Comisia Europeana: Reducerea contributiilor la fondurile de pensii private obligatorii va reduce deficitul fiscal-bugetar pe termen scurt, dar pe temen lung ar putea afecta sustenabilitatea sistemului de pensii

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Luni, 19 martie 2018, 12:43 Economie | Asigurari


Performanta fondurilor de pensii din Romania
Foto: Comisia Europeana
 documente
(19 Mar 2018) PDF, 1MB
Reducerile recente ale contributiilor la fondurile de pensii din cel de al doilea pilon au fost declansate mai degraba de problemele fiscal-bugetare pe termen scurt decat de performanta lor financiara, fondurile de pensii din Romania fiind printre cele mai performante din UE, se arata in raportul de tara privind Romania publicat in aceasta luna de Comisia Europeana. Modificarea va reduce deficitul fiscal-bugetar pe termen scurt, dar castigul bugetar s-ar estompa pe termen lung, va avea drept rezultat pensii mai putin diversificate si ar putea avea consecinte negative asupra dezvoltarii pietelor de capital din Romania, avertizeaza expertii UE.

Ce spun expertii Comisiei Europene in raportul de tara din 2018 privind Romania:

 • "Guvernul a revenit in parte asupra reformei sistemului de pensii din 2008, care a introdus sistemul de pensii cu mai multi piloni. Reforma din 2008 prevede ca o parte din contributiile de asigurari sociale este directionata catre conturi individuale finantate (un sistem de cotizatii predefinite) care sunt gestionate de fonduri de pensii (cel de al doilea pilon al sistemului de pensii). S-a prevazut o crestere treptata a contributiilor la cel de al doilea pilon de pensii, la 6 % din salariul brut, pe baza unui calendar prestabilit. Cu toate acestea, contributiile au fost majorate in 2016 cu doar 5,1 % (in loc de 5,5 %), iar bugetul pentru 2017 a mentinut aceasta rata. In noiembrie 2017, guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta care a redus rata la 3,75 % din salariul brut incepand din 2018.
 • Aceasta modificare va reduce deficitul fiscal-bugetar pe termen scurt, intrucat cel de al doilea pilon al sistemului de pensii este incadrat in afara sectorului administratiei publice.
 • Cu toate acestea, castigul bugetar s-ar estompa pe termen lung, deoarece contributiile sociale redirectionate de la al doilea pilon ar fi insotite de obligatia de a plati pensii pentru limita de varsta in viitor. In plus, aceasta modificare va avea drept rezultat pensii mai putin diversificate si ar putea avea, de asemenea, consecinte negative asupra dezvoltarii pietelor de capital.
 • Reducerile recente ale contributiilor la fondurile de pensii din cel de al doilea pilon au fost declansate mai degraba de problemele fiscal-bugetare pe termen scurt decat de performanta lor financiara. Situatia financiara si functionarea fondurilor private de pensii din Romania nu au constituit un motiv de ingrijorare. Conform datelor OCDE, in 2016 au fost printre cele mai performante fonduri de pensii din noile state membre ale UE, impreuna cu fondurile de pensii din Polonia si Croatia (OCDE, 2017c). Rata de rentabilitate neta reala a investitiilor fondurilor de pensii din cel de al doilea pilon din Romania era de aproximativ 5 % in 2016, mai mare decat rata medie de rentabilitate (medie simpla) de 3,4 % a fondurilor de pensii din noile state membre ale UE. 
 • Reforma celui de al doilea pilon de pensii ar putea afecta sustenabilitatea sistemului de pensii si performanta pietei locale de capital. La sfarsitul lunii iunie 2017, fondurile de pensii din cel de al doilea pilon detineau active totale in valoare de 7,9 miliarde EUR si aproximativ 6,9 milioane de participanti (persoane fizice). In ultimii doi ani, fondurile de pensii din cel de al doilea pilon si-au diversificat considerabil investitiile. Incepand din iunie 2017, aproximativ 65 % din activele lor au fost investite in titluri de stat, in scadere fata de aproximativ 70 % in 2012. 
 • In plus, aceste fonduri de pensii au investit aproximativ 19,6 % din activele lor in fonduri proprii, 6,4 % in depozite si restul in fonduri de investitii, obligatiuni corporative si municipale. Investitiile fondurilor de pensii din cel de al doilea pilon in actiuni cotate la Bursa de Valori Bucuresti au ajuns la aproximativ 1,34 miliarde EUR la sfarsitul lunii iunie 2017. Aceste investitii au fost cu circa 20 % mai mari decat la sfarsitul anului 2016, gratie majorarii indicilor bursei de valori si cresterii participatiilor detinute de aceste fonduri de pensii la unele dintre cele mai mari societati cotate la Bursa de Valori Bucuresti.

