Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) a atentionat luni ca, incepand din 4 martie, nu mai are posibilitatea legala de a deschide noi dosare de dauna, respectiv de a efectua constatarea tehnica a avariilor, in cazul unui accident auto produs de asiguratii Astra Asigurari. Pagubitii sunt indrumati sa se adreseze lichidatorului judiciar, KPMG Restructuring, pentru a sti ce pot face. Problema este ca KPMG nu poate constata daunele. Cristian Muntean, presedintele ASSAI (service-urilor auto independete) sustine ca dupa 3 martie, in conditiile in care KPMG nu a denuntat politele Astra, asiguratii vor ramane cu niste contracte valabile, dar in baza carora nu se vor putea face despagubiri.

Sucursala Astra AsigurariFoto: AGERPRES
  • Redam mai jos comunicatul de presa transmis luni de Fondul de Garantare a Asiguratilor:

"Fondul de Garantare a Asiguratilor(FGA) informeaza potentialii creditori de asigurari ai companiei de Asigurare Reasigurare Astra SA asupra faptului ca, pentru evenimente produse aferente politelor de asigurare ale societatii Astra, dupa data de 4 martie 2016, FGA nu mai poate proceda la deschiderea dosarelor de dauna, respectiv la constatarea tehnica a avariilor.

De la aceasta data, FGA va putea primi, conform legii, cereri de deschidere a dosarelor de dauna - anexa 3, doar pentru evenimente asigurate produse intre data inchiderii procedurii de redresare financiara a societatii Astra si data de 3 martie 2016, inclusiv, data la care se implinesc 90 de zile de la data pronuntarii hotararii instantei de judecata privind deschiderea procedurii falimentului. Aceasta hotarare a fost luata de catre instanta de judecata in data de 3 decembrie 2015.

Pentru evenimente produse dupa aceasta data, potentialii creditori de asigurari ai companiei Astra Asigurari se pot adresa, pentru a fi indrumati cu privire la demersurile pe care urmeaza sa le intreprinda, lichidatorului judiciar al companiei de Asigurare Reasigurare Astra SA, societatea KPMG Restructuring SPRL, cu sediul in Bucuresti, Sos. Bucuresti - Ploiesti nr. 69 - 71, parter, cam. 25, cod postal 01685, sector 1, telefon 0372377800, fax: 0372277700.

FGA primeste in continuare cereri de plata-anexa 6, din partea potentialilor creditori de asigurari ai Astra Asigurari, in vederea incasarii indemnizatiilor/despagubirilor cuvenite, de la Fond. In acest sens, precizam ca cererile de plata se pot depune la FGA, pana la expirarea unui termen de 90 de zile, calculat de la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti de faliment impotriva Astrei. In acest moment, hotararea judecatoreasca nu a ramas definitiva, pe rolul Curtii de Apel Bucuresti, fiind in curs de solutionare apelurile declarate impotriva acestei hotarari.

Reamintim potentialilor creditori de asigurari ai companiei Astra Asigurari ca, potrivit legii, art. 266 alin. 2 din Legeanr. 85/2014, Fondul de garantare este indrept sa efectueze plati din disponibilitatile sale catre creditorii de asigurari doar dupa ramanerea definitiva a hotararii de deschidere a procedurii falimentului, doar catre pagubitii care au depus cereri de plata si care au dosarele complete. Plata despagubirilor se va face in limita a 450.000 lei pentru fiecare creditor".

  • In urma acestui comunicat de presa, HotNews.ro a solicitat lamuriri atat catre KPMG, cat si catre Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si catre FGA privind demersurile pe care le pot face soferii care ar putea fi implicati intr-un accident auto produs de cineva care are o asigurare RCA sau CASCO in vigoare la Astra Asigurari, societate aflata in faliment.
  • Oficialii ASF au raspuns ca trebuie sa intrebam la Fondul de Garantare a Asiguratilor, iar oficialii KPMG nu au oferit nici un raspuns pana la publicarea acestui articol.

Cateva detalii suplimentare au fost oferite tot de catre FGA:

  • "Intrucat lichidatorul judiciar, in calitate de reprezentant legal al societatii Astra, are obligatia informarii/notificarii creditorilor de asigurari cu privire la data la care contractele de asigurare vor inceta sa produca efecte, precum si cu privire la drepturile si indatoririle persoanelor asigurate in ceea ce priveste contractul de asigurare, am recomandat petentilor sa se adreseze lichidatorului judiciar pentru a fi indrumati cu privire la demersurile luate/sau care urmeaza a fi luate de acesta.
  • Legiuitorul a prevazut o perioada limitata de timp in care FGA este competent sa procedeze la deschiderea dosarelor de dauna, obligatia legala fiind instituita in sarcina institutiei noastre prin raportarea la termenul prevazut de art. 12 alin. (1) din Legea nr. 213/2015, pentru evenimente asigurate produse in termen de maxim 90 de zile de la data deschiderii procedurii de faliment, calculat de la data de 3 decembrie 2015. Pentru orice intrebare referitoare la KPMG Restructuring (activitate/atributii legale), va rugam sa va adresati acestuia, la datele de contact indicate in comunicat", au precizat pentru HotNews.ro oficialii FGA.

Cristian Muntean, presedintele ASSAI: Dupa 4 martie, asiguratii Astra vor ramane cu niste polite auto in vigoare, dar care nu-si mai produc efectele

Contactat de HotNews.ro, Cristian Muntean, presedintele ASSAI (asociatia service-urilor auto independente), a precizat ca anuntul FGA reprezinta un impas in privinta constatarii daunelor produse de asiguratii Astra.

  • "Problema este ca dupa data de 3 martie, in conditiile in care KPMG nu a denuntat contractele de asigurare Astra, asiguratii raman cu niste contracte valabile dar care nu-si mai pot produce efectele. FGA nu mai are posibilitatea legala de a mai efectua constatarea daunelor, care este primul element necesar pentru plata despagubirilor", a spus Cristian Muntean.

Nu ar putea soferii sa-si repare masinile in regie proprie si apoi sa ceara despagubiri la FGA?

  • 'In cazul acesta, multe service-uri ar putea fi stimulate sa creasca valoarea pagubei in lipsa unui reprezentant al FGA care sa confirme acea proportie a daunelor', a mai declarat Cristian Muntean.