Reprezentantii Confederatiei Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania (COTAR) cer Guvernului sa inghete tarifele RCA la nivelul din luna iunie a anului trecut, cu marja asumata de presedintele ASF, de 52,7%, a declarat miercuri presedintele COTAR, Vasile Stefanescu, potrivit Agerpres. Presedintele COTAR a afirmat ca, in cazul in care Executivul nu va raspunde solicitarii transportatorilor in privinta RCA, confederatia are in vedere organizarea unui miting de protest pana in data de 15 septembrie 2016.

protest RCAFoto: Hotnews

UPDATE Comunicat al Guvernului Romaniei:"Viceprim-ministrii Vasile Dincu si Costin Borc s-au intalnit miercuri, 3 august, la Palatul Victoria, cu reprezentantii Uniunii Nationale a Transportatorilor din Romania (UNTRR) pentru a discuta situatia tarifelor de prima RCA, la solicitarea transportatorilor rutieri de marfa si de persoane. La intalnire au participat si reprezentanti ai Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF). Problemele ridicate de reprezentantii UNTRR au vizat nivelul tarifelor RCA si piata asigurarilor pe acest segment.

Oficialii guvernamentali si-au aratat deschiderea la dialog pentru gasirea unor solutii optime la aspectele semnalate de transportatori. In acest sens, in perioada urmatoare vor fi centralizate si analizate mai multe date furnizate de ASF si, de asemenea, vor avea loc discutii si cu reprezentantii Consiliului Concurentei legate de piata asigurarilor RCA".

  • "In momentul de fata, taxa RCA ne afecteaza foarte tare. Am ajuns sa nu mai facem plati catre bugetul statului, pentru ca trebuie sa platim taxa RCA. E ca un credit, dar ca un credit care merge cu majorari si penalitati foarte mari. Astazi avem o intalnire la ora 14,00 impreuna cu alte patronate din Transporturi la Guvernul Romaniei. Cerem in mod public sa uzeze (Guvernul - n.r.) de Legea 21 articolul 4, alineatele 2 si 3, si sa inghete aceste tarife la pretul din iunie 2015, bineinteles cu marja pe care si-a asumat-o domnul presedinte Misu Negritoiu, 52,7%", a declarat Vasile Stefanescu intr-o conferinta de presa comuna cu presedintele PMP, Traian Basescu, la finalul semnarii unui protocol de colaborare.

Presedintele COTAR a afirmat ca, in cazul in care Executivul nu va raspunde solicitarii transportatorilor in privinta RCA, confederatia are in vedere organizarea unui miting de protest pana in data de 15 septembrie 2016.

  • "Astazi mergem la Guvern cu o singura problema, RCA-ul. Varianta urmatoare, am discutat aseara si cu celelalte patronate din Transporturi, va fi un miting in septembrie, pana pe data de 15 septembrie, urmand sa anuntam si data cand il vom organiza. Daca nu se face nimic, pentru ca Guvernul are parghia necesara si poate uza de ea in momentul de fata, inseamna ca nu se doreste, se vrea falimentarea transportului romanesc", a spus Stefanescu.

Pe tema RCA, presedintele PMP, Traian Basescu, a declarat ca "asa cum au fost distrusi constructorii romani, pe buza prapastiei sunt transportatorii romani, fie ca sunt transportatori de marfa sau de persoane".

  • "Lucrurile trebuie puse in ordinea lor fireasca. Daca prin politica actuala de asigurare distrugi transportatorii, nu o sa mai ai nevoie de societati de asigurare pentru ca vor veni gata asigurati din Germania, Austria, Franta. Si taxiurile, o sa vedem taxiuri asigurate la Paris cu dreptul de a face prestatie prin Bucuresti. Deci, daca nu protejezi transportatorul, nu o sa mai ai ce sa asiguri. Marile venituri le aduc companiile de transport, nu asigurarea privata (...) Trebuie protejat transportatorul, ca el vine cu taxa RCA", a mai declarat presedintele PMP.

Luna trecuta, transportatorii au acuzat ca ASF dezinformeaza si au cerut o intalnire cu premierul Ciolos pentru a discuta reducerea imediata a tarifelor RCA.

Reprezentantii COTAR, UNTRR, ARTRI, APTE2002 SI APULUM s-au intalnit miercuri cu vicepremierii Vasile Dincu si Costin Borc carora le-au cerut sa uzeze de toate pirghiile legale pentru a stopa imediat aceste abuzuri.