezi profilul academic al lui Tom Gallagher aici
Raspunsuri pentru cititorii HotNews.ro - ideile pe scurt:
- David Cameron este vulnerabil acum deoarece l-a angajat pe postul de sef al comunicatiilor pe cineva care fusese deja nevoit sa demisioneze de la conducerea News of the World. Premierul nu a incalcat vreo lege, dar a manifestat multumire de sine si aroganta pe masura ce criza s-a adancit.
- Se pare ca, in conditiile in care Parlamentul intra in vacanta de vara, criza se va mai domoli, cel putin pana in septembrie.
- Cu exceptia lui Dan Voiculescu, cei mai mari proprietari de media din Romania au, in general, si alte interese de business. Voiculescu, asemenea lui Rupert Murdoch, incearca sa influenteze procesul politic. Doreste sa aprere un set redus de aranjamente politice, pe cand Murdoch este mai implicat in apararea sistemului economic de care a beneficiat in mod spectaculos.
- Nu vad un omolog roman pentru Murdoch
- Este dificil sa compari o presa (cea romaneasca - n.r.) lovita de criza si declin in ultimii cinci ani cu presa din Marea Britanie, care este in continuare un jucator puternic in viata nationala. In Marea Britanie ar fi existat o rezistenta considerabila fata de concedierile in masa care au transformat profesia de jurnalist intr-o umbra a ceea ce a fost odinioara. Jurnalismul a contribuit substantial in lupta pentru intemeierea unor institutii post-comuniste transparente si rezistente. Dar acest rol a devenit un neajuns pentru forte importante, iar conditia saracita a media din Romania poate fi observata cu tristete.
- Va fi o zi grea pentru democratie daca un nou for de reglementare este infiintat (in Marea Britanie - n.r.) pentru a supraveghea media, ceea ce ar produce o situatie care exista in Franta de multi ani. Acolo, statul aplica reglementari considerabile in media si chiar ofera suventii pentru parti ale acesteia, rezultatul fiind ca faptele politicienilor nu pot fi urmarite in mod adecvat niciodata.
- Cele mai mari probleme cu care se confrunta Rupert si James Murdoch sunt, probabil, in SUA, nu in Marea Britanie. Autoritatile din SUA au inceput sa verifice afirmatiile ca reporteri News of the World ar fi incercat sa acceseze mesageria vocala a unor oameni ucisi la 11 septembrie. (...) Murdoch este de multi ani cetatean american si raspunde in fata legii americane.
- Este interesant de observat ca unii dintre cei mai vocali critici ai lui Murdoch sunt politicieni care si-au vazut abaterile expuse in publicatiile lui.
- Politicienii nu pot reduce independenta media in Marea Britanie daca nu au sprijinul publicului. Din sondajele de opinie reiese ca acest scandal nu reprezinta o preocupare majora pentru cetatenii britanici, mai preocupati de criza financiara. Aceasta este lasata deoparte de BBC, principala sursa de informare din Marea Britanie, care, dupa cum a remarcat un comentator, trateaza fiecare evolutie a scandalului ca pe o batalie epica a celui de-al treilea razboi mondial, dar trece cu vederea criza euro.
- Publicatiile News International s-ar putea spune ca permit un spectru mult mai larg de puncte de vedere, comparativ cu BBC.
- Trebuie remarcat ca Sky News, postul controlat de Murdoch, a tratat scandalul de la News International cu mult profesionalism. (...) Sper ca Dan Voiculescu nu urmareste Sky News in acest moment, altfel ar putea avea un atac de cord, vazand maniera in care angajatii lui Murdoch relateaza despre problemele batranului.
- Sub controlul mogulilor, presa din Romania pare sa fie mai putin puternica decat era intr-un sistem de proprietate mai relaxat.
- Presedintele Traian Basescu (...) ar trebui sa multumeasca pentru existenta Realitatea TV, deoarece in fiecare seara acest post dovedeste falsitatea ideii ca in Romania exista o dictatura dirijata de la Cotroceni.
Thanks
Am citit din cand in cand ce ati scris si am vazut care sunt parerile dvs in general despre politicienii romani.
