INS: Valoarea totala a cheltuielilor pentru inovare in industrie si servicii a depasit 3,7 miliarde lei in 2010/Activitatile de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii - cele mai inovatoare servicii

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Vineri, 27 iulie 2012, 10:25 Economie | Asigurari

Cheltuieli de inovare
Foto: INS
In 2010, valoarea totala a cheltuielior pentru inovare in randul intreprinderilor din industrie si servicii a depasit 3,77 miliarde lei, iar cheltuielile de cercetare-dezvoltare pentru inovare s-au dublat in perioada 2008-2010, comparativ cu perioada 2006-2008, arata o analiza publicata vineri de Institutul National de Statistica (INS). Cel mai inovator sector de activitate din industrie a fost  fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, iar activitatile de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale) au reprezentat cele mai inovatoare servicii.

  • Activitati inovatoare si cheltuielile pentru inovare

Valoarea totala a cheltuielior pentru inovare in anul 2010 a fost de 3,77 miliarde lei, iar ponderea cea mai mare a cheltuielilor de inovare a reprezentat-o cheltuielile cu achizitii de masini, echipamente, software de 69,1%, se arata in analiza INS - "Inovarea in industrie si servicii in perioada 2008-2010".

Ponderea cheltuielilor de cercetare-dezvoltare in total cheltuieli de inovare a inregistrat o crestere in anul 2010 comparativ cu anul 2008. Astfel, daca in anul 2008 ponderea cheltuielior de cercetare-dezvoltare in total cheltuieli de inovare a fost de 14,1%, in anul 2010 s-a inregistrat o crestere cu 15,4 puncte procentuale, ajungand la o pondere de 29,5%.

Principalele activitati inovatoare desfasurate de intreprinderi au fost activitati de cercetare proprie, activitati de cercetare preluata de la alte intreprinderi sau institutii, achizitionarea de masini, echipament si produse software, achizitionarea de alte cunostinte exterioare intreprinderii (licente, brevete, know-how, etc) precum si formarea profesionala pentru activitati inovatoare, introducerea pe piata a rezultatului inovarilor, activitati de design si alte activitati pregatitoare.

Cheltuielile pentru inovare si repartizarea acestora sunt in stransa  legatura cu strategia intreprinderii. Unele intreprinderi aloca sume mari pentru desfasurarea unor activitati de cercetare proprie sau externalizata, in timp ce alte intreprinderi, investesc in introducerea de tehnologie noua sau alte tipuri de achizitii. Toate aceste activitati conduc la inovare.

  • Sectorul serviciilor, mai inovator decat cel al industriei

Top 10 sectoare inovatoare
Foto: INS
In perioada analizata, sectorul serviciilor a fost mai inovator decat cel al industriei, ponderea intreprinderilor inovatoare care au avut activitate principala in sectorul serviciilor a fost de 31,7%, in timp ce, ponderea intreprinderilor inovatoare cu activitate principala in sectorul industriei a fost de 30,1%, cu 1,6 puncte procentuale mai putin.

Comparativ cu perioada 2006-2008, sectorul serviciilor s-a mentinut aproximativ la aceeasi pondere de 31,3%, in perioada 2006-2008 si 31,7% in perioada 2008-2010, in timp ce industria a inregistrat in perioada 2008-2010, o scadere de 4,6 puncte procentuale, comparativ cu perioada 2006-2008.

Fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice a fost cel mai inovator sector de activitate din cadrul industriei 60,6%, iar activitatile de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale) a fost sectorul de activitate cel mai inovator din cadrul serviciilor 60,0%.Citeste mai multe despre   Material sustinut de Julius Meinl

Tudor Chirila spunea: "foarte faine glumele tale, dar nu-i momentul." Despre provocarile, inspiratia si cultura Vocii Romaniei, Cristina Balan, VIDEOinterviu, partea a II-a

Cristina Balan isi face singura muzicile si versurile potrivite. Si daca adaugam vocea si prezenta scenica intelegem de ce a castigat "Vocea Romaniei". Daca in prima parte a interviului am descoperit inceputul si Impactul carierei sale, astazi intram in sufletul si mintea Cristinei. Scrie in transa. "Se aduna" si scrie inspirata de ce i se intampla, precum in hit-ul "Sfarsit de razboi". Povestea unui mincinos in amor. In viata e optimista, in arta cauta suferinta. Pe Ana Karenina o acuza pentru sinucidere. Romeo si Julieta au fost tineri si fraieri. Iar Moartea Caprioarei i-a starnit plansul. 

706 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică