Mircea Toma ii raspunde lui Vladimir Tismaneanu: Linsajul Antenei 3 este incalificabil, ActiveWatch il va taxa corespunzator, dar nu intr-o forma pe care o rezervam pentru situatii mai grave

de I.C.     HotNews.ro
Marţi, 21 ianuarie 2014, 19:48 Economie | Media & Publicitate


Mircea Toma
Foto: Agerpres
Jrnalistul Mircea Toma ii raspunde, intr-o scrisoare deschisa publicata de Active Watch, lui Vladimir Tismaneanu care, intr-un articol publicat pe Contributors, critica pozitia de neutralitate adoptata de organizatia pe care acesta o conduce fata de linsajul mediatic facut de Antena 3, cerandu-i sa devina "spectator angajat" si sa riposteze la derapaje institutilor media. Mircea Toma arata ca lisajul postului de televiziune este incalificabil, adaugand ca "ActiveWatch il va taxa corespunzator (asa cum a facut-o si pana acum, ceea ce n-au inteles cei care au sarit ca arsi), dar nu intr-o forma pe care o rezervam pentru situatii mai grave". "Ce ar insemna sa tragem sirena, fara discriminare, pentru marlanii de rand si pentru atacuri care pun in pericol libertatea presei in ansamblul ei", intreaba Mircea Toma, subliniind ca daca Active Watch ar reactiona la fiecare dintre linsajele cotidiene, semnalul pe care l-ar lansa ar risca  sa treaca neobservat ca "inca una din alea de la Antene".
 • Redam integral scrisoare deschisa adresata de Mircea Toma lui Vladimir Tismaneanu
Draga Volodea,

Scrisoarea deschisa pe care ai facut efortul sa o publici si-a facut datoria. Iata-ma scos din letargia in care ma aflam pana te-ai decis sa intervii. Ca sa nu las loc nici unei suspiciuni starnite de inevitabile accente polemice, vreau sa te asigur ca intamplarile pe care le-am trait impreuna sunt temeinic securizate in rezerva cu amintiri de neatins. Adaug o piesa extrem de valoroasa pe care ai omis-o dintre minunatele evenimente pe care le-ai evocat in preambulul scrisorii tale: m-ai prezentat intr-o seara de legenda, la Washington, lui Andrei Codrescu. El nu stie, dar eu am ramas definitiv cucerit de candoarea lui, de harul lui si de prezenta libera de narcisism - iar tie iti raman vesnic recunoscator pentru inspiratia de a ne fi oferit prilejul sa ne facem praf de fericire cu mult prea mult scotch.

Dar aburii acelor momente s-au risipit de mult, asa ca azi nu trec usor peste sofisme. "Mircea, nimic nu a servit mai mult acelor dictaturi inepte decat tacerea celor tratati drept simpla masa de manevra" scrii, dupa care sari la "chiar nu te exaspereaza linsarea mediatica a unor respectati colegi de profesie? Chiar nu vezi distinctia dintre victima si faptas?".

Tacerea. Discret, cum doar tu stii sa fii, ne atribui o mutenie de termen lung - "lipsa exasperarii" de  care ne acuzi apare ca ilustrare a muteniei din vremea "dictaturilor inepte". Pentru ca am totala incredere in buna ta credinta, te invit sa faci o cercetare in arhivele accesibile virtual sa vezi zecile de reactii produse de ActiveWatch anual pentru a descuraja tentativele de limitare a libertatii de exprimare - in primul rand - dar si pentru a promova exprimarea responsabila, buna guvernare si diversitatea.

