​DOCUMENT Procedura de încetare a plății contribuțiilor la Pilonul II de pensii a intrat în vigoare: Ce riscă cei care aleg să contribuie numai în sistemul public de pensii

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Marţi, 12 martie 2019, 21:41 Economie | Asigurari


Cererea de retragere din Pilonul II
Foto: Monitorul Oficial
​Românii care au cotizat cel puțin 5 ani la Pilonul II de pensii pot de acum să ceară încetarea plății contribuțiilor la acest sistem, potrivit normei ASF care a intrat în vigoare marți, 12 martie, odată cu publicarea în Monitorul Oficial. Cererea de retragere se face către compania care le gestionează pensiile private și va avea efect chiar din luna în care a fost depusă. În cazul celor care aleg asta, procentul de 3,75% din cota de 25% de CAS, care se ducea în contul pensiei private, se va vărsa în sistemul public de pensii.

Cererea de încetare a plăților contribuțiilor la acest sistem se face către administratorii fondurilor, iar solicitarea își va face efectul începând cu contribuțiile aferente lunii în care a fost depusă, potrivit normei ASF publicate marți, 12 martie, în Monitorul Oficial.

 • "Cererea privind retragerea de la fondul de pensii administrat privat, corect și complet formulată de către un participant în baza art. 32 alin. (6) din Lege, are drept efect încetarea plății contribuțiilor începând cu contribuția aferentă lunii în care a fost depusă cererea.”, se arată în norma ASF.

Descarcă AICI integral Norma care prevede procedura de încetare a plății contribuțiilor la Pilonul II


În cazul celor care aleg să facă asta
, fondurile deținute până la data transferului în sistemul public de pensii vor rămâne în conturile personale ale acestora, gestionate în continuare de administratorul care le-a gestionat anterior fondul de pensii, până la deschiderea dreptului la pensia privată.

Instituția de evidență este Casa Națională de Pensii, către care administratorii sunt obligați să trimită informații referitoare la participanții care au formulat cererea privind retragerea de la fondul de pensii administrat privat.

La rândul ei, Casa Națională de Pensii, "pe baza datelor și informațiilor conținute în rapoartele primite de la administratori, corelate cu informațiile existente în baza de date a asiguraților în sistemul public de pensii, actualizează în Registrul participanților elementele de identificare ale acestora referitoare la codul numeric personal, seria și numărul actului de identitate, numele și prenumele, domiciliul, încetarea calității de participant, precum și retragerea de la fondul de pensii administrat privat".

De asemenea, Casa Națională de Pensii va face un raport pe care îl va trimite administratorilor. În termen de 30 de zile calendaristice de la primirea acestui raport, "administratorul are obligația de a informa participanții, cu privire la soluționarea cererii privind retragerea de la fondul de pensii administrat privat, în scris sau prin orice mijloc care poate fi probat ulterior.", se mai arată în norma ASF.

 • Ce riscă cei care aleg să-și mute viitoarele contribuții exclusiv la sistemul public de stat

În prezent, un procent de 3,75% din cota de 25% de CAS este virată în conturile a peste 7,2 milioane de români, la Pilonul II. În cazul celor care aleg să înceteze plata contribuției la Pilonul II, contribuția de 3,75% se va duce în sistemul public de pensii (Pilonul I), în care banii sunt cheltuiți imediat pentru persoanele care ies la pensie.

Sustenabilitatea sistemul public de pensii (Pilonul I), bazat pe solidaritatea între generații și în care actualii angajați plătesc pentru pensionarii de acum, este serios afectată pe termen lung, se arăta chiar în expunerea de motive a Legii 411/2004 care a introdus Pilonul II de pensii, lege adoptată în Guvernarea Năstase.

De ce nu mai este sustenabil? Sunt tot mai puțini angajați care susțin persoanele ieșite la pensie. Reducerea natalității concomitent cu îmbătrânirea populației este bomba cu ceas care a determinat foarte multe țări, printre care și România, să introducă pilonul II de pensii și să tot crească vârsta de pensionare. Adăugați emigrația și lipsa educației financiare și veți avea tabloul perfect al unei prăpăstii în care actuala Guvernare PSD-ALDE îți dă acum posibilitatea să te arunci.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

35663 vizualizari

 • -25 (37 voturi)    
  cererea (Marţi, 12 martie 2019, 21:52)

