Misu Negritoiu, despre esecul atragerii unui investitor strategic la Astra Asigurari: Actionarii au fost extrem de lacomi/Presedintele ASF desfiinteaza si planul de redresare propus recent de actionari: Astra are nevoie de 1 miliard de lei pana la sfarsitul lui 2015, nu de 150 milioane de lei

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Miercuri, 26 august 2015, 19:51 Economie | Asigurari


Misu Negritoiu, anuntand intrarea in faliment a Astra Asigurari
Foto: Hotnews
Misu Negritoiu, presedintele ASF, a laudat miercuri activitatea KPMG, administratorul special de la Astra Asigurari, de identificare de investitori potentiali pentru salvarea asiguratorului controlat de Dan Adamescu. "Au contactat peste 30 de investitori strategici si institutionali. Am avut cel putin 5 investitori in ultima faza. Nu ma retin a mentiona ca in ultima faza au fost discutii cu ERGO, PZU si cu Fosun Group (n.a din China), care are investitii in asigurari in Portugalia de 4 miliarde de euro. Am discutat si am ajuns la un acord cu actionarii sa vanda la pachet. In proces insa au fost extrem de lacomi, drept pentru care intentiile de majorare a capitalului social, de infuzie de capital si preluarea societatii de catre un investitor strategic au esuat", a spus Misu Negritoiu.

Principalele declaratii facute miercuri, 26 august, de presedintele Misu Negritoiu, presedintele ASF, despre esecul procedurii de majorare de capital:


 • Ne-am concentrat pe majorarea capitalului social asa cum a fost aprobat in planul de redresare si in Adunarea Generala a Actionarilor.
 • Evident ca cele 490 de milioane lei aprobate pentru majorarea capitalului social adresata atat actionarilor cat si investitorilor nu erau suficiente pentru iesirea din starea de supraveghere speciala si ca nevoia de capital pentru redresarea si refacerea indicatorilor de prudentialitate era de 1 miliard. Aceste cifre au fost confirmate de mai multi auditori, incepand cu analiza KPMG, apoi Deloitte, dar si de exercitiul BSR derulat impreuna cu Comisia Europeana si EIOPA (Autoritatea Europeana pentru Asigurari si Pensii Ocupationale). In raportul auditorului Mazars, la 30 iunie 2014, necesarul de capital era de 1 miliard lei.
 • Trebuie sa aducem o apreciere Administratorului special care a derulat o activitate sustinuta si completa de identificare de investitori potentiali. Au contactat peste 30 de investitori strategici si institutionali. Am avut cel putin 5 investitori in ultima faza. Nu ma retin a mentiona ca in ultima faza au fost discutii cu ERGO, PZU si cu Fosun Group care are investitii in asigurari in Portugalia de 4 miliarde de euro. Am discutat si am ajuns la un acord cu actionarii sa vanda la pachet. In proces insa au fost extrem de lacomi, drept pentru care intentiile de majorare a capitalului social, de infuzie de capital si preluarea societatii de catre un investitor strategic au esuat.
 • Catalogam atitudinea actionarilor drept necooperanta, cel putin, in procesul de redresare financiara. (..)
 • De la esuarea procesului de majorare a capitalului social, creditorii s-au napustit asupra societatii ca sa-si onoreze obligatiile de plata, inclusiv creditori din cadrul grupului, in timp ce debitori din cadrul grupului care duceau datoria la 140 de milioane de lei nu s-au grabit deloc sa plateasca. Interpretam ca resursele actionarilor grupului puteau sa fie canalizate daca aveau bunavointa sa salveze societatea macar prin societatile datoare la Astra din cadrul grupului.

