Copilul nu trebuie crescut intr-un glob de sticla, activitatile sunt permise de parinte si tot el trebuie sa se ingrijeasca de limitele acelor activitati, a spus doctorul Laura Niculescu, specialist chirurgie pediatrica intr-un interviu despre precautie, preventie si echilibru in cresterea copiilor realizat instudioul HotNews.ro.

Doctorul Laura Niculescu in studioul HotNewsFoto: Hotnews

Fragmente din cadrul interviului realizat in studioul HotNews.ro

  • Putem vorbi in primul de copiii care se prezinta la camera de garda cu traumatisme: la nivelul capului, pieptului sau abdomenului sau organelor genitale. 
  • Cele mai frecvente sunt produse la locul de joaca prin cadere la acelasi nivel pe un corp dur, accidente de trotineta, bicicleta, metode de distractie ale copilului;
  • Un alt aspect legat de siguranta copilului unde medicul chirurg pediatru poate intalni situatii sunt acele situatii in care copii aspira, inghit anumit corpi straini care sunt retentionati. In cazul aparatului respirator este apanajul medicilor ORL-isti, dar in cazul aparatului digestiv, esofag, stomac sau in alte puncte intra in preocuparea noastra.
  • Orice copil se loveste si plange, dar pot fi anumite semne care sa ingrijoreze parintele - copilul nu respira bine, isi pierde constienta, nu are aceeasi activitate, acuza dureri sau varsa. 
  • Sunt situatii in care semnele clinice sunt minime - durere, echimoze - urme ale traumatismului in sine, dar traumatismul sa fie intens si sa se soldeze cu rupturi ale organelor interne. Sunt caderi pe anumite corpuri care se soldeaza cu leziuni ale organelor interne.
  • Tipul de accident depinde de varsta la care se afla copilul. La varsta de sugar riscul e mai mic, dar pot aparea traumatisme prin caderea din pat sau copii neasigurati pe durata transportului in carucioare sau alte sisteme de transport.
  • Pentru copii mai mari este frecventa cunoasterea de tip oral. Copilul baga in gura jucariile. Trebuie respectate indicatiile de a nu se da copiilor jucarii foarte mici pe care le pot inghiti sau aspira, obiecte ascutite, dure.
  • La varste mai mari intervin accidentele de joaca si la orice varste pot interveni accidentele rutiere.
  • Copilul nu trebuie crescut intr-un glob de sticla si trebuie sa i se permita sa faca anumite activitati, dar ca parinte, inainte de a permite copilului trebuie evaluat riscul potential si cautate metode de a preveni acele posibile accidente. Copilul trebuie sa aiba o viata normala, sa cunoasca. Iar limitele le impune fiecare adult.

Dr. Laura Niculescu este medic specialist chirurgie pediatrica la Spitalul Grigore Alexandrescu din Bucuresti.

Erata: Dintr-o eroare, doamna doctor Laura Niculescu a fost prezentata ca medic specialist in oncologie. Mentionam ca doamna doctor este specializata exclusiv in domeniul chirurgiei pediatrice. Citeste mai jos raspunsurile din cadrul intalnirii online.