Carpatica Asigurari a depus plangere penala la procuratura impotriva unei persoane fizice si a doua societati unde aceasta este administrator, privind nedepunerea primelor de asigurare subscrise conform contractelor de mandat, a declarat marti, Ina Crudu, directorul general al asiguratorului. Primele de asigurare ar fi trebuit sa fie depuse conform contractelor de colaborare incheiete de cele doua societati de intermediare cu societatea de asigurare respectiva. Anuntul ca o societate de asigurari ar fi facut o plangere penala in aceasta privinta a fost facut saptamana trecuta de Autoritatea de Supraveghere Financiara, care nu a nominalizat insa asiguratorul in cauza.

Ina Crudu, directorul general al Carpatica AsigurariFoto: Hotnews
  • "Conform prevederilor legale fiecare asigurator trebuie sa anunte orice incercare de frauda. Sesisarile pe care le-am facut se adreseaza autoritatilor, procuraturii si politiei dupa caz, cat si ASF. Avand in vedere ca nu avem o decizie pronuntata de instanta nu ne pronuntam, insa va pot spune ca frauda in asigurari cauzata de intermediari, agenti sau asistenti este un fenomen care cunoaste o dezvoltare semnificativa", a spus marti Ina Crudu, directorul general al Carpatica Asigurari.

Aceasta nu a dorit sa ofere mai multe informatii pe motiv ca este in curs o investigatie in acest caz.

Saptamana trecuta, ASF a anuntat ca "a primit o sesizare de la o societate de asigurari care a facut plangere penala impotriva unei persoane fizice si a doua societati unde aceasta este administrator, care are la baza nedepunerea primelor de asigurare subscrise pe segmentul RCA. Societatea de asigurare care a facut plangerea s-a constituit parte civila intr-un proces penal".

Din informatiile primite, a precizat ASF, cazul se refera la doua societati de intermediare care au avut contract cu societatea si nu au depus primele conform contractului.

Neplata primelor de asigurare de catre intermediar catre societatea de asigurare nu afecteaza in niciun fel valabilitatea politelor de asigurare emise in numele societatii de asigurare. Decontarile intre societatile de asigurare si intermediari tin strict de contractul intre parti, fara sa afecteze valabilitatea politelor.

Citeste si:Reglementatorul pietei de asigurari: Doua societati de intermediere nu au depus primele conform contractului privind RCA

  • Carpatica Asigurari a raportat un profit brut de 6,19 milioane lei si despagubiri platite in valoare de 202,8 milioane lei in primele noua luni din 2013

Carpatica Asigurari, companie de asigurari controlata de omul de afaceri Ilie Carabulea, a anuntat marti realizarea unui profit brut de 6,19 milioane lei in primele noua luni din acest an. Pentru aceeasi perioada, asiguratorul a anuntat ca a platit despagubiri in valoare de 202,8 milioane lei, in crestere cu 51,5%, iar numarul reclamatiilor a scazut la 559 fata de 731 de reclamatii in perioada similara din 2012.

  • "Cele mai mari valori ale despagubirilor platite in primele noua luni din 2013 au fost pe segmentul RCA - 189,57 milioane lei pentru 33.882 de dosare deschise (circa 10% din numarul total de dosare deschise), urmate de segmentul Casco - 8,29 milioane lei pentru 2362 dosare deschise si apoi de asigurarile pentru bunuri, inclusiv asigurarile de locuinte, cu despagubiri platite in valoare de 2,31 milioane lei, pentru 1015 dosare", a declarat Ina Crudu.

In privinta numarului de reclamatii, Ina Crudu a spus ca in primele noua luni din acest an s-au inregistrat 559 de reclamatii, in scadere de la 731 de reclamatii in aceasi perioada din 2012.

Veniturile din primele brute subscrise in primele noua luni din acest an au depasit 357,95 milioane de lei, in crestere cu 73% fata de aeeasi perioada a anului trecut, conform datelor asiguratorului. Pentru intreg anul 2013, asiguratorul se asteapta la venituri in valoare de peste 397 milioane lei si la profit.