Apropo, sper ca n-ai ratat in copilarie povestea cu Petrica si lupul? Stii, asadar, ce inseamna decredibilizarea unei alerte. Ce ar insemna sa tragem sirena, fara discriminare, pentru marlanii de rand si pentru atacuri care pun in pericol libertatea presei in ansamblul ei? Banuiesc ca ai auzit de organizatii internationale cu misiuni de monitorizare a libertatii presei - Reporters Sans Frontieres, Freedom House, IFEX. Toate folosesc criterii de evaluare a gravitatii evenimentelor. Uita-te trei zile la televizor si ai sa vezi ca executiile sunt o practica de rutina la Antena 3. Sunt, altfel spus, foarte multe victime. Horia Roman Patapievici a fost victima unui linsaj care l-a expus agresiunilor in spatiul public si i-au compromis pozitia profesionala; in vara anului 2012 el, alaturi de grupul de ziaristi acuzati ca au conspirat impotriva Romaniei in mediile europene, a participat la o conferinta de presa pe care am organizat-o tocmai pentru a le oferi prilejul sa semnaleze gravele manipulari la care era expus publicul. Daca am fi reactionat la fiecare dintre linsajele cotidiene, semnalul pe care l-am lansat in respectiva conferinta ar fi riscat sa treaca neobservat ca "inca una din alea de la Antene".

Gravitatea. Presupunand ca ai fi de acord cu aceasta prima parte de argument, a doua ipoteza de lucru ar fi sa nu iesim public cu fiecare caz de persoana mutilata de calaii de la A3, ci doar cu unele. Cu care? Aici incepe, de fapt, isteria: faptul ca Andreea Pora este considerata a fi o victima mai importanta decat celelalte, in timp ce noi nu i-am acordat acest statut, este sursa principala a tirului declansat asupra ActiveWatch.

Iar motivul "degradarii" din calitatea de "ziarist mai important", pe care l-am asumat, este legat de asocierea ei cu un grup care poarta uniforma de ziaristi cu ghilimele. Este un grup care practica propaganda politica prin faptul ca mesajele pe care le transmite sunt calibrate in functie de simpatiile sau antipatiile lor politice. O asemenea abordare a realitatii nu ajuta cetateanul sa isi construiasca o perspectiva functionala. Cu alte cuvinte, utilitatea publica a unui asemenea act de comunicare este diferita de cea a jurnalismului neangajat. Andreea Pora nu este mai importanta pentru viata cetatii decat un anonim jurnalist de investigatii care reuseste - traversand toate obstacolele pe care mediul ostil al industriei media i le pune in cale - sa faca public un act de coruptie.

In sfarsit, principalul pericol la care linsajul Antenei 3 expune libertatea de exprimare este sa o intimideze pe Andreea Pora in asa masura incat sa o reduca la tacere. Da, aici am sa te dezamagesc. Nu cred ca pericolele, care i-ar ameninta pe Andreea Pora, Dan Tapalaga, suporta vreo comparatie - asa cum propui - cu dramaticele destine ale Galinei Starovoitova sau Annei Politovskaia. Experienta a peste 20 de ani de presa de tranzitie ne spune ca discursul practicat de mercenarii Antenei 3 nu este o noutate. El este mai vizibil pentru ca e lansat de la inaltimea unei audiente ceva mai importante, dar nu-l egaleaza inca pe cel al maestrului in materie, Corneliu Vadim Tudor, care, iti mai amintesti, ne punea pe aceeasi lista neagra a tradarii neamului si ma gratula cu o expresie care, pentru ca vine de la el, ma onoreaza: "Mircea Toma care ne provoaca voma". Deci, pericolul intimidarii in cazul unei persoane cu exercitiul expunerii publice in toti acesti ani nu e verosimil.

Da, evident, linsajul este incalificabil, ActiveWatch il va taxa corespunzator (asa cum a facut-o si pana acum, ceea ce n-au inteles cei care au sarit ca arsi), dar nu intr-o forma pe care o rezervam pentru situatii mai grave. Numai in ultimul an, atat eu, cat si colegii mei, am iesit public si am explicat cum - de exemplu - in campania electorala din 2012, cateva televiziuni si-au abandonat misiunea si s-au transformat in instrumente de propaganda electorala. Intre ele, Antena 3 a iesit cu totul din tabele, facand inutile unele dintre instrumentele cu care noi masuram tendentiozitatea politica. La Antena 3 nu mai exista nici o forma de camuflaj al angajarii politice, este, dimpotriva, o competitie de zel intre personajele din platou.

Neutralitatea. Bun, si acum sa revenim la subiectul mai dureros al neutralitatii. Mai intai vreau sa ma asiguri ca amenintarea cu moartea din textul tau este involuntara: "am auzit un proverb etiopian, draga Mircea, despre cei care, in clipe de maxima confruntare, aleg sa stea la mijloc. Ei risca sa primeasca doua gloante, nu doar unul¬" Daca vorbim de flegme in loc de gloante, de ani de zile continuam sa le incasam din ambele directii. Ne-am obisnuit. Numai ca, de data asta, am fost onorati si cu flegme rafinate.