  Mazeta [utilizator]

  se poate depune și online? Știu că privații urăsc hârtiile și birocrația.
  • +23 (27 voturi)    
   . (Marţi, 12 martie 2019, 22:04)

   theo667 [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Nu faci nici o cerere mocofane! In cateva saptamani se modifica OUG si o dau la pace cu administratorii in conditii mai ok. E schema clasica ruseasca, ceri cu nesimtire tot si apoi chipurile mai cedezi un pic dar obtii ce voiai initial si poate chiar mai mult de la victima speriata
  • +13 (21 voturi)    
   Mazeto! (Marţi, 12 martie 2019, 22:23)

   nellino [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   ai imbatranit urat!...
  • +13 (13 voturi)    
   Acest formular este pentru Romani (Miercuri, 13 martie 2019, 6:53)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   In cazul tau Valeri Kuzmin iti spune cand si cum iesi la pensie ( in URSS speranta de viata este sub limita de pensionare)
  • +11 (11 voturi)    
   după (Miercuri, 13 martie 2019, 7:52)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   cum bine ai fi știut dacă traducerea în rusă ar fi fost mai de Doamne-ajută, trecerea la pilonul II nu este obligatorie. Cam ce crezi că se va întâmpla dacă nu punem nimeni botul, de bună voie, la prostia lui vâlcov girată de hamsterul flaușat?
   Am specificat ”de bună voie” pt. că este foarte posibil ca pesedacii șefi de prin cotloanele României să facă presiuni asupra oamenilor, iar cei mai slabi de înger sau încă învățați a se supune ordinelor de partid, să cedeze.
   Apropo, vezi că vasilica iar s-a lăudat (că așa era scris pe foaia aia după care a citit ieri, că o ducem foaaaaarte bine. Avem deja execedent bugetar. De ce oare, atunci, trebuie crescut deficitul din cauza majorării alocațiilor copiilor? De ce mai trebuie să se mute toți înapoi în pilonul I? Ia vezi ce zice Putin.
  • +14 (14 voturi)    
   cererea (Miercuri, 13 martie 2019, 9:45)

   himself [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Pina acum credeam ca esti postac. Acum se vede ca esti prost. De ce ? Pentru ca daca depui cererea vei actiona impotriva propriului interes.
   • +6 (6 voturi)    
    interes ? (Miercuri, 13 martie 2019, 10:35)

    Jude [utilizator] i-a raspuns lui himself

    De unde sti ca actioneaza impotriva propriului interes ?
    Te gandesti ca poate nu a lucrat niciodata ca sa acumuleze ceva in Pilonul 2 ?
    Poate ca ceea ce a facut pana acum a fost lucru la negru platit de PSD ?
    Si atunci ce pretentii sa ai de la unul ca el ?
  • +3 (3 voturi)    
   Da (Miercuri, 13 martie 2019, 14:21)

   JustinCase [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Atunci, ai face bine sa te grabesti. Am auzit azvonuri ca internetul sovietic se va inchide intr-o bula, cat de curand.
  • 0 (0 voturi)    
   ma baieet... (Joi, 14 martie 2019, 8:36)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   este alegerea ta!
   dar cand iesi la pensie sa nu indraznesti sa urlii ca vrei pensie mai mare sau ca ti-a furat partiul pensia, da?!
 • +22 (22 voturi)    
  Dar invers nu se poate?! (Miercuri, 13 martie 2019, 7:42)

  cearly [utilizator]

  Eu doresc sa mut toata contributia la pensie, din pilonul la pilonul II. Nu am incredere in STATUL MAFIOT. Daca mafiotii Dragnea & Tariceanu& PSD & ALDE mai prind un mandat, economia se va prabusi in cel mult doua decenii, contributiile la stat sunt din ce in ce mai mici. Tineretul pleaca afara valuri, valuri si bine face!
  • +13 (13 voturi)    
   Și eu... (Miercuri, 13 martie 2019, 8:45)

   TurmentatuTheThird [utilizator] i-a raspuns lui cearly

   Dar din păcate, dacă ar da o lege din asta, s-ar trezi mâine că nu mai au cu ce plăti pensiile. Din acest motiv contribuția ar fi trebuit să crească treptat.

