​Salariul mediu de bază al personalului angajat în ASF, calculat pe primele nouă luni ale anului 2018, este de 9.730 lei net, se arată într-un răspuns al Autorității de supraveghere financiară către un deputat PNL, care a încercat să afle și ce premii și bonificații au cei nouă membri ai conducerii ASF, al căror mandat expiră astăzi. Cum actualul președinte al ASF, Leonardo Badea, și prim-vicepreședintele, Ovidiu Wlassopol, au preluat aceste funcții abia în vara anului trecut, cele mai mari venituri pe tot anul 2017 le-a avut Cornel Coca Constantinescu, vicepreședinte, responsabil asigurări: 737.361 lei, echivalentul a 13.350 euro pe lună.

Sediul ASFFoto: AGERPRES
  • Vezi în articol ce venituri au avut în 2017 fiecare din cei noua membri ai actualului Consiliu ASF

Deputatul PNL Florin Roman

Deputatul PNL Florin Roman

Foto: Facebook

Într-un răspuns transmis de ASF (vezi documentul atașat) în data de 18 octombrie unor întrebări adresate de deputatul PNL Florin Claudiu Roman, autoritatea precizează că: '(..) veniturile de natură salarială ale membrilor Consiliului ASF se constutie din salariu și/sau indemnizația lunară, la care se adaugă primele prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă negociat cu Sindicatul ASF și care se acordă în limita resurselor financiare aprobate în Bugetul Anual de Venituri și Cheltuieli al Autorității de Supraveghere Fianciară'.

În legătură cu premiile și bonificațiile membrilor Consiliului ASF, dar și a celorlalți directori din instituție, ASF face trimitere la Regulamentului UE privind protecția datelor personale, răspunzând că:

"(..) în conformitate cu prevederile Regulamentului UE 2016/679 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 aprilie 2016 (..), veniturile de natură salarială, inclusiv premiile și alte bonificații ale oricărui salariat al ASF reprezintă date cu caracter personal, iar divulgarea acestora se poate face strict în condițiile și limitele prevăzute de Legea nr. 176/2010, context în care se impun următoarele precizări:

- ASF își îndeplinește obligația legală, în temeiul prevederilor Legii nr. 176/2010 privind publicarea Declarațiilor de Avere atât ale membrilor Consiliului ASF, cât și cele ale directorilor, declarații care conțin veniturile anuale totale, cu mențiunea că Declarațiile de Avere depuse sunt deja publice atât pe pagina web a ASF, cât și a portalului Declarațiilor de Avere și al Declarațiilor de Interese administrat de către ANI."

1. Leonardo Badea, actualul președinte al ASF, numit în această funcție în vara anului 2017, după înlăturarea lui Mișu Negrițoiu: 358.412 lei

Click pentru a deschide

2. Ovidiu Wlassopol, Consilier/prim-vicepre;edinte al ASF, numit tot ]n vara anului 2017: 441.724 lei

Click pentru a deschide

3. Cornel Coca-Constantinescu, vicepreședinte ASF, responsabil asigurări: 737.361 lei

Click pentru a deschide

4. Mircea Ursache, vicepreședinte ASF, responsabil piața de capital: 683.366 lei

Click pentru a deschide

5. Ion Giurescu, vicepreședinte ASF, responsabil pensii private: 681.174 lei

Click pentru a deschide

6. Gheorghe Marcu, membru neexecutiv ASF: 338.678 lei

Click pentru a deschide

7. Albin Biro, membru neexecutiv: confidențial

Click pentru a deschide

8. Daniel Armeanu, membru neexecutiv: 338.678 lei

Click pentru a deschide

9. Gabriela Boca, membru neexecutiv: 350.837 lei

Click pentru a deschide

Astăzi este ultima zi a mandatului actualului Consiliu ASF, precum și ultima zi în care se mai pot depune candidaturi pentru preluarea celor 9 posturi din Consiliul ASF. Comisia de Buget Finanțe din Camera Deputaților a publicat deja faptul că marți, 6 noiembrie, de la ora 10:00, vor avea loc audierile candidaților pentru conducerea acestei autorități care reglementează piețe de capital asigurări și pensii private, a căror valoare depățește 20 miliarde de euro.

Click pentru a deschide

HotNews.ro a prezentat anterior lista celor 28 de candidați care s-au înscris în cursa pentru cele 9 posturi din Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). Actualul președinte al ASF, Leonardo Badea, și vicepremierul Viorel Ștefan, sunt principalii candidați susținuți de PSD, pentru funcția de președinte al ASF, pentru care s-au înscris alți cinci candidați.

Dincolo de susținerea politică, principala întrebare este dacă toți aceștia au experiența profesională de minim 9 ani în domeniul financiar așa cum a fost definită de Curtea Constituțională în 2014, când numirile lui Victor Ciorbea și a lui Marian Sârbu în cadrul ASF au fost declarate neconstituționale.