Dupa aceasta frisonanta introducere in tema, ai semnalat pericolul neutralitatii, spunand ca "atacurile impotriva statului de drept ...vin dintr-o directie usor identificabila...Stim cine sunt inamicii justitiei independente si ai presei neinregimentate", deci cei care in numele neutralitatii refuza sa actioneze nu fac decat sa impinga tara in dezastru.

Vezi, Volodea, ce rau e sa nu fii neutru? De cand te-ai asociat cu una dintre familiile politice (ma refer doar la ultimii 8 ani, ca sa nu starnesc vreo confuzie), judecatile pe care le faci tu inamicilor politici nu mai au aceeasi greutate. Te rog sa ma excluzi pe mine, eu te cred. Dar impactul asupra publicului, atunci cand mesajul despre o "crima de presa" vine de la tine sau de la oricare alta persoana, care poate fi asociata cu o tabara politica ostila acuzatilor, va fi minor. Da, daca vine de la o entitate care se straduieste sa ramana cat mai libera de conflicte de interese, credibilitatea sentintei e mai mare. Or', conform rationamentului tau, noi ar trebui sa ramanem fermi in pozitia echidistanta in care incercam sa stam tocmai pentru a preveni pericolele care ameninta democratia. Daca eram debalansati in rapoartele noastre, ele n-ar fi fost niciodata citate de Bruxelles, Washington ori preluate de organizatiile internationale. Deci, Volodea, nici sofismul asta nu tine, pentru ca tu spui ca, daca nu reactionam acum pentru Andreea Pora, noi nu reactionam in general impotriva "inamicilor democratiei" - ceea ce este profund fals si trimite la tehnici folosite in laboratoarele Antenelor. Am sa adaug aici un lucru poate neplacut - desi simt ca nu ai un atasament la fel de patetic pentru drapelul sub care lupti acum: nici cei care beneficiaza de lupta Andreei si a colegilor ei nu sunt mult mai breji. Pozitia noastra apropo de clasa politica contemporana e publica: sunt toti aceeasi mizerie.

Rosia Montana. Turnesolul la indemana care permite sa testezi calitatea actorilor politici si ai corespondentilor lor in mass-media este Rosia Montana si proiectul de exploatare a aurului. Este un subiect de interes public major. Basescu si echipele care l-au reprezentat la guvernare si apoi Ponta si ministrii lor au avut aceeasi pozitie: sacrificarea intereselor nationale in favoarea unor mobiluri oculte. In oglinda, unii ziaristi din echipa pe care o aperi au avut comportamente perfect comparabile cu ale celor din tabara opusa. A fost cauza miraculoasa pentru care ei nu au avut motive sa se acuze reciproc. Ziarul la care scrii in Romania, in care esti uns "membru in Senat", a avut o campanie de decredibilizare a manifestantilor pentru Rosia Montana si a organizatiilor neguvernamentale implicate in cauza, care nu s-a incheiat nici acum. Mai mult, argumentul dezgropat de ei pentru a "otravi" imaginea protestatarilor era George Soros. Iti trimit o lista lunga de link-uri ca sa iti amintesti de anii '90 si de Romania Mare, daca tot vorbim de linsaje de presa, campanii de denigrare si invocam valorile societatii deschise.

Volodea, te rog sa transmiti echipei in numele careia te-ai mobilizat sa-mi scrii ca le suntem recunoscatori. Intensitatea reactiei de infierare la care ne-au supus pentru ca n-am raspuns la comanda lor a depasit uneori - inclusiv texte imunde compuse in redactia EvZ manierele odiosilor de la Antene. Nu poti sa simti o bucurie cand esti injurat, dar beneficiul pentru ActiveWatch este incontestabil: a fost una dintre cele mai generoase contributii publice la fundamentarea impartialitatii noastre.

