Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, se va întâlni joi cu administratorii fondurilor de pensii administrate privat, Pilonul II, conform propriilor afirmații, potrivit Mediafax.

„Joi o să am o discuţie cu cei de la Pilonul II. Mâine o să mai primesc nişte date, nişte informaţii şi de la ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară - n.red.), pentru că am cerut mai multe elemente şi de la cei care administrează pensiile din România. Sper să ajungem, joi, la un consens”, a afirmat Eugen Teodorovici, într-o emisiune la TVR 1.

Ministrul Finanțelor Publice a menționat că două probleme au fost ridicate de administratorii fondurilor Pilon II: mărimea capitalului, respectiv majorarea contribuției la capital care trebuie să fie făcută în acest an; perioada de un an în care trebuie să fie făcută această majorare.

„Şi am spus «Hai să vedem cum puteţi să veniţi către România şi să investiţi în economie», în proiecte public-private, pe bursă, în acţiuni necotate, să dau un exemplu, să investiţi în România. Pe măsură ce voi investiţi, această condiţie scade. Exact ca la bănci. De ce să nu fie de-acord? