Tarife RCA mărite ilegal. Sancțiuni de 53 milioane de euro

de CP     HotNews.ro
Marţi, 4 decembrie 2018, 12:39 Economie | Asigurari


Amenzi RCA
Foto: Hotnews
Consiliul Concurenţei a sancţionat nouă companii de asigurare şi Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) cu amenzi totale de 246.739.195,6 lei (aprox. 53 milioane euro). Autoritatea de concurență precizează printr-un comunicat de presă că sancțiunile au fost acordate pentru încălcarea reglementărilor naţionale şi europene din domeniul concurenţei prin coordonarea comportamentelor pe piaţă în vederea majorării tarifelor la asigurările obligatorii de răspundere civilă (RCA).


În urma investigaţiei, autoritatea de concurenţă a constatat că Allianz - Ţiriac Asigurări SA, Asigurarea Românească - Asirom Vienna Insurance Group SA, Societatea Asigurare-Reasigurare Astra Asigurări SA, Carpatica Asig SA, Euroins România Asigurare-Reasigurare SA, Generali România Asigurare Reasigurare SA, Groupama Asigurări SA, Omniasig Vienna Insurance Group SA şi Uniqa Asigurări SA au participat la un schimb de informaţii sensibile din punct de vedere comercial referitoare la intenţiile acestor societăţi de a majora tarifele RCA. Potrivit Consiliului Concurenței, această practică concertată, facilitată de UNSAR, a condus la restrângerea concurenţei pe piaţa serviciilor de asigurare RCA în perioada octombrie 2012 – noiembrie 2016, deoarece societăţile de asigurare nu şi-au mai stabilit în mod independent tarifele, ci au acţionat concertat pe piaţă, ţinând cont de discuţiile de a-şi majora tarifele purtare în cadrul asociaţiei.

„Asociaţiile au un rol important şi este legitim ca membrii acestora să se întâlnească şi să discute pe diverse teme, însă nu trebuie să ajungă la schimburi de informaţii sensibile din punct de vedere comercial, cum sunt cele referitoare la preţuri actuale sau viitoare. Aceste schimburi de informaţii sensibile reduc incertitudinea cu privire la strategiile concurenţilor şi favorizează coordonarea comportamentului pe piaţă, eliminând concurenţa. Pe o piaţă concurenţială, companiile trebuie să se întreacă pentru a furniza servicii de calitate în condiţii avantajoase, fiecare stabilindu-şi în mod independent politica de tarife în funcţie de propria strategie şi de structura costurilor implicate de desfăşurarea activităţii”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Amenzile primite de societăți și UNSAR:
 • Allianz - Ţiriac Asigurări SA 43.442.939 lei
 • Asigurarea Românească - Asirom Vienna Insurance Group SA 36.970.408 lei
 • Societatea Asigurare-Reasigurare Astra Asigurări SA 22.037.026 lei
 • Carpatica Asig SA 26.858.238 lei
 • Euroins România Asigurare-Reasigurare SA 6.346.453,60 lei
 • Generali România Asigurare Reasigurare SA 21.445.106 lei
 • Groupama Asigurări SA 35.378.902 lei
 • Omniasig Vienna Insurance Group SA 40.529.090 lei
 • Uniqa Asigurări SA 13.570.597 lei
 • UNSAR 160.436 lei
În cadrul investigaţiei, Euroins a recunoscut în integralitate fapta anticoncurenţială şi a furnizat, în cadrul procedurii de clemenţă, o serie de documente şi informaţii ce au avut o contribuţie semnificativă la probarea acesteia şi, ca urmare, a beneficiat de o reducere a amenzii.

În cazul societăţilor Astra şi Carpatica, Consiliul Concurenţei a luat în considerare o perioadă mai redusă de încălcare a legii, respectiv până la momentul în care Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) le-a retras autorizaţia de funcţionare.

„Piaţa asigurărilor obligatorii auto a trecut prin împrejurări excepţionale, de criză, dar între timp a fost implementat noul pachet legislativ şi au fost eliminate, în mare parte, disfuncţionalităţile care au condus, în anii anteriori, la creşteri accentuate ale preţurilor. Faptul că s-au înregistrat progrese în funcţionarea pieţei asigurărilor, nu înseamnă că nu mai sunt necesare unele ajustări. Vom colabora cu ASF şi Guvernul pentru a identifica măsurile ce se impun pentru armonizarea legislației cu reglementările europene, respectiv consolidarea pieței pentru a nu conduce la creșterea prețului RCA” a mai declarat preşedintele Consiliului Concurenţei.

Autoritatea de concurenţă s-a implicat în procesul de evaluare a cauzelor care au determinat dezechilibrele pieţei şi a făcut o serie de recomandări pentru îmbunătăţirea funcţionării pieţei şi care, în mare parte, au fost preluate în legislaţia primară şi secundară, cum ar fi:
 • introducerea posibilităţii de compensare directă;
 • luarea în calculul a clasei bonus/malus a istoricului șoferului, nu doar a combinației unice șofer-vehicul;
 • utilizarea tehnologiilor de tip telematics în determinarea primei RCA;
 • asigurarea accesului la cazierul de conducător auto;
 • declararea la emiterea poliței a tuturor șoferilor uzuali ai vehiculului (în vederea evaluării mai precise a riscului de daună). În urma introducerii acestei prevederi, evoluţia primelor va fi diferită de la caz la caz (în unele cazuri, în care riscurile cresc, primele vor fi mai mari iar pentru cazurile în care riscurile se diminuează primele vor fi mai mici);
 • rafinarea criteriilor de risc folosite în calculul tarifului de primă.
Autoritatea de Concurenţă va colabora cu toţi actorii din acest sector, astfel încât, odată cu alinierea la prevederile UE, unele aspecte care, încă, creează îngrijorări să fie eliminate prin preluarea în legislaţie şi a celorlalte recomandări pe care le-a făcut şi care nu au fost preluate, cum ar fi:

 • poliţele RCA să se poată încheia pentru 6 sau 12 luni, pentru persoane fizice, şi pentru o perioadă de la o lună la 12 luni, multiplu de o lună, pentru persoanele juridice (să nu se mai încheie poliţe RCA pentru o lună deoarece sunt destul de multe maşini în circulaţie, care nu au RCA valabil deoarece proprietarii au încheiat poliţa pentru o perioadă foarte scurtă – o lună – iar apoi au uitat să o reînnoiască)
 • introducerea unei prevederi cu privire la elaborarea de către ASF, împreună cu societățile de asigurare și unitățile de reparații auto reprezentative, sau cu organizațiile profesionale ale acestora, a unui cod de conduită aplicabil în relația dintre societățile de asigurare și unitățile de reparații auto, în vederea evitării prejudiciilor aduse consumatorilor.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4308 vizualizari

 • +1 (7 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 4 decembrie 2018, 12:43)

  [anonim]

 • +4 (10 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 4 decembrie 2018, 13:19)

  [anonim]

 • +5 (7 voturi)    
  si prejudiciul? (Marţi, 4 decembrie 2018, 13:32)

  varsator [utilizator]

  Sunt curios daca s-a facut o estimare a prejudiciului, cat au incasat in plus firmele de asigurari din aceasta marire artificiala. Nu poate fi o cifra exacta, dar un ordin de marime cred ca s-ar putea estima. 50 milioane de euro, 500, 1 miliard?

  Sentimentul pe care l-am avut la citirea articolului a fost ca s-au mutat niste bani din buzunarul nostru in buzunarul statului cu aceasta amenda. Deci cat si-au pastrat asiguratorii la afacerea asta?
 • +1 (3 voturi)    
  Naspa de tot ! (Marţi, 4 decembrie 2018, 14:15)

  BuzzBuzzard [utilizator]

  Cele mai mari societati Allianz si OMNIASIG cu cele mai mari amenzi ! Acest lucru nu va ramane nepedepsit ! Sa vezi acum cresteri ...justificate de pret la RCA ! Asta , bine-nteles insotita de neplata amenzilor ! Si oricum Euroins, care a facut opinie separata si a recunoscut va fi aspru sanctionata prin bagarea in insolventa ! Ce ma surprinde este lipsa City Insurance ! Ea nu face parte din cartel ? Sau a fost iertata ?
 • 0 (0 voturi)    
  propunere (Marţi, 4 decembrie 2018, 21:57)

  Nevermind [utilizator]

  RCA pe sofer si nu pe masina. Dar le dispar vaci de muls...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by