Mircea Toma


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7702 vizualizari

 • +5 (9 voturi)    
  M.T. (Micul Tradator) (Marţi, 21 ianuarie 2014, 20:13)

  botea [utilizator]

  Inclin sa-i dau dreptate lui Andrei Cornea:
  http://www.revista22.ro/articol.php?id=36886
  Alte vorbe mai dure le rezervam pentru situatii mai grave...
 • +16 (18 voturi)    
  fain (Marţi, 21 ianuarie 2014, 20:14)

  Nicolae Kidman [utilizator]

  Dle Toma, dacă ar fi să judecăm strict după numărul şi "corespunzătoritatea" reacţiilor AW din ultimii ani, putem concluziona că România e un adevărat paradis al democraţiei iar statul un adevărat garant al libertăţilor cetăţeneşti.

  P.S Chiar nu vă e un pic jenă pentru formularea "situaţii mai grave"? Care-ar fi alea, cele în care subiectul ar fi AW?///
  • +8 (10 voturi)    
   pai... (Miercuri, 22 ianuarie 2014, 4:08)

   gab0iu [utilizator] i-a raspuns lui Nicolae Kidman

   probabil asteapta ca dupa linsarea mediatica, victimele sa fie chemate in studio si linsate la propriu, in direct...pentru ca eu unul ceva mai grav decat ceea ce s-a intamplat, nu pot sa intrevad...
  • +4 (6 voturi)    
   ...situatii mai grave... (Miercuri, 22 ianuarie 2014, 8:47)

   ALTAN [utilizator] i-a raspuns lui Nicolae Kidman

   ...adica ,dupa ce este linsat mediatic la Antene,lisatul sa se sinucida?!!!...pt a-i face pe plac d-lui Toma???
 • +17 (19 voturi)    
  Mircică, luminează-ne! Ce înseamnă mai grav? (Marţi, 21 ianuarie 2014, 20:17)

  Cocofifi [utilizator]

  M-am chinuit să parcurg tot textul, deși mi s-a tăiat maioneza de la primul rând, când destinatarul este alintat drept Volodea, un diminutiv rusesc, care în 99% din cazuri este perceput drept o aliniere politică. Urât!

  Sărind peste multe paragrafe meșteșugite, tot nu înțeleg cum îi va pedepsi ActiveWatch pe A3? Cică până acum a făcut-o repetat! Probabil a scos limba la ei, că alte rezultate nu se văd.

  Să înțelegem că, în situații și mai grave, ActiveWatch va putea să-i ardă pe rug, drept eretici sau doar îi va obliga să emită alb-negru, drept pedeapsă?

  Mircică, promiți cerul cu pământul, dar nu spui nimic concret. Dacă vrei să fii luat în seamă, dă și tu niște detalii, altfel o să creadă lumea că te burzuluiești fără să te bazezi pe nimic!

  Nu mai merge cu mișto de dragul mișto-ului, sau 'las că te spun io lui tata'! La vrăjeală ne pricepem toți, când e să și arătăm ce putem, spunem că ne-am uitat tema acasă.
 • +15 (17 voturi)    
  "sunt toti aceeasi mizerie"??? (Marţi, 21 ianuarie 2014, 20:35)

  rz_ [utilizator]

  Asta mi se pare o mare gresala. Din dorinta (de inteles si legitima) de a fi impartial, tratezi ambele tabere ca si cum nu ar fi decat o diferenta de ideologie sau de personaje.

  Nu-mi amintesc ca tabara domnului Tismaneanu sa fi propus si aproape legiferat gratierea si amnistia (aproape ca inteleg gratierea, dar amnistia de ce?), sa fi vrut sa scoata conflictul de interese al alesilor din codul penal, sa fi facut presiuni cu privire la o decizie judecatoreasca sau alta asa pe fata, sa fi tratat orice problema cu o mistocareala si o superficialitate atat de mare, sa fi atacat (prin organul de propaganda pe care d-l Toma il recunoaste ca atare) judecatori, procurori, tot ce sta in calea fericirii lor.

