UPDATE5/INTERVIU Constantin Buzoianu a fost revocat din functia de presedinte al CSA/Buzoianu pentru HotNews.ro: "Din punctul meu de vedere nu exista temei legal. Am deranjat un sistem de lucru incorect care s-a dezvoltat si incearca sa se mentina in piata asigurarilor fata de unele societati"

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Marţi, 16 octombrie 2012, 11:03 Economie | Asigurari


Constantin Buzoianu
Foto: Hotnews
 documente
(16 Oct 2012) PDF, 150KB
Constantin Buzoianu, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, o autoritate care arbitreaza o piata cu afaceri anuale de peste doua miliarde euro, este pe cale sa fie revocat din functie, dupa ce ieri Comisiile reunite de buget-finante ale Parlamentului au decis sa propuna plenului reunit revocarea acestuia din functie, potrivit Mediafax. Intr-un interviu pentru HotNews.ro, Buzoianu declara ca: "Mi-au investigat tot trecutul, familia si prezentul si acum vor sa-mi hotarasca si viitorul. Mi-au scris si pe casa, pe garduri. Am deranjat un sistem de lucru incorect care s-a dezvoltat si incearca sa se mentina in piata asigurarilor fata de unele societati". Vezi atasat, ce i se reproseaza acestuia in raportul Comisiei pentru Cercetarea abuzurilor, coruptiei si pentru petitii din Camera Deputatilor.

 • "Totul vine de la problemele pe care am inceput sa le facem prin masurile pe piata RCA si in privinta reclamatiilor de la clienti privind modul in care unele societati trateaza asiguratii adica nu platesc daune, nu-si platesc service-urile si in problema asigurarii obligatorii a locuintelor prin masurile pe care am incercat sa le luam, prin norma de reasigurare care obliga societatile sa se reasigure si care a deranjat foarte mult", a declarat pentru HotNews.ro Constantin Buzoianu.

Cat de grava este situatia pe piata asigurarilor pentru locuinte?

 • "Pe piata asigurarilor de locuinte, riscurile asumate de unele societati nu sunt acoperite in special prin reasigurare. Noi am dat o norma care obliga societatile in viitor sa se reasigure ca sa evitam, fereasca Dumnezeu, in cazul unui cutremur, o situatie in care societatile respective nu pot si nu vor putea sa suporte daunele produse. Cred ca si asta a deranjat", a declarat Buzoianu.

In raportul Comisiei pentru Cercetarea abuzurilor, Coruptiei si pentru Petitii din Camera Deputatilor transmis HotNews.ro se precizeaza ca deputatii au hotarat sesizarea Agentiei nationale pentru Integritate (ANI) in vederea verificarii presupusei stari de incompatibilitate in care s-ar afla domnul Buzoianu, conform aret. 4 alin. (16) lit (d) din Legea nr. 32/2000 privind societatile de asigurare.

Mai exact se mentioneaza "o suspiciune referitoare la existenta unei presupuse stari de incompatibilitate in care s-ar afla domnul Constantin Buzoianu - presedintele CSA - determinata de calitate de asociat pe care o are fiul domniei sale in mai multe societati, ce activeaza in domeniul asigurarilor."

Despre ce firme ar fi mai exact vorba?

Ce mesaje au fost scrise pe casa sefului CSA
Foto: Arhiva personala
Buzoianu a declarat pentru HotNews.ro ca a fost actionar intr-o firma de publicitate, Heep Media, alaturi de fiul sau, dar ca in 2006 cand a devenit membru al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor si-a cedat actiunile.

 • "Cei pe care i-am deranjat mi-au investigat trecutul, familia, mi-au organizat campanie de presa pentru denigrare, iar acesta este ultimul episod din indepartarea mea din functie. In 2006 am iesit din actionariat. Din 1990 mi-au scotocit trecutul si mi-au adus ca sa ma santaseze cu asta. Am devenit membru in CSA si nu mai aveam dreptul sa detin alte activitati. El este actionar acolo cu 40%. Una dintre societatile cu care a lucrat a fost Omniasig prin licitatii, selectii de oferte, anul trecut a inregistrat pierdere de 5.000 de euro, asta e viata..In raport se spun lucruri neadevarate. Este o firma de publicitate, nu are ca obiect de activitate zona asigurarilor", a declarat Constantin Buzoianu.

Sorin Buzoianu, fiul lui Constantin Buzoianu, a precizat pentru HotNews.ro ca nu este actionar in nici o firma de asigurari.