Credeti ca exista un temei pentru a compara povestea news of the world si relatia presei britanice cu politicienii, pe de o parte, si ce se intampla in presa romaneasca si relatia moguli/politicieni de aici, pe de alta parte? care ar fi acel temei?
Cine ar fi Murdoch-ul Romaniei?
multumesc
I don’t currently see a counterpart to Murdoch in Romania; there is plenty of evidence that print and electronic media outlets are opened, closed, or sold off for very short-term and often rather personal interests.
P.S. Demult astept ocazia de a va intreba prin ce poveste ati reusit sa aveti stilul ata de inovativ si inalt in folosirea Limbii Romane.Personal va considera un inginer- inventator al acestei indragite
limbi romanice.Si un descoperitor...
Cu deosebit consideratie, fan-ul Dvs, Costin STAN.
It is difficult to make comparisons between a media which has encountered crisis and decline in the last 5 years and the one in Great Britain which continues to be a vital and robust player in national life. There would have been considerable resistance in Britain to the mass dismissals which have turned the profession of journalism into a shadow of what it once was. Journalism was a major adjunct in the struggle to build durable and transparent post-communist institutions. But this role became inconvenient for important forces and the depleted condition of the Romanian media in many basic aspects is sad to observe.
thank you
Many politicians in Britain are angry that their abuse of the system of allowances they receive from parliament was exposed by a British newspaper - the Daily Telegraph which is owned by the Barclay Brothers. There are MPs in all parties who would like it to be virtually impossible for the press to investigate such abuses of privilege.
Cameron should not try to appease his enemies who are gunning for him because of his foolishness in appointing the controversial former editor of the News of the World, Andy Coulson, as his communications chief, by curbing media pluralism. London is the main global communications hub right now and it would be a disastrous retreat that would be seized upon by autocratic governments far and near.
Before the News Corp scandal reached the current proportions, how did you see the ethics of the British media in general?
In the light of the scandal, where does the friendship between political and other authorities with media moguls start and where does it end?
It is hard to generalise about the ethics of the British media because of its sheer size and diversity. But where huge profits were to be gathered and reputations made, ambitious journalists and editors often behaved in a cynical and reckless way that damaged the reputation of the media.
Media coverage deliberately spreads a culture of contempt for politics: media outlets quick to claim that politicians s are corrupt, hypocritical or simply inept.
A veteran media analyst John Lloyd has written that: within the BBC there is now a culture that encourages journalists basically to ask all the time: why is this politician lying to me and to you, the viewers and the listeners.
Media personalities who report politics are often more influential than actual politicians.
But there is an incredible amount of interaction at the social level between media figures and politicians. David Cameron is a public relations expert by profession and so it is not surprising that his diary for the first half of 2011 has been full of meetings with journalists. But the relationship was even closer under New labour’s Tony Blair who believed that flattering the media could be a recipe for staying in power over many years.
A doua intrebare: ati avea vreo propunere pentru o eventuala lege care sa limiteze pagubele economice produse unei tari datorita unei guri prea slobode si inconstienta a presei? De exemplu eu cred ca criza in Romania a fost mult mai grea decat ar fi trebuit sa fie datorita dorintei lui Voiculescu si Vantu de a-l da jos pe Basescu si PDL accentuand pana la absurd in cheie negativa orice lege sau masura data de guvernul Boc. Tarile care au trecut cel mai usor prin criza au fost cele unde presa nu are mancarici pe limba cum ar fi China si probabil Polonia unde cred ca la conducere este unul gen Adrian Nastase care le-a inchis gura mogulilor de presa foarte probabil cu bani multi.
Arguably, News International outlets permit a far more diverse range of views in their publications than the BBC does. Last September, the head of the BBC Mark Thompson admitted that the BBC is biased to the Left, morally, culturally and politically.
It is noteworthy that Skynews, the Murdoch-owned TV station has handled the scandal embroiling News International with a great deal of professionalism. Each stage of the drama has been reported in an independent and detached way and plenty of the proprietor’s critics have been interviewed on its news programmes. I hope Dan Voiculescu doesn’t watch Skynews right now or else he might have a heart attack when he sees the manner in which Murdoch’s employees are reporting the old man’s troubles.
