In 2010, valoarea totala a cheltuielior pentru inovare in randul intreprinderilor din industrie si servicii a depasit 3,77 miliarde lei, iar cheltuielile de cercetare-dezvoltare pentru inovare s-au dublat in perioada 2008-2010, comparativ cu perioada 2006-2008, arata o analiza publicata vineri de Institutul National de Statistica (INS). Cel mai inovator sector de activitate din industrie a fost fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, iar activitatile de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale) au reprezentat cele mai inovatoare servicii.

Cheltuieli de inovareFoto: INS
  • Activitati inovatoare si cheltuielile pentru inovare

Valoarea totala a cheltuielior pentru inovare in anul 2010 a fost de 3,77 miliarde lei, iar ponderea cea mai mare a cheltuielilor de inovare a reprezentat-o cheltuielile cu achizitii de masini, echipamente, software de 69,1%, se arata in analiza INS - "Inovarea in industrie si servicii in perioada 2008-2010".

Ponderea cheltuielilor de cercetare-dezvoltare in total cheltuieli de inovare a inregistrat o crestere in anul 2010 comparativ cu anul 2008. Astfel, daca in anul 2008 ponderea cheltuielior de cercetare-dezvoltare in total cheltuieli de inovare a fost de 14,1%, in anul 2010 s-a inregistrat o crestere cu 15,4 puncte procentuale, ajungand la o pondere de 29,5%.

Principalele activitati inovatoare desfasurate de intreprinderi au fost activitati de cercetare proprie, activitati de cercetare preluata de la alte intreprinderi sau institutii, achizitionarea de masini, echipament si produse software, achizitionarea de alte cunostinte exterioare intreprinderii (licente, brevete, know-how, etc) precum si formarea profesionala pentru activitati inovatoare, introducerea pe piata a rezultatului inovarilor, activitati de design si alte activitati pregatitoare.

Cheltuielile pentru inovare si repartizarea acestora sunt in stransa legatura cu strategia intreprinderii. Unele intreprinderi aloca sume mari pentru desfasurarea unor activitati de cercetare proprie sau externalizata, in timp ce alte intreprinderi, investesc in introducerea de tehnologie noua sau alte tipuri de achizitii. Toate aceste activitati conduc la inovare.

  • Sectorul serviciilor, mai inovator decat cel al industriei

Top 10 sectoare inovatoare

Top 10 sectoare inovatoare

Foto: INS

In perioada analizata, sectorul serviciilor a fost mai inovator decat cel al industriei, ponderea intreprinderilor inovatoare care au avut activitate principala in sectorul serviciilor a fost de 31,7%, in timp ce, ponderea intreprinderilor inovatoare cu activitate principala in sectorul industriei a fost de 30,1%, cu 1,6 puncte procentuale mai putin.

Comparativ cu perioada 2006-2008, sectorul serviciilor s-a mentinut aproximativ la aceeasi pondere de 31,3%, in perioada 2006-2008 si 31,7% in perioada 2008-2010, in timp ce industria a inregistrat in perioada 2008-2010, o scadere de 4,6 puncte procentuale, comparativ cu perioada 2006-2008.

Fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice a fost cel mai inovator sector de activitate din cadrul industriei 60,6%, iar activitatile de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale) a fost sectorul de activitate cel mai inovator din cadrul serviciilor 60,0%.