 • "Sunt asociat din 2001 intr-o firma de publicitate, Heep Media, unde acum detin 40% din actiuni. Tataul meu s-a retras in 2006. In aceasta firma mai sunt inca doi actionari. Am avut o relatie de furnizare servicii de publicitate cu Omniasig, anul trecut am avut afaceri de 10.000 de euro, in conditiile in care bugetul anual al unei astfel de firme pentru publicitate se ridica in general la 1,5 milioane euro anual. Nu sunt actionar la firme cu activitate in asigurari", a spus Sorin Buzoianu, fiul presedintelui CSA.


UPDATE 1 (11:39): PDL a cerut scoaterea de pe ordinea de zi a revocarii lui Constantin Buzoianu; propunerea a cazut la vot


Parlamentarii PDL au cerut marti in plenul comun al Camerei Deputatilor si Senatului scoaterea de pe ordinea de zi a punctului privind revocarea din functie a presedintelui Consiliului Comisiei pentru Supravegherea Asigurarilor, Constantin Buzoianu, propunere care a picat la vot, informeaza Agerpres.

Viceliderul grupului PDL de la Camera Deputatilor Petru Calian a cerut ca proiectul de hotarare sa fie scos de pe ordinea de zi pentru ca democrat-liberalii nu au intrat in posesia raportului Comisiilor de buget, care s-au reunit luni si au decis revocarea.

'Noi nu stim despre ce este vorba si consideram ca nu ne putem juca de pe o zi pe alta cu o institutie asa cum este acest Consiliu de Supraveghere a Asigurarilor, fapt pentru care solicitam ca acest punct sa fie amanat in vederea indeplinirii termenul legal ca sa reusim si noi sa vedem care sunt motivele invocate in acest raport. Este un raport extrem de dur, zic eu, la limita legii', a sustinut Calian.

Senatorul PNL Dan Radu Rusanu a replicat ca presedintele Consiliului CSA a fost ales, in urma cu sapte luni, intr-o singura zi, adica dimineata la ora 11,00 Comisiile de buget-finante s-au intalnit si au votat, fara cvorum, iar la ora 16,00, in aceeasi zi, plenul reunit a votat numirea in functie.

'Credeti ca a fost ilegal cand a fost numit intr-o singura zi, sau astazi, cand se voteaza in plen un raport facut ieri?', a spus Rusanu.

Plenul reunit a decis ca revocarea din functie a lui Constantin Buzoianu sa ramana pe ordinea de zi, cu 152 de voturi pentru mentinere, 62 impotriva si 36 abtineri.

UPDATE 2 (12:26)
Parlamentarii PDL se retrag de la votul privind numirea presedintelui CA sl SRTv si de la cel de revocare a presedintelui Consiliului CSA


Deputatul PDL Petru Calian de anuntat marti retragerea parlamentarilor democrat-liberali de la votul privind numirea presedintelui Consiliului de Administratie al Societatii Romane de Televiziune si de la cel pentru revocarea din functie a presedintelui Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, informeaza Agerpres.

'In urma pauzei de consultari grupurile parlamentare ale PDL au decis sa nu participe la dezbaterea urmatoarelor doua puncte de pe ordinea de zi. Un lucru este cert. In momentul in care nu este respectat regulamentul celor doua Camere noi nu putem sa dam curs urmatoarelor initiative. Asta ar insemna sa incalcam regulamentul. Ramane sa monitorizam votul si sa constatam daca sunteti sau nu in cvorum pentru a nu mai cere apel nominal', a spus deputatul democrat-liberal de la tribuna plenului reunit al Parlamentului

Liderul Grupului PDL din Camera Deputatilor Mircea Toader ceruse in cadrul sedintei comune a Senatului si Camerei Deputatilor, o pauza de consultari de 20 de minute, motivand ca exista puncte de vedere divergente intre parlamentarii Puterii si cei ai Opozitiei in ceea ce priveste numirea presedintelui Consiliului de Administratie al Societatii Romane de Televiziune, dar si revocarea din functie a presedintelui Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor.

