Forte Asigurari, societate impotriva careia ASF a deschis procedura falimentului, avea datorii exigibile de peste 9,68 milioane lei la data de 4 aprilie 2016, in timp ce activele lichide la data de 31 martie 2016 erau de 1,44 milioane lei, aflandu-se in imposibilitatea onorarii obligatiilor de plata catre clienti, se arata in decizia ASF publicata joi in Monitorul Oficial. Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) a transmis vineri ca poate primi cereri de plata si de deschidere a dosarelor de dauna, de la potentialii creditori de asigurari ai Forte Asigurari.

Decizia faliment Forte AsigurariFoto: Captura Monitorul Oficial

Fondul de Garantare a Asiguratilor(FGA) a comunicat vineri ca a luat act de publicarea in Monitorul Oficial a Deciziei nr. 1332/05.07.2016 privind stabilirea starii de insolventa, declansarea procedurii falimentului si retragerea autorizatiei de functionare a societatii Forte Asigurari.

De la aceasta data, creditorii de asigurari ai societatii Forte Asigurari pot solicita FGA plata sumelor cuvenite.

Tot dupa data publicarii deciziei, Fondul de Garantare a Asiguratilor poate proceda, la cererea posibililor creditori de asigurari ai companiei Forte Asigurari, la deschiderea dosarelor de dauna pentru evenimente intamplate intre data publicarii deciziei Autoritatii de Supraveghere Financiara si cea a denuntarii contractelor de asigurare, dar nu mai tarziu de 90 de zile de la data pronuntarii hotararii de deschidere a procedurii falimentului, (art. 12 din Legea nr. 213/2015 privind Fondul de garantare a asiguratilor).

In termen de 30 de zile de la publicarii, in Monitorul Oficial, a Deciziei nr. 1332/05.07.2016 privind stabilirea starii de insolventa, declansarea procedurii falimentului si retragerea autorizatiei de functionare a societatii Forte Asigurari.

Compania este obligata sa predea Fondului de Garantare a Asiguratilor, urmatoarele documente:

  • evidenta contractelor de asigurare in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial a Deciziei nr.1332/05.07.2016
  • evidenta completa a dosarelor de dauna;
  • evidentele tehnico - operative si contabile aferente contractelor si dosarelor.

FGA va desemna in termen de 30 de zile o Comisie Speciala, formata din proprii specialisti, in vederea aprobarii sumelor solicitate la plata din disponibilitatile sale. Dupa preluarea evidentelor companiei Forte Asigurari, FGA va public ape site-ul propriu, www.fgaromania.ro lista potentialilor creditori de asigurari ai companiei.

Plata dosarelor se va putea realiza de catre FGA doar dupa ce instanta de judecata stabileste, definitiv, falimentul Forte Asigurari, conform art. 13 alin. (1) din Legea nr. 213/2015 coroborat cu art. 266 din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa. In vederea incasarii indemnizatiilor/despagubirilor, orice persoana care pretinde un drept de creanta de asigurari impotriva asiguratorului in faliment poate formula o cerere motivata in acest sens, adresata Fondului in termen de 90 de zile de la data ramanerii definitive a hotararii de deschidere a procedurii falimentului sau de la data nasterii dreptului de creanta, atunci cand acesta s-a nascut ulterior.

Prin decizia Autoritatii de Supraveghere Financiara, nr. 1332/05.07.2016, societatea este obligata sa-si informeze clientii asupra posibilitatilor de denuntare a contractelor incheiate cu Forte Asigurari, cat si cu privire la dreptul acestora de a recupera primele de asigurare achitate, aferente acestor contracte, proportional cu perioada cuprinsa intre momentul denuntarii si cel al expirarii duratei lor de valabilitate.

Potentialii creditori de asigurari ai companiei Forte Asigurari pot gasi informatiile necesare pentru transmiterea cererilor de plata, Anexa 6, precum si a Cererilor de deschidere a dosarelor de dauna, Anexa 3, pe site-ul www.fgaromania.ro.