  E ca si cum ai trata la fel, din dorinta de impartialitate, atacul vulpii cu cel al ursului! Ca sa nu pari a inclina inspre una dintre parti, te aperi cu nuiaua impotriva ambelor fiare.
 • +13 (21 voturi)    
  din pacate (Marţi, 21 ianuarie 2014, 20:50)

  ubu [utilizator]

  Mircea Toma a ratat o buna ocazie sa taca. Raspunsul lui nici nu merita comentat si demontat argumet cu argument. Adio, Mircea Toma, ai fost prea bagat in seama. Daca "gloantele"pot veni din ambele parti, sa stii ca recunostinta din partea lui felix and co nu va veni, pt ca genul asta de oameni sunt incapabili de sentimente pozitive si de exercitii de admiratie.
  Cu toate ca nu merita comentat raspunsul, nu pot sa nu remarc lipsa de educatie prin neintelegerea unui proverb, parca proverbele se studiaza de la gradinita, inca, nu trebuie sa fii un erudit sau intelectual pentru asta!
 • +14 (16 voturi)    
  Bla, bla, bla.... (Marţi, 21 ianuarie 2014, 21:04)

  ddanescu [utilizator]

  Am adormit pe la jumatatea paragrafului al doilea...

  Ceea ce nu mi s-a intamplat niciodata cu Mircea Toma.

  Trist.
 • +13 (15 voturi)    
  un oportunist (Marţi, 21 ianuarie 2014, 21:10)

  verdeata [utilizator]

  ca atatia altii; era de mult clara lipsa de calitate.
 • -9 (15 voturi)    
  Absolut de acord! (Marţi, 21 ianuarie 2014, 21:14)

  corvus coraX [utilizator]

  Sincer, m-am cam săturat de lamentările lui neo-liberalului Tismăneanu. Omul are o problemă. Suferă de un nelimitat narcisism și o exagerată părere pozitivă față de propria persoană. A fost de-a dreptul penibil când a fost schimbat din funcție (și acum consider că a fost schimbat abuziv) de la Institut. Toma are dreptate. Nu poți să faci apel la echilibru din paginile unui ziar care a dezinformat la greu populația aruncând în derizoriu manifestațiile pro Roșia Montană! Nu poți face apel la atitudini civice din paginile unui ziar care a umflat o groază de bănet de la Gold Corporation.

  Tismăneanu plătește factura propriei aroganțe. Fără îndoială că nu are niciun sens să mai vorbim despre josnicia celor de la A3. Ea este deja proverbială! Antena 3 este deja de multă vreme la un nivel de unde, mai jos nu se poate coborî. Cazul Andreei Pora nu este climaxul ci pur și simplu completează acel puzzle infect și pestilențial cu care Gâdea, Ursu, Ciuvică, Badea, și-au obișnuit seară de seară telespectatorii fideli. Faptul că peste 400 de jurnaliști au reacționat este totuși un lucru notabil într-o lume a jurnalismului românesc de unde echidistanța a dispărut de multă vreme.
 • +16 (18 voturi)    
  "spectator angajat"... si responsabil (Marţi, 21 ianuarie 2014, 21:30)

  Schopenhauer [utilizator]

  Lasa-ti-l in pace pe Mircea Toma! A ajuns la o virsta cind e mai important bilantul financiar-contabil decit guerilla cotidiana si micile fronde. Dinsul e deasupra, matale care citesti esti dedesupt... ce nu intelegi?! Doar n-o sa se coboare el sa semnaleze - atentie! nu sa condamne - linsajele mediatice intr-un post "obscur" cu acoperire nationala... voi astia mici nu intelegeti esenta si modus operandi la altitudini atit de mari! Chiar si-n momentul asta, chit ca-i seara, pun pariu ca-i de miere pina-n coate... care aveti mai o perna cu puf de gisca, sa-mi bag brisca-n ea?!
 • +10 (14 voturi)    
  Draga Mirciulica (Marţi, 21 ianuarie 2014, 21:32)