UPDATE 3 (13:55) Constantin Buzoianu, seful CSA: Din punctul meu de vedere nu exista un temei legal intemeiat sa fiu destituit/Ce spune Legea

Din punctul meu de vedere nu exista un temei legal intemeiat sa fiu destituit, pentru ca acele asa zise abateri grave (n.a din raportul Comisiei pentru cercetarea abuzurilor ) sunt de fapt niste enumerari de parari ale unei Comisii sau mai exact al unui membru al unei Comisii care nu are calificarea sa faca acele aprecieri, a declarat pentru HotNews.ro Constantin Buzoianu, presedintele CSA a carui destituire se discuta marti in Parlament. "Acele aprecieri se refera la intreaga activitate a CSA, a Consiliului CSA si nicidecum la activitatea presedintelui", a spus Buzoianu.

 • "In ceea ce priveste persoana mea este un singur aspect in care se spune ca sunt suspiciuni referitoare la existenta unei presupuse stari de incompatibilitate. ori pe suspiciune..Eu stiu ca in istoria omenirii au fost executati oameni pe suspiciuni dar parca in secolul asta nu era cazul sa mai revenim la situatia asta. In lege se spune ca nici un alt motiv nu poate invocat pentru suspendare. Mi-au inventat. Sa asteptam hotararea Parlamentului si apoi vom vedea motivul. In lege se mentioneaza si o situatie privind abateri grave, ori acelea trebuiesc dovedite", a precizat pentru HotNews.ro Constantin Buzoianu, presedintele CSA.


Buzoianu a fost numit in aceasta functie, la propunerea PD-L, in septembrie 2011, pentru o perioada de 5 ani.

Ce spune Legea nr. 32/2000 privind activitatea de asigurare si supravegherea asigurarilor:

9) Revocarea din functie a unui membru al Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) se face la propunerea comisiilor reunite ale Parlamentului, respectiv Comisia pentru buget, finante, activitate bancara si piata de capital din Senat si Comisia pentru buget, finante si banci din Camera Deputatilor, in sedinta comuna a celor doua Camere, daca acesta inceteaza sa indeplineasca conditiile necesare pentru exercitarea atributiilor sale sau daca se face vinovat de abateri grave, incompatibile functiei sale.
(91) Nici un membru al Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor nu va fi schimbat din functie din alte motive sau prin alta procedura decat cea prevazuta la alin. (9).
(10) Durata mandatului de membru al Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor este de 5 ani, fiecare membru putand fi reinvestit.
(11) Primii membri ai Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor vor fi numiti pentru mandate cu durate diferite, astfel incat in fiecare an sa expire mandatul unuia dintre ei.
(12) Presedintele va fi numit pentru un mandat de 5 ani, iar vicepresedintele pentru un mandat de 4 ani.

UPDATE 4 (13:52) Constantin Buzoianu, revocat din functia de presedinte CSA
    
Plenul reunit al Camerei Deputatilor si Senatului l-a validat, in sedinta de marti, pe Claudiu Saftoiu in functia de presedinte-director general al Societatii Romane de Televiziune (SRTv), informeaza Agerpres. In favoarea acestuia s-au exprimat 219 parlamentari, iar sapte voturi au fost impotriva, din cele 226 de voturi exprimate. Votul a fost secret, cu bile.

De asemenea, parlamentarii au adoptat si raportul intocmit de Comisiile pentru buget din cele doua Camere ale Parlamentului privind revocarea lui Constantin Buzoianu din functia de presedinte Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor.

Din 225 voturi exprimate, 222 de voturi au fost pentru si trei contra.

Potrivit raportului intocmit de Comisiile de specialitate, functia de presedinte interimar al CSA va fi detinuta, pana la numirea de catre Parlament a unui nou presedinte al Comisiei, de vicepresedintele CSA Tudor Balta.

Revocarea lui Constantin Brezoianu a fost aprobata prin vot secret pe buletine.

Parlamentarii democrat-liberali au parasit sala de sedinte inainte de exprimarea votului pe cele doua puncte inscrise pe ordinea de zi a plenului comun al Parlamentului, anuntul fiind facut de deputatul PDL Petru Calian.

'In urma pauzei de consultari, grupurile parlamentare ale PDL au decis sa nu participe la dezbaterea urmatoarelor doua puncte de pe ordinea de zi. Un lucru este cert. In momentul in care nu este respectat regulamentul celor doua Camere noi nu putem sa dam curs urmatoarelor initiative. Asta ar inseamna sa incalcam regulamentul. Ramane sa monitorizam votul si sa constatam daca sunteti sau nu in cvorum pentru a nu mai cere apel nominal', a spus Calian de la Tribuna Parlamentului, potrivit Agerpres.