Some of Murdoch's press titles such as The Times don’t make much money but he delivers a news and entertainment product that millions of citizens think it's worth spending money on.
Under moguls' control the media appears less powerful in Romania than when it was under looser ownership. To take one example, President Traian Basescu has behaved in a much more low-key manner to hostile media attacks than leading politicians in Britain. He has occasionally phoned in with his own perspective to hostile TV programmes. He must be thankful for the existence of Realitatea because each night it disproves the fanciful idea that there is a dictatorship in Romania directed from Cotroceni.
I can only speak for myself but during the period of time that I have written for Romania libera, my articles have never been interfered with even though they have not spared any prominent party. I think there is plenty of evidence to support the claim that Romania libera is independent in outlook and has regularly broken stories or carried out investigations which inconvenience whoever is in power as well as those who would like to be.
I just want to say hello from a Romanian working at Izmir University of Economics, in Turkey. Thank you for your excellent research on contemporary Romanian history! It has been a great pleasure to see you in October 2008 in Cluj and I have made good use of many of your insights in my own work.
Hope this scandal will not affect freedoms in and, by effect, outside Britain.
Best wishes,
Dragos C. Mateescu
Of course the media in Turkey faces challenges from a powerful state that make events in Britain seem very minor and I believe several journalists are currently in jail because they have fallen foul of powerful national interest.
Your second question reminds us that unless a lot of people had a craving for exposes of the often tedious lives of celebrities, sports personalities etc , the tabloid media would be unlikely to concentrate so much resources on the pursuit of the vulgar and ephemeral news story. Occasionally, there have been boycotts of tabloids when they have gone too far, eg the way that the Sun characterised the Liverpool fans killed in the Heysal stadium disaster several decades ago. But it is likely that there will always be scope for a sensationalist media.
2. Ceea ce a facut Antena 3 cu documentul falsificat despre ministrul Funeriu se putea intampla si in Statele Unite ? Cum credeti ca ar judeca justitia americana un asemenea fapt ?
I think in the USA any television news organization which falsified documents about a leading law-maker would find itself in huge difficulties from regulatory authorities.
A fost el, si nu numai pentru a sprijini motivele lui Bush, cel care a planificat si promovat marea campanie de dezinformare a publicului bazata pe repetarea obsesiva a dosarului fals privind presupusul arsenal de razboi al lui Saddam precum si a posibilitatii unui atac deliberat impotriva Statelor Unite si UK.
Campania promovata de Fox TV, si acelasi lucru sa intamplat in Marea Britanie cu Blair, a fost atat de masiva si invaziva ca la cativa ani dupa invazie si atunci cand a devenit clar pentru toata lumea ca aceste arsenale nu au existat niciodata,
majoritatea era inca convinsa de contrariu.
Poate ca atunci ar fi oportun ca Murdoch sa fie urmarit in justitie pentru "crime de razboi", de "razboi preventiv" stiintific sustinut, care a dus la moartea a sute si sute de civili neinarmati si fara vina.
Sau... acest lucru nu se va intampla (?), pentru ca Murdoch a fost utilizat de politici si administratiile lor, deoarece TV lui le-au fost necesare pentru a castiga alegerile, pentru ca el i-a ajutat sa-si spioneze adversarii si a puna in linie pe cei care si-au permis sa fie in dezacord cu el si protectori lui.
Judecatorii englezi au pus sub acuzare angajatii lui Murdoch si fiul sau pentru raspandirea de interceptari?
Sau pentru ca grupul Murdoch avea o structura proprie si ilegala pentru interceptarea convorbirilor telefonice, spionaj asupra cetatenilor increzatori,
pentru mituirea functionarilor publici si a politicienilor pentru care au spionat adversarii de editorului si pentru construirea dosarelor
impotriva adversarilor sai si chiar impotriva Partidului laburist a cancelarului Gordon Brown, vinovati ca s-ar fi distantat de unele dintre optiunile lui Tony Blair, un prieten apropiat al editorului din Australia?