Compania Ringier cumpara Edipresse A.S. Romania, firma ce editeaza, intre altele, revistele Avantaje, Elle si Viva, scrie, joi, Paginademedia.ro, care citeaza o informare interna a Ringier. Contactata de HotNews.ro, Cristina Simion, managing director Edipresse A.S., a confirmat informatia, dar a spus ca nu poate face alte declaratii. UPDATE Ringier a anuntat oficial preluarea Edipresse A.S. intr-un comunicat de presa, fara a oferi detalii privind valoarea tranzactiei.

Logo-ul RingierFoto: Ringier

Grupul elvetian de presa, care in Romania publica, intre altele, cotidianul Libertatea si mai multe reviste, precizeaza in comunicat ca aceasta achizitie trebuie aprobata de Consiliul Concurentei din Romania si ca toate activitatile Edipresse Romania vor fi integrate in cadrul organizatiei Ringier Romania.

UPDATE 2 Contactat de HotNews.ro, Mihnea Vasiliu, general manager Ringier Romania, a spus ca "noi am vrut sa ramana Cristina Simion", insa aceasta a decis sa plece. El a precizat ca sefa Edipresse A.S. va ramane "tranzitoriu" cel putin pana cand se va pronunta Consiliul Concurentei. Mihnea Vasiliu a refuzat sa ofere detalii despre valoarea tranzactiei.

Mihnea Vasiliu, pentru HotNews.ro:

  • In privinta efectelor acestei tranzactii asupra planurilor de integrare a Romaniei in joint venture-ul regional Ringier-Axel Springer: "Nu exista o legatura directa. Includerea in joint venture este posibila, dar nu are legatura directa cu aceasta achizitie. Aceasta ajuta indirect, prin faptul ca ne consolideaza financiar. Anul acesta, pana acum, am avut profit si vom termina anul cu profit". (In 2010, potrivit datelor de la Ministerul de Finante, Ringier Romania a avut o cifra de afaceri de peste 80,5 milioane de lei si o pierdere neta de 28,2 milioane de lei. Edipresse A.S. a avut, in 2010, o cifra de afaceri de 23,2 milioane de lei si o pierdere neta de 2,9 milioane de lei)
  • La Ringier "nu mai avem in organigrama divizia de reviste. Brandurile sunt ajutate de departamentele de suport - vanzari, marketing etc. -, iar redactorii-sefi mi se subordoneaza direct." (Zilele trecute, un comunicat intern Ringier anunta ca Dragos Varsandan, director executiv al diviziei de reviste a Ringier, paraseste compania).
  • Intrebat daca exista planuri de inchidere a vreuneia dintre revistele preluate acum: "Analizam portofoliul, iar decizii vom lua repede, in urmatoarele luni".
  • Intrebat despre eventuale planuri de restructurari in cadrul revistelor: "Nu exista niciun fel de plan, ramane sa analizam"

Edipresse A.S. Romania este un joint venture in care Edipresse Elvetia detine 60%, iar grupul Axel Springer - 40%. Ringier si Axel Springer au format, in 2010, un joint venture ce reuneste activitiatile celor doua grupuri in Europa Centrala si de Est, joint venture in care Romania nu a fost inclusa. Oficialii Ringier-Axel Springer precizau, atunci, ca Romania va intra in cadrul acestui parteneriat regional in momentul in care activitatile Ringier vor fi eficientizate si cand situatia Edipresse A.S. va fi lamurita.

  • Edipresse A.S. publica peste zece reviste, printre care Avantaje, Elle, Viva!, Popcorn, Look!, Baby, Psychologies. Pe langa Libertatea, Ringier editeaza, intre altele, revistele Unica, Joy, Lumea Femeilor. In ultimul an, Ringier a preluat de la Edipresse A.S. revistele Joy si AutoBild.

Oficialii Ringier, Edipresse si Axel Springer, citati in comunicatul de joi:

  • Florian Fels, CEO Ringier Central Europe: "Preluarea Edipresse A.S. Romania este un pas important pentru dezvoltarea de succes a companiei noastre din Romania. Portofoliul nou preluat si bine dezvoltat se potriveste perfect structurii noastre de reviste deja existente si o completeaza cu titluri puternice."
  • Michel Preiswerk, CFO si COO al Edipresse Group: "Aceasta schimbare de actionariat va oferi Edipresse A.S. Romania si angajatilor sai noi oportunitati extraordinare de dezvoltare si va permite Edipresse sa se concentreze pe celelalte piete si activitati ale sale."
  • Ralph Buchi, Presedinte Axel Springer International: "Prin vanzarea actiunilor noastre ne vom concentra si mai mult, in viitor, pe consolidarea pietelor noastre de referinta din Europa, precum si pe dezvoltarea activitatilor digitale. Le multumim echipei de management si tuturor angajatilor Edipresse A.S. Romania pentru colaborarea de lunga durata, bazata pe incredere."