  Kingred [utilizator]

  ai amestecat in aceasta scrisoare deschisa mai multe subiecte cand puteai pur si simplu sa spui da..vom avea o pozitie in acest sens sau nu ..nu ne(ma) intereseaza..Te-ai legat de faptul ca Vladimir are o culoare politica..ei si..trebuia sa i-o arunci in fata acum cand omul doar ti-a atras atentia asupra derapajelor jurnalistice din ultima vreme si dorea sa va expuneti pozitia...Era,cred eu, mult mai simplu sa te aliniezi alaturi de ceilalti corecti jurnalisti si sa semnezi apelul facut de cei de la revista 22 (asta daca nu ai facut-o deja) daca tot arati impartialitatea la toate posturile tv la care esti invitat si mai nou in scrisori deschise...Nu comentez impartialiatatea ta..dar as vrea sa atrag atentia asupra nesimtirii..Da este un cuvant dur..dar nesimtirea care parca ne-a cuprins pe toti nu doar pe tine ne va duce la partidul unic in final...doar ca acest partid unic nu va mai fi format din strungari cu origini sanatoase ci din infractori mai mult sau mai putin organizati gen Voiculescu ,Ion Neculae, Mazare, Nastase sau mai stiu eu care alt ultra bazat care au suficienta inteligenta ,influenta si mijloace sa rada tot ce a mai ramas...asa ca de la voi intelectualii mai vocali sau mai putin..mai vizibil sau mai putin vizibili asteptam sa stati pe baricadele democratiei si sa vegheati daca Romania este de fagasul normal catre o reala democratie sau nu ...
  A reaminti in acesta scrisoare de Rosia Montana...e aiurea...toti stim ca esti un ecologist aproape extremist ...nu e nicio noutate...mai ales chestia cu "sacrificarea intereselor nationale" in legatura cu Rosia Montana eu zic sa o lasi mai moale...la un eventual referendum asupra Rosia Montana si a gazelor de sist eu cred romani vor uita de ecologie si se vor gandi mai mult ca spitalele arata cum arata si sunt utilate asa cum sunt utilate...ca scoala o platesc cu varf si indesat si ca bunastarea la ei inca nu a ajuns nici acum dupa aproape 25 de de cand ne-am castigat libertatea si vor vota pentru exploatare.
 • +9 (13 voturi)    
  Un oportunist si un las (Marţi, 21 ianuarie 2014, 21:45)

  Idealistu [utilizator]

  Ce mai este de spus ? Nimic. Cand incepi sa justifici raul, esti pierdut.
 • +9 (11 voturi)    
  Ii va taxa corespunzator. (Marţi, 21 ianuarie 2014, 21:45)

  adrian88000 [utilizator]

  Adica le va lua banii ,pentruca in schimbul lor ,el sa taca si sa nu ia atitudine. Buna "taxare" ! Halal sa-ti fie Mircea Toma .
  Tu si cu Parvulescu sa va luati de mana . ONG-uri nenorocite sunteti amandoi. Faceti jocul banditilor , nu aparati cetateni , dupa cum va este de fapt menirea !
 • +8 (10 voturi)    
  dezamagire (Marţi, 21 ianuarie 2014, 22:32)

  B.T. Alexandru [utilizator]

  Lasati impresia ca faceti parte dintre aceia care socotesc impartialitatea dupa principiul " adevarul este undeva la mijloc" Va simtiti confortabil atunci cand va dati mai aproape de Antena 3 pentru a fi echidistant ? Poti fi echidistant cand la un capat este extremismul? Atunci cand spuneti ca pastrati munitia pentru situatii mai grave nu va ganditi ca deja ati emis o apreciere valorica asupra gravitatii de acum ?
  Suntem in situatia unei gravitati mai mici decat aceea care va urma ? Si aceea va fi la randul ei mai mica decat urmatoatrea anticipata ? Putem sa tragem concluzia ca situatia este putin grava fata de ce se poate inchipui mintea noastra si nu este cazul sa ne ingrijoram. Nu merge asa.
 • +1 (5 voturi)    
  Cel putin intr-un punct, daca nu in mai multe... (Miercuri, 22 ianuarie 2014, 0:06)

  Sting [utilizator]

  ...ii dau dreptate, si anume ca, sanctiunea nu trebuie sa aiba nimic politic ca natura.

  Altfel va fi doar ai nostri contra ai lor. Divizare, nimic mai mult.