Misu Negritoiu, despre recentul plan de redresare financiara propus de actionarii Astra Asigurari catre ASF:
 • Este pretentios spus planul primit. Este de fapt o pagina si jumatate pe care v-au prezentat-o mai intai d-voastra (n.a presei). Aceasta propunere a fost discutata azi in Consiliu impreuna cu raportul de inchidere a redresarii financiare si are 5 probleme: conditionata, improvizata, incerta, insuficienta si contradictorie.
 • Este evident ca propunerea a fost facuta in scop mediatic si va spun de ce.
 • De ce este conditionata: Iesirea din administrare speciala in baza propunerilor din aceasta scrisoare nu este posibila. Sunt de fapt niste obsesii de peste 18 luni care se repeta si care sunt nerealiste si care au mai fost formulate si inainte. In al doilea rand, propunerea este conditionata de o tranzactie care nu exista - tranzactia Astra - Axa nici nu exista.
 • De ce? Majorarea capitalului social a fost neconditionata. Toti investitorii au avut posibilitatea, inclusiv actionarul, sa o fructifice pe parcursul a peste 2 luni de zile.
 • De ce este improvizata -  actionarii au avut posibilitatea 18 luni sa faca propuneri de redresare a societatii, sa participe la majorarea capitalului social si aveau posibilitatea oricand sa faca aceste propuneri si aprobarea planului de redresare si ulterior. Orice propunere dupa incheierea ultimei etape a planului de redresare de fapt se adauga la planul de redresare si aceasta a fost discutia. 
 • De ce este o propunere incerta - Noi am discutat in planul de redresare si a majorarii capitalului social cu investitori cu reputatie internationala. Fosun Group are o valoare de piata de 18 miliarde, are active sub management de 300 de miliarde. Ergo (..) si PZU la fel de ordinul miliardelor. Ne este neclar astazi care sunt resursele grupului care a inaintat aceasta propunere, care trebuia documentata.
 • De ce este insuficienta - in aceasta scrisoare sunt propuse 150 milioane de lei (n.a aport de capital din partea actionarilor Astra pana la sfarsitul acestui an). 150 de milioane trebuie cheltuiti maine. Datoriile pe termen scurt ale societatii sunt astazi de peste 200 milioane lei. Nu putem sa asteptam sfarsitul anului pentru o injectie eventuala, daca incertitudinea se ridica, nu putem sa ne permitem sa punem in pericol contractele de asigurari si interesele asiguratilor ca si plata despagubirilor. Oricand incepand de maine, unul sau altul  oricare dintre creditori pot sa ceara intrarea in faliment si asa cum ziceam incapacitatea de plata este evidenta.
 • De ce este contradictorie - pentru ca orice acord pe care actionarii l-au propus anul acesta sau anul viitor era legat de iesirea din starea de administrare speciala. Legea 503 nu ne da voie sa aprobam o iesire dintr-o stare de supraveghere speciala fara refacerea indicatorilor financiari si de prudentialitate. Cu alte cuvinte pana la sfarsitul anului nu avem nevoie de 150 de milioane de lei, ci de 1 miliard de lei. Probabil daca actionarii ar fi luat-o in serios ar fi pus macar 1 leu in ultima etapa de majoarare a capitalului social.

Ce propunere au facut actionarii Astra Asigurari, dupa esecul majorarii de capital:

Actionarii majoritari ai Astra Asigurari, companie controlata de omul de afaceri Dan Adamescu, au propus luni, 24 august, catre ASF un nou plan de redresare financiara, care va consta intr-un aport de 150 milioane de lei la capitalul social al societatii pana la 31 decembrie 2015 si a inca 275 milioane de lei pana la 30 septembrie 2016, concomitent cu indeplinirea unor conditii. Actionarii Astra solicita revocarea administrarii speciale, incetarea mandatului KPMG ca administrator special, preluarea AXA Life de catre Astra si revocarea deciziei luate in luna mai de catre ASF care a limitat activitatea de subscriere a asiguratorului.

Redam mai jos integral comunicatul de presa transmis luni de catre The Nova Group Investments Romania, actionarul majoritar al Astra Asigurari:

"The Nova Group Investments Romania S.A si Epsilon Estate Provider SRL, actionarii majoritari ai ASTRA S.A considera ca, in contextul limitarii activitatii ASTRA conform deciziei ASF nr.999 din data de 26 mai 2015, era predictibila inchiderea fara succes a Etapei III a majorarii de capital a ASTRA adresata investitorilor institutionali.

Devine astfel evident ca redresarea financiara a companiei ASTRA depinde de suportul financiar acordat de catre actionarii majoritari si de buna colaborare si sprijinul institutional al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF).

Prin urmare, The Nova Group Investments Romania si Epsilon Estate Provider, actionarii majoritari ai ASTRA propun urmatorul plan de redresare financiara:
- Aducerea ca aport la capitalul sumei totale ce a facut obiectul ofertei publice esuate, si anume suma de 425 milioane de lei, intr-un temen de aproximativ un an, astfel:
 • Suma de 150 milioane de lei pana la data de 31 decembrie 2015;
 • Restul sumei de 275 milioane de lei pana la data de 30 septembrie 2016;
- Propunerea trebuie coroborata de sprijinul institutional al ASF, dupa cum urmeaza:
 • revorcarea administrarii speciale, incetarea mandatului KPMG ca administrator special;
 • preluarea AXA Life Insurance S.A. de catre ASTRA;
 • revocarea Deciziei ASF nr.999 din data de 26 mai 2015, care are ca obiect limitarea activitatii de subscriere de catre ASTRA.

In conditiile aprobarii planului de redresare financiara, actionarii sunt pregatiti sa sustina nevoile urgente ale companiei cu fonduri, ca etapa preliminara si temporara pana la finalizarea demersurilor privid majorarea de capital".

 • ASF a decis miercuri sa retraga autorizatia de functionare si sa solicite intrarea in procedura de faliment pentru Astra Asigurari

Autoritatea de Supraveghere Financiara a decis miercuri, 26 august, retragerea autorizatiei de functionare pentru Astra Asigurari si va solicita intrarea in procedura de faliment a acestui asigurator, a anuntat miercuri Misu Negritoiu, presedintele ASF. Decizia ASF a fost luata in baza raportului facut de Administratorul Special, KPMG Advisory, care a stabilit incapacitatea vadita de plata a datoriilor exigibile cu disponibilitatile banesti ale Astra, scaderea valorii marjei de solvabilitate sub jumatate din limita minima legala si imposibilitatea restabilirii situatiei financiare a societatii. La 30 iunie 2015, Astra avea un coeficient de liciditate de 0,03 si un necesar de capital de 968 de milioane lei. Datoriile pe termen scurt ale Astra sunt de peste 200 milioane lei, a mai spus presedintele ASF.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5863 vizualizari

 • +9 (11 voturi)    
  Bre Misule, ia-ti toiu si bea-l in acasa ! Exit! (Miercuri, 26 august 2015, 20:26)

  Plagarus [utilizator]

  Cu ţoiu` poţi să bei oricate "grade" si cât vrei ,fiindcă este cu măsură şi nu se întâmplă nimic.
 • -2 (14 voturi)    
  secu-rities (Miercuri, 26 august 2015, 20:32)

  Mazeta [utilizator]

  Nu văd nicăieri pomenit numele lui Mark Gitenstein, celebru ambasador SUA în România, consilier special al Astra Asigurări. Am auzit că lui i s-au asigurat câteva zeci de milioane de coco. Nu înțeleg de ce compania a ajuns în situația asta.
  • +2 (8 voturi)    
   nu stiu de unde ai scornit o (Miercuri, 26 august 2015, 21:30)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   adamescu e mincinos...
   • +2 (12 voturi)    
    uite aici (Miercuri, 26 august 2015, 22:33)

    Mazeta [utilizator] i-a raspuns lui un domn

    Chiar nu imi pot explica de ce Astra a ajuns in faliment cu un consilier asa de bun, plătit gras.

    http://www.zf.ro/burse-fonduri-mutuale/mark-gitenstein-fost-ambasador-sua-in-romania-devine-consilier-al-astra-asigurari-11888270
    • 0 (8 voturi)    
     Again, americanii is de vina (Joi, 27 august 2015, 2:46)

     Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

     Haraso mazica, portie dubla de hrishca today.
    • +3 (7 voturi)    
     te rog citeste continutul linkului (Joi, 27 august 2015, 7:25)

     un domn [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

     si apoi Gandeste Inca Odata....MG a fost Contractat pentru a duce astra pe piata bursiera,,,niic mai mult...daca MG a facut ce a promis in Contract sau Adamescu ia dat tzeapa ...snt doua lucruri care nu au cu managementul companiei MG actiona din exterior...nu din interior...ceea ce presupune ca misiunea lui era totul sau nimic...poate ca starea financiara precara a Astra in acel moment a determinta ca MG sa fie un..vector de incredere..lucru care nu a functionat...apoi...tu mesteci ce scrie ZF...insa declaratia lui MG...nu ai gasit o ? nu de alta dar...e posibil ca ZF...sa fi publicat un advertorial...nimic mai mult
  • +9 (11 voturi)    
   Pai (Miercuri, 26 august 2015, 21:37)

   jeanvaljeanro [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Polite de dumping fata de competitori ca sa atraga cash-ul, despagubiri normale rostogolite in viitor cat mai mult, cheltuieli umflate=returnari ilegale de cash, incapacitate de plata = caritas! Misule, n-avem nici un dosar penal? Nici un actionar in solidar cu pierderile?
 • +8 (8 voturi)    
  Nimic nu e intimplator (Miercuri, 26 august 2015, 21:38)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Securistii conduc si azi Romania, impreuna cu clientela lor. De 25 de ani jefuiesc tot ce e de jefuit. Falimentul ASTRA va fi platit de popor.
 • +12 (18 voturi)    
  Scenariu (Miercuri, 26 august 2015, 21:50)

  area51rmc [utilizator]