Andreea PIPERNEA, vicepresedintele APAPR: Reducerea contributiilor afecteaza pensia de peste ani a generatiei tinere si potentialul de investitii in economie

Intr-un comunicat transmis luni, 19 martie, APAPR (sociatia care reprezinta administratorii fondurilor de pensii private din Romania), sustine ca "analiza Comisiei Europene confirma atat concluziile altor institutii internationale prestigioase (OECD, FMI, PensionsEurope, BetterFinance si altele), cat si observatiile formulate de-a lungul timpului de catre numerosi analisti / experti locali.

Potrivit acestora, mai spune APAPR, "fondurile de pensii private de Pilon II din Romania au fost in cei 10 ani de la lansare printre institutiile financiare cele mai performante atat din Romania, cat si din Europa, iar afectarea lor prin reducerea contributiei sau alte masuri negative pune probleme suplimentare sistemului de pensii, in loc sa imbunatateasca situatia. In acelasi timp, pietele financiare - mai ales Bursa de la Bucuresti - vor avea de suferit de pe urma afectarii Pilonului II, care este deja printre cei mai mari si seriosi investitori institutionali de pe piata locala de capital."

 • "Pilonul II a avut rezultate bune in ultimii ani, fondurile de pensii private din Romania inregistrand o performanta de top in Europa. Totodata, acestea sunt printre cei mai importanti investitori institutionali din economia locala, detinand aproximativ 20% din actiunile liber tranzactionate la Bursa de Valori de la Bucuresti si circa 7% din datoria publica a Romaniei. In ceea ce priveste rolul social, fondurile de pensii sustin milioane de romani in demersul lor de a-si asigura un trai decent la batranete, prin completarea pensiei publice si diversificarea surselor de venit la pensie, ceea ce contribuie la degrevarea bugetului asigurarilor sociale de presiunea dezechilibrelor demografice viitoare.
 • Impactul pozitiv al Pilonului II la nivel economic si social este insa proportional cu valoarea activelor pe care le gestioneaza. Implicit, chiar daca arhitectura sistemului a ramas neschimbata in 2018, reducerea contributiilor afecteaza pensia de peste ani a generatiei tinere si potentialul de investitii in economie. Astfel de schimbari e de preferat sa fie reversate in urmatorii ani, stabilitatea si predictibilitatea legislativa fiind cruciale pentru dezvoltarea sustenabila viitoare a Pilonului II in Romania", a declarat Andreea PIPERNEA, Vicepresedintele APAPR.

APAPR mai reitereaza faptul ca doar mentinerea legislatiei si arhitecturii actuale a Pilonului II, fara alte modificari, este singura solutie potrivita pentru generatia actuala de romani activi, care au asteptari foarte ridicate de la sistemul de pensii.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2374 vizualizari

 • +13 (13 voturi)    
  Dupa noi potopul (Luni, 19 martie 2018, 12:54)

  BEDE [utilizator]

  Asa gandesc minunatii lideri P$D: sa fure acum cat pot apoi sa ii revina guvernului de dupa urmatoarele alegeri (din care ei este cert ca nu vor face parte) sa rezolve problemele pe care le-au creat ei si pe acelea pe care ei le-au agravat.
  Grija lor cea mai mare pare a fi sa faca legile justitiei in asa fel incat nimeni sa nu-i poata ancheta.
  • +2 (2 voturi)    
   Totul pentru bugetari! Bugetarii sunt totul! (Luni, 19 martie 2018, 14:09)

   emil bobu [utilizator] i-a raspuns lui BEDE

   Sa ne traiasca bugetarii de lux, mai ales cei care fac bani din sedinte AGA si alte aberatii, oameni care nu produc nimic dar s-au infiltrat unde trebuie pentru a stoarce bani.