  Dilentantismul jurnalistic si calomniile nu vor iesi deloc la suprafata ci vor fi ascunse sub aceasta scuza: ``Pai ce te asteptai de la niste basisti?!?``
 • +7 (9 voturi)    
  Daca... (Miercuri, 22 ianuarie 2014, 5:52)

  Jimmy Hoffa [utilizator]

  afirmi ca ceva este incalificabil, ce altceva poate fi mai grav? Ce ar trebui sa faca A3 care sa fie mai grav decat incalificabil?
 • +7 (9 voturi)    
  Frumos, n-am ce zice (Miercuri, 22 ianuarie 2014, 6:05)

  dan tulceanu [utilizator]

  Printre serpentinele intelectuale ale articolului, eu am inteles un singur lucru : FRICA .
  Frica de a fi considerat las, frica de a lua atitudine, frica de a nu supara puterea si in general ... FRICA.
  Domnule Toma, sunteti fricos ??????
 • +7 (9 voturi)    
  Reacţia lui MT (Miercuri, 22 ianuarie 2014, 9:10)

  Audit [utilizator]

  vine ca urmare a reacţiei celor din jurul lui nu că el ar crede că A3 a greşit cu ceva. Nici gând.
  Am mai spus: el există datorită faptului că la eveniment organizat la Costineşti a avut grijă să apară în preajma Doamnei Macovei. Atât!
 • +7 (9 voturi)    
  Asta vrea sa traga de timp..... (Miercuri, 22 ianuarie 2014, 9:39)

  Ronin [utilizator]

  .....poate intre timp se va fasai subiectu`......In asemenea cazuri reactia prompta este vitala.....Pai nu avem CNA-u` care dupa muuul,t muuult timp apare cu un comunicat searbad, lipsit de continut si cu un avertisment.....Curios si io` ce surpriza de proportii le pregateste Toma celor de la A3??? Cuvantu` e GARGARA!!!
 • +7 (9 voturi)    
  domnu Toma (Miercuri, 22 ianuarie 2014, 10:02)

  Gg65 [utilizator]

  Raspunsul tau dat pe un ton de maxima superioritate are multe litere, dar e gol de continut.
  Mai bine o lasai asa cum a cazut si taceai.
  Inteleg ca o sa aveti o reactie abia atunci cand vor iesi gadea si badea cu mitralierele pe strada.

  Cred ca nici macar dumneavoastra nu puteti sa va cititi articolul integral, cap-coada!
 • 0 (0 voturi)    
  M-am uitat (Miercuri, 22 ianuarie 2014, 20:01)

  adrian88000 [utilizator]

  mai atent la fotografia de sus. Isi miroase ( sau isi gusta ?) degetele. Vrea sa vada care este mirosul ( gustul ) banilor primiti de la Varan . Halal !
 • 0 (0 voturi)    
  Mircea Toma e prea smecher pentru "Volodea" (Miercuri, 22 ianuarie 2014, 20:47)

  feral [utilizator]

  Mircea Toma e smecher; fiind smecher, crede ca ceilalti sint prosti si pot fi dusi de nas usor. El se preface a descoperii o amenintare cu moartea in reprosul lui Tismaneanu si se declara victima a "basistilor" din presa la paritate cu Antena 3 - pe care o vede ca varianta mignona a gigantului Vadim, deci benigna. Mircea Toma se pastreza pentru adevaratele lupte care vor veni - deocamdata nimeni nu a fost impuscat ca Politkova. In rest, e bine. Cind o mai da coltul ierbii vor reincepe party-urile ecologiste. Nimeni nu are ce sa-i reproseze lui Mircea Toma, ca stie el mai bine si, la o adica, daca-l critici, il lauzi pentru impartialitate. Smecher.
 • 0 (0 voturi)    
  Tomiza, Tomiza mai cheama si-un caine! (Sâmbătă, 22 februarie 2014, 13:08)

  Agamemnon [utilizator]

  Tomiza sau Mirciulica,, cum vreti sa-i ziceti, n-a inteles ca nimeni n-a auzit ca Active Watch sa fi cracnit impotriva mizeriilor de la Antena 3 sau a JN. Flacaii de la AW inca isi iau avant sau asteapta sa se mai nasca o data. Totusi, ma gandesc ca cei de la AW sunt impartiali ca tot romanul, ma gandesc aici la Tapalaga care se simte obligat sa-i faca praf pe Basescu si Udrea cu toate ca i-ar trebui noua vieti sa scrie despre porcariile uslasilor.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by