  Tovarasul Negritoiu si tovarasul Adamescu se cunosc si au origini comune ... azi, unul e seful ASF, celalalt seful unei societati de asigurare pe care cica vroia sa o "recapitalizeze" cu cca. 425 mil. lei.
  Negritoiu zice ca Adamescu e lacom pentru ca i s-a zis "sa vanda la pachet", iar el a vrut "recapitalizare" prin majorarea capitalului social.

  In biznisul lumii libere, oricine vinde DACA VREA pentru ca vanzarea e un contract in care partile actioneaza conform principiului libertatii de vointa ... Negritoiu i-a zis lui Adamescu sa vanda sub asa zisa amenintare legala a insolventei, dar Adamescu n-a vrut decat pe bani multi, deci nu l-a speriat insolventa.

  Scenariu
  Prin crearea unui tablou public in sensul ca Negritoiu este un sef care "isi face treaba acolo unde e pus", iar Adamescu e capitalistul fara scrupule care "e lacom" se incearca a se ascunde ceva ... iar eu cred ca se doreste ascunderea legala a celor 425 milioane de lei pe care Adamescu a vrut sa-i ofere pentru recapitalizarea Astra, dar Negritoiu nu i-a vrut pentru ca Adamescu trebuia sa vanda actiuni altora.
  Astfel, chestiunea publica va ajunge la tribunal care va stabili daca Negritoiu putea legal sa forteze pe cineva sa vanda actiuni cand vroia el sau daca Adamescu a fost om bun pentru ca el vroia sa redreseze Astra finantand-o cu 425 mil. lei ... procesul va dura 1000 de ani ... dar pentru ca Astra va ajunge in insolventa cei 425 de mil. lei vor ramane la Adamescu ... care va trebui sa-i imparta cu cineva care l-a ajutat sa bage Astra in insolventa. Urmariti filmul pentru a vedea finalul...
  Fraierii sunt platitorii de polite de asigurare Astra care se vor milogi la Fondul de garantare sa le dea si lor ceva, fireste conform unor tabele si in ordinea cererilor ... adica in 1000 de ani.
  • +1 (3 voturi)    
   Nu (Joi, 27 august 2015, 11:02)

   jeanvaljeanro [utilizator] i-a raspuns lui area51rmc

   Astra opereaza cu banii tai cu multe polite obligatorii prin lege, nu cu banii lui Adamescu. Teparul Adamescu a facut dumping si concurenta neloiala, vanzand polite sub costul real al daunelor de platit. Faliment, se trage oblonul, nici un actionar actionat penal. Fratia securitatii continua peste timp!
  • +1 (1 vot)    
   e ceva putred... (Joi, 27 august 2015, 12:47)

   mihai [anonim] i-a raspuns lui area51rmc

   S-ar putea sa ai dreptate ca se ascunde ceva. Mai ales ca Adamescu si Misu sunt personaje compatibile unei astfel de manarii.
   Este foarte important de ce s-a ales aceasta cale de falimentare a societatii. Dupa ce vezi ca are probleme financiare, o mai lasi un an si jumatate sa vanda la preturi de dumping (impotriva normei data de Misu privind pretul politelor RCA), marindu-i gaura financiara.
   Au mai falimentat societati de asigurare (Grup AS) si nu s-a aplicat metoda asta.
 • +7 (9 voturi)    
  Bancorex, FNI, Caritas.... (Joi, 27 august 2015, 2:47)

  Parzivall [utilizator]

  si lista e lunga...si totusi jumuleala poporului roman continua.
 • +6 (8 voturi)    
  Hai Otelu GALATI (Joi, 27 august 2015, 7:54)

  GL [anonim]

  Nu Astra Asigurari a falimentat campioana Otelu Galati si ia luat banii din conturi de la UEFA ptr jocul din grupele CL. Erau cateva milioane de EUR bune. Un mare tepar Adamescu asta - el si cu restul securistilor care au devalizat tara.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by