UPDATE 5 (14:38) Constantin Buzoianu: Nu se putea pleca in campanie electorala fara sa fiu eu revocat

 • "Imi iau cateva zile de reflexie si voi vedea pe parcurs ce voi face. S-a petrecut prea repede totul. A fost graba mare. Nu se putea pleca in campanie electorala fara sa fiu eu revocat. Incerc sa-mi revin. Sunt in concediu medical", a declarat pentru HotNews.ro Contantin Buzoianu, intrebat daca are de gand sa conteste in justitie decizia Parlamentului.

Acesta a amintit ca luni, 15 octombrie, in jurul orei 16:30 a fost invitat in sedinta reunita a celor doua Camere din Parlament, crezand ca se analizeaza rapoartele de activitate ale CSA pe anii 2010 si 2011, dar ca in schimb a fost o sedinta pentru revocarea sa.
Cum a ajuns Constantin Buzoianu presedinte CSA


Constantin Buzoianu (62 de ani) a fost validat de catre Parlament pe 27 septembrie 2011 in functia de presedinte al CSA pentru un mandat de cinci ani, cu 230 de voturi pentru si 4 impotriva. Hotararea numirii sale a fost publicata in Monitorul Oficial pe 28 septembrie.

Buzoianu este absolvent al Facultatii de Economia Industriei - ASE Bucuresti, iar printre functiile ocupate de catre acesta se numara cele de consilier al presedintelui companiei Omniasig, director general al Directiei Generale de Pasapoarte, Politie de Frontiera si Straini sau director al IPJ Constanta. Acesta ocupa din 2006 postul de vicepresedinte CSA.

Numirea sa, facuta la propunerea PD-L, a fost surprinzatoare in conditiile in care acesta fusese nominalizat initial pentru un nou mandat ca vicepresedinte al CSA. In Parlament a fost o adevarata lupta pentru numirea noului presedinte al acestei autoritati. La inceput, PD-L, partidul care potrivit algoritmului politic trebuia sa vina cu un candidat la aceasta functie, l-a propus pe Cristian Constantinescu, cel care a condus timp de 16 ani Allianz-Tiriac Asigurari. In mod ciudat insa, la data de 19 septembrie 2011, in Comisiile de Buget Finante reunite ale Parlamentului acesta a primit vot negativ, iar o zi mai tarziu politicienii l-au propus pe Romeo Ionut Comaniciu, director al sucursalei Astra din Brasov.

Pe baza datelor de la Registrul Comertului,
HotNews.ro a scris ca Romeo Comaniciu, director al sucursalei Astra din Brasov, detinea firma Anro Consulting, care este agent de asigurari al Astra Asigurari, dar si controlul a 25% din firma Amouliani SRL, care ofera activitati de brokeraj in asigurari. Oficialii CSA au precizat pentru HotNews.ro ca Amouliani SRL nu are autorizarea CSA pentru aceasta activitate, fapt ce constitutie infractiune si ca vor analiza legalitatea acestei situatii.

In dimineata zilei de 27 septembrie, in ziua votului din plenul Parlamentului, Romeo Ionut Comaniciu si-a retras candidatura, iar noul om propus de PD-L a fost Constantin Buzoianu.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7040 vizualizari

 • +5 (9 voturi)    
  Multumesc (Marţi, 16 octombrie 2012, 11:37)

  hot news [utilizator]

  Ca simplu cetatean va multumesc pentru efortul pe care il depuneti si pt determinarea dumneavoastra.
  • 0 (4 voturi)    
   ?!? (Marţi, 16 octombrie 2012, 14:19)

   hot news [utilizator] i-a raspuns lui hot news

   Eposibil ca inlaturarea acestui domn sa fie o "executie", insa ca sa fiu sincer, nu imi e mila de el.

   E o functie detinuta strict pe criterii politice, iar daca te uiti pe functiile detinute de-alungul timpului, nu are nimic in comun cu conducerea unei companii de asigurari (functia de consilier nu inseamna ca a condus o firma)

   Si daca tot se plang cei din PDL, poate explica de ce i-au retras sprijinul domnului care trebuia sa ocupe aceasta functie, fostul director de la Alliantz.
  • 0 (0 voturi)    
   Oare de ce? (Marţi, 16 octombrie 2012, 20:00)

   Non.e [utilizator] i-a raspuns lui hot news

   Eu nu înțeleg un lucru.
   De fiecare dată când e demis ori destituit cineva, indiferent din ce partid este, respectivul spune că a constatat nereguli, a deranjat pe cei care au făcut ilegalități, etc și de aia e pus pe liber.
   De ce nusunt făcute publice acele nereguli înainte de demitere?
   De ce domnul B. nu a spus înainte că nu știu ce firme nu sunt reasigurate, că altele nu plătesc despăgubirile?
   De ce nu le-a retras avizele? De ce nu ne-a precizat în câte cazuri s-au făcut sesizări în instanță?
 • +8 (8 voturi)    
  despre ce firme e vorba?? (Marţi, 16 octombrie 2012, 11:42)

  demaGOGU [utilizator]

  "Pe piata asigurarilor de locuinte, riscurile asumate de unele societati nu sunt acoperite in special prin reasigurare. Noi am dat o norma care obliga societatile in viitor sa se reasigure ca sa evitam, fereasca Dumnezeu, in cazul unui cutremur, o situatie in care societatile respective nu pot si nu vor putea sa suporte daunele produse.""


  Care firme de asigurare, nume si prenume!

  asta e informatie de interes PULIBC ptr a fi evitate acele societati de asigurare(toate?!?) care nu si-au reasigurat portofoliul de asigurari de locuinte!
  • +5 (5 voturi)    
   e simplu (Marţi, 16 octombrie 2012, 12:15)

   Vuck [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Omu' nu-ti poate raspune la intrebarile astea pentru ca i-ar lua gatu'.
   Dar tu poti sa te uiti in piata si sa fugi de cei cu primele de asigurare f mici. Acestia sigur nu au reasigurarea facuta.
   Pe cei cu primele de asigurare mari ii poti verifica interesandu-te de cat sunt de reasigurati sunt.
   Dupa un cutremul catastrofal in Bucuresti multe firme de asigurare vor intra in faliment iar oamenii nu-si vor mai vedea nici un ban inapoi.
   In statul (semi)mafiot roman trebuie sa-ti faci singur "due diligence" pentru ca el nu este interesat sa te protejeze in vreun fel. Politicieni romani care sa fie destul de destepti incat sa inteleaga ce voteaza sau sa nu fie platiti de corporatii pot fi numarati probabil pe degetele de la o mana.
   • +3 (3 voturi)    
    good (Marţi, 16 octombrie 2012, 12:55)

    demaGOGU [utilizator] i-a raspuns lui Vuck

    "Dar tu poti sa te uiti in piata si sa fugi de cei cu primele de asigurare f mici. Acestia sigur nu au reasigurarea facuta."

    fair enough, did that


    "Pe cei cu primele de asigurare mari ii poti verifica interesandu-te de cat sunt de reasigurati sunt."

    interesandu-te unde?
    daca ai facut acest demerg deja, poti propune 1, 2 nume de firme re-asigurate la un nume greu din afara(Munich Re, Swiss Re, etc)?

    danke:
    • +3 (3 voturi)    
     ce-ti pot spune (Marţi, 16 octombrie 2012, 14:11)

     Vuck [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

     NU vreau sa ma acuze cineva de pe aici ca fac reclama la vreo firma, sau mai rau ca as fi in slujba vreuneia. Ce pot sa-ti spun eu, e ca firma de asigurari la care-mi fac eu asigurarile (inclusiv RCA-ul) are legatura cu sportul alb (tenisul).
  • +3 (3 voturi)    
   corect (Marţi, 16 octombrie 2012, 12:24)

   jescu [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Vrem sa stim si noi firmele de asigurari care nu sunt reasigurate.
 • +6 (6 voturi)    
  dl. Buzoianu..... (Marţi, 16 octombrie 2012, 14:09)

  Capatu` satului [utilizator]

  daca se simte in stare n`are decat sa atace in justitie hotararea PALAVRAMENTULUI de revocare din functie;
  relativ recent CCR s`a pronutat asupra neconstitutionlitatii Legii prin care nu se mai poate pronunta asupra hotararilor PALAVRAMENTULUI;

  problema care se ridica este aceea a acesului la CCR, respectiv daca Dl. Buzoianu poate face plangere direct la CCR sau trebuie sa urmeze procedura prelabila prevazuta de Legea contenciosului administrativ; personal cred ca trebuie sa urmeze intai procedura prealabila; in orice caz intre timp poate cere Curtii de Apekl Bucuresti suspendarea hotararii PALAVRAMENTULUI pana la solutionarea actiunii in justitie pe care o va introduce

  suntem saraci, dar nu suntem prosti.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by