   Varsati toti banii la bugetari, e cea mai rapida cale de a distruge Romania!
 • +8 (8 voturi)    
  Cui ii pasa? La PSD-isti evident ca nu. (Luni, 19 martie 2018, 13:03)

  ty [utilizator]

  La astia ce vad ochi nu lasa mana , , ,
 • -12 (20 voturi)    
  short vs long run... (Luni, 19 martie 2018, 13:10)

  demaGOGU [utilizator]

  ...daca nu supravietuim pe termen scurt - se poate argumenta, una dintre cele mai negre perioade din istoria milenara a populatiilor care au locuit acest teritoriu - termenul 'lung' nu va mai exista.

  analiza birocratilor de la bruxelles este la mii de ani lumina distanta de realitatea sociala si demografica din tara.
  • +9 (9 voturi)    
   Ai un scenariu fatalist, dar neargumentat (Luni, 19 martie 2018, 13:32)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Aruncam niste bani la functionari si la pensionari fara sa avem banii respectivi, creste inflatia pentru ca economia nu poate sustine cererea si se aduce si mai mult din import. Peste un an nu vom avea de unde sa mai facem cresteri (reale) si nu vom avea nici investitii care sa aduca beneficii macar prin locuri de munca, multiplicare economica, etc.
   Dar peste 5 ani vor incepe sa iasa la pensie in ritm accelerat decreteii, si nu numai ca tre' sa le dai pensie, si trebuie sa le platesti servicii medicale - problema e ca nu mai platesc la sistemele de asigurari. Adica dubla paguba.
   Cum era cu short run si long run?
  • +8 (8 voturi)    
   Ne-a lovit o catastrofa si noi nu ne-am prins? (Luni, 19 martie 2018, 13:39)

   IoPaNet [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Ai intors armele? Sub conducerea partidului pe care in alte comentarii il sustii cu atata inversunare, traim "una dintre cele mai negre perioade din istoria milenara"? Catastrofa sa fie oare chiar guvernarea PSD,,sau la ce te referi?
   Analiza "birocratilor" este mai apropiata de adevar decat analiza autohtonilor. Nici nu este nevoie de argumente pentru ca analiza autohtonilor nici macar nu exista. Noi dam direct legile, ca doar suntem siguri pe noi, la ce bun o analiza...
  • +7 (7 voturi)    
   asa sa supravietuiesti tu (Luni, 19 martie 2018, 14:00)

   mos ion roata [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   cu cucute la conducerea ministerelor si cu salarii si pensii scoase din palarie cu bagheta scamatorului."Termenul scurt" este cateodata mult prea scurtsi consecintele devastatoare se vad imediat.
  • +2 (2 voturi)    
   hai bre gogule, laq-so ca macane (Luni, 19 martie 2018, 14:47)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   De aia nu are bugetul bani, pentru ca exista pilonul 2?!? Sau mai degraba pentru ca, desi avem taxe mari, colectam doar 30-31% din PIB la buget, in conditiile in care media UE e de 45%, iar urmatorii dupa noi sunt bulgarii cu 36.3% in conditiile in care la ei taxele sunt mai mici? Si pe linga ca suntem camionii neputintei la colectat, suntem campioni si la furat (vezi cit costa un km de autostrada la noi) si la cheltuit aiurea (sunt pline ziarele de investitii complet aiurea)
   Si dupa mintea ta plina cu cei 2 neuroni zburdalnici, nu de la colectari bugetare pe bune si cheltuieli cu cap vine rezolvarea, ci de la singura noastra investitie in viitor ( ca altele nu facem) trebuie sa luam bani ca sa aiba ciuma rosie cu ce mitui poporul PSD ca sa fie lasata sa fure in liniste.
  • +2 (2 voturi)    
   Mai exact (Luni, 19 martie 2018, 14:47)

   Bogdan_100 [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Care e "realitatea sociala si demografica" din tara? Cred ca e doar o impresie a ta fara argumente, cifre, fapte. O pura propaganda psd-ista
 • -7 (11 voturi)    
  2intrebari (Luni, 19 martie 2018, 13:40)

  vodatepes [utilizator]