   Esti extrem de optimist când zici 2 decenii. Eu aș zice 2 ani, mai degrabă.Uită-te la turci.
  • 0 (0 voturi)    
   aprob 100% (Joi, 14 martie 2019, 8:37)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui cearly

   daca tot sse bat pesedeii cu pumnii in piept ca vor sa faca astia doar ca sa ofere mai multe posibilitati oamenilor, pai sa ofere mai multe posibilitati!
 • +11 (11 voturi)    
  Sper ca românii să nu se lase fraieriți. (Miercuri, 13 martie 2019, 9:37)

  asavreau [utilizator]

  Guvernul Dăncilă vrea să fure banii strânși de români în pilonul 2 de pensii.Dacă faci cerere de retragere banii nu ajung la tine,ci la bugetul de stat,unde au grijă Vâlcov,Dragnea și toată banda,cum să-i împartă.
 • +10 (10 voturi)    
  2 ani le-a luat pana au gasit formula (Miercuri, 13 martie 2019, 10:32)

  bigbrother [utilizator]

  In urmatoarele zile vom asista la zeci de declaratii si mesaje despre cat de bine este sa trecem toti la fondul de pensii gestionat de stat. Trolii (vezi exemplele de mai sus) vor face gargara ca sa sadeasca neincrederea in pilonul 2; politicienii de la putere vor face spume la gura prin declaratii tampite ca sa ne arate cum statul roman se ocupa de cetatenii sai. Nu spun insa si despre care cetateni, probabil aia care sunt mai egali decat altii.

  Pe scurt, NU VA MUTATI BANII! Este o tzeapa industriala despre care sunt convins nu va ramane fara urmari atat pentru politicieni cat si pentru cei care se uita in gura lor.
  • +7 (7 voturi)    
   STATUL MAFIOT (Miercuri, 13 martie 2019, 10:56)

   cearly [utilizator] i-a raspuns lui bigbrother

   va cauta sa ne prosteasca. Daca ar fi dupa mine, as transfera intreg fondul de pensii din pilonul I la pilonul II.
  • 0 (0 voturi)    
   nici nu ma gandesc... (Joi, 14 martie 2019, 8:38)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui bigbrother

   i-am spus si sotiei!
   nu sunt inconstient!

   sa fie clar nu sunt un mare fan al bancilor.... niciodata nu am fost, dar intre banci si un grup mafiot care conduce o tara, pur si simplu NU POT avea incredere in mafioti!
 • +8 (8 voturi)    
  Eu... (Miercuri, 13 martie 2019, 11:30)

  ElDiablo [utilizator]

  ...am cotizat la Pilonul II si nu retrag suma acumulata nici mort ca sa-i dau pe mana talharilor de la psd. Mai bine ii pierd!
  • +1 (1 vot)    
   Nu-i pierzi. (Miercuri, 13 martie 2019, 16:14)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui ElDiablo

   În cel mai rău caz rămân moștenire.În schimb,dacă faci cerere de retragere,pierzi.Banii ajung la bugetul de stat.
   • 0 (0 voturi)    
    nu e chiar așa (Joi, 14 martie 2019, 8:06)

    nahir [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

    Prin semnarea acordului trecerii de la pilonul II la I, vor înceta plățile celor 3,75% (și care până acum trebuiau să fie vreo 5,5% dacă nu-și băgau hoții ăștia coada).
    Banii existenți deja la pilonul II nu se vor muta pt. că ar însemna naționalizare.
    Nu știu însă ce s-ar întâmpla cu banii dacă fondurile de admninistrare s-ar retrage din România, forșate de prevederile OUG 114/2018
 • +2 (2 voturi)    
  Pe când o să avem ocazia ... (Miercuri, 13 martie 2019, 18:05)

  BlaBla1234 [utilizator]

  Să depunem și unei cereri pentru retragerea din sistemul de pensii de stat cu posibilitatea recuperării sumelor cotizate ... Poate fi și la ghișeu pe hârtie ...
  • +1 (1 vot)    
   ehe.... (Joi, 14 martie 2019, 8:41)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui BlaBla1234

   sunt dispus sa astept pt asta la un ghiseu 6 ore! si asta spune multe despre "increderea" mea in sistemul public de pensii!
 • +1 (1 vot)    
  am o intrebare... (Joi, 14 martie 2019, 8:35)

  liviu_ [utilizator]

  cum pot sa MARESC contributia la pilonu 2?
  inteleg ce vrea psd sa faca, dar ma baieti... sa am incredere intr-un partid corupt sa-mi gestioneze banii ar fi dovada ca nu sunt sanatos la cap...
  NU renunt la pilonul 2 ! si daca psd ma freaca la cap, ne vedem la CEDO! na, ca tot sunt amenintarile la moda in perioada asta!
 • 0 (0 voturi)    
  Astia-s prosti ! (Joi, 14 martie 2019, 13:35)

  Crysss [utilizator]

  Era la un momendat o prevedere ca daca acceptam sa ne mutam la sistemul de stat, atunci putem retrage banii de la pilonul privat. Au scos acea prevedere. Pai eu ce motiv mai am acum sa ma mut cu pensia (pilonul 2) la sistemul de stat? N-am nimic de castigat, doar de pierdut.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by