Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) solicita potentialilor creditori de asigurari ai companiei Astra Asigurari sa transmita catre Fond cereri de plata pentru a putea beneficia de despagubirile cuvenite. FGA a avertizat luni ca pana la data de 31 decembrie 2015, potentialii creditori ai Astra Asigurari au transmis un numar de doar 11.200 cereri de plata cu o valoare estimata de 92 milioane lei, dintr-un total de 57.210 dosare de dauna preluate de la Astra. Oficialii FGA au estimat pentru HotNews.ro ca valoarea despagubirilor solicitate in cele 57.210 dosare este de aproximativ 650 milioane de lei.

cerere de plata despagubiri AstraFoto: FGA
  • FGA: Vom plati despagubiri doar catre cei care au depus cereri de plata si au dosarele complete

Fondul de Garantare a Asiguratilor a avertizat luni potentialii creditori ai Astra Asigurari sa transmita cereri de plata daca doresc sa-si primeasca banii.

"Pentru a evita supraaglomerarea si aparitia starii de nemultumire in randul potentialilor creditori de asigurari ai Astra Asigurari, FGA recomanda intreprinderea demersurilor de depunere a cererilor de plata din timp pentru a beneficia de o plata cat mai rapida a despagubirilor

Potrivit legii, art. 266 alin. 2 din Legea nr. 85/2014, Fondul de garantare este in drept sa efectueze plati din disponibilitatile sale catre creditorii de asigurari doar dupa ramanerea definitiva a hotararii de deschidere a procedurii falimentului, doar catre pagubitii care au depus cereri de plata si care au dosarele complete. Plata despagubirilor se va face in limita a 450.000 lei pentru fiecare creditor", se arata in comunicatul FGA.

Fondul mai subliniaza ca 'cererea pentru despagubire o face creditorul de asigurare - pagubitul, dar el poate mentiona ca beneficiarul sumelor de plata sa fie service-ul care a reparat masina. Conform Normei 16/2015, service-urile auto nu sunt creditori de asigurare. Dupa ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti de deschidere a procedurii de faliment, de la data la care dosarul este complet si aprobat la plata de catre Comisia Speciala si pana la data platii efective nu vor fi mai mult de 5-7 zile lucratoare".

Fondul mai spune ca 'in vederea indeplinirii sarcinilor sale, conducerea institutiei urmareste in permanenta ajustarea numarului de personal necesar pentru procesarea corespunzatoare a cererilor de despagubire, dar si a cererilor de deschidere a unor dosare noi de dauna.

La data de 1 octombrie 2015, FGA a preluat 57.210 de dosare de dauna, inclusiv dosare de rascumparare, precum si 2.046.604 de contracte de asigurare in vigoare de la Astra Asigurari. FGA a preluat 1.826.483 de polite si 51.566 dosare de dauna, din Romania, 191.241 de polite si 4809 dosare de dauna aferente activitatii Astra in Ungaria, 22.752 de contracte in vigoare si 642 dosare de dauna aferente activitatii Astra in Slovacia, precum si 6.128 de contracte in vigoare si 193 de dosare de dauna aferente activitatii Astra in Germania. Pana la data de 31 decembrie 2015, FGA a deschis 5.000 de dosare noi de dauna.

Despre FGA

Fondul de Garantare a Asiguratilor s-a constituit ca persoana juridica de drept public conform Legii nr. 213/2015 privind Fondul de Garantare a Asiguratilor. Fondul este o schema de garantare in domeniul asigurarilor si are drept scop protejarea creditorilor de asigurari de consecintele insolventei unui asigurator.