  1) Aceste fonduri private de pensii pot da faliment?
  2) In caz de faliment viitori pensionari vor primi pensie de la stat?
  • +1 (9 voturi)    
   punctual: (Luni, 19 martie 2018, 13:58)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui vodatepes

   1)teoretic da, fondurile de pensii sunt societati financiare nebancare si, ca orice societate care are ca scop profitul, pot da faliment. Ele sunt BCR pensii, ING pensii, Generali Pensii, Groupama s.a.m.d.
   Doar ca, daca isi respecta angajamentul de a investi numai in activitati care aduc castiguri mici, dar sigure (obligatiuni emise de administratiile locale, de primaria Bucuresti, bonduri emise de Min de Finante), sansele sa dea faliment sunt extrem de mici (depinde mult de managementul lor).
   2)daca dau faliment, atunci viitorii pensionari vor primi strict pensia de la stat...mai mica decat a celorlalti pensionari ptr ca o parte din contributii s-au dus la fondurile private de pensii.
   • +7 (7 voturi)    
    Fals (Luni, 19 martie 2018, 14:12)

    Wasile [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    Societatea care administrează fondul poate da faliment, dar fondul nu poate da faliment. Este garantată (prin asigurări și reasigurări, prin fond de garantare, prin politica de risc, etc) minim suma contribuită la Pilonul 2.
   • +5 (5 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Luni, 19 martie 2018, 14:23)

    [anonim] i-a raspuns lui bancher

   • -2 (4 voturi)    
    ING si AIG au fost deja salvate, vezi istoria lor (Luni, 19 martie 2018, 14:24)

    Fides [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    Factual: istoria se repeta, chiar daca actorii sunt altii. Nimic nu mai e cert 100%.
   • +6 (6 voturi)    
    Nici teoretic si nici practic nu pot da faliment (Luni, 19 martie 2018, 14:41)

    IoPaNet [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    Potrivit legii, fondurile de pensii private nu pot da faliment, doar administratorii lor putând intra în această situaţie. Însă, datorită separării banilor fondului de cei ai administratorului, fondul nu va fi afectat de un eventual faliment al societăţii de administrare.

    Toate detaliile le gasiti aici: https://asfromania.ro/consumatori/intrebari-frecvente/pensii-private
   • +2 (2 voturi)    
    Completare (Luni, 19 martie 2018, 14:48)

    teo4ro [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    Nu sunt 100% sigur ca asta e la toate fondurile de pensii, dar la cel la care contruibui eu, la data pensionarii, fondul iti restituie integral suma cumulata in contul tau. Nu este vorba de o plata lunara. Aici depinde de fiecare cum isi dramuieste banul ca sa beneficieze de el...
  • +6 (6 voturi)    
   Spre surprinderea ta, nu! (Luni, 19 martie 2018, 14:05)

   IoPaNet [utilizator] i-a raspuns lui vodatepes

   Întrebări frecvente, ASF:

   "Poate da faliment fondul de pensii?

   Nu. Potrivit legii, fondurile de pensii private nu pot da faliment, doar administratorii lor putând intra în această situaţie. Însă, datorită separării banilor fondului de cei ai administratorului, fondul nu va fi afectat de un eventual faliment al societăţii de administrare."
  • +6 (6 voturi)    
   Raspuns (Luni, 19 martie 2018, 14:19)

   omezu [utilizator] i-a raspuns lui vodatepes

   La cum guverneaza P$D, statul roman va da faliment! Si nu sunt sarcastic, chiar exista riscul asta! Vezi Grecia, doar ca in noi nu o sa pompeze nimeni sute de miliarde de euro.
  • +4 (4 voturi)    
   dar statul? (Luni, 19 martie 2018, 14:49)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui vodatepes

   Statul poate da faliment? Mai ales peste 30 de ani cind generatia de decretei va ajunge la pensie si generatiile care vin din urma sunt in scadere puternica de natalitate si cu absolventi de scoala analfabeti? Cine va contribui la plata pensiilor peste 30 de ani? Ce pensie isi va permite sa dea statul roman?
 • +2 (2 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 19 martie 2018, 16:28)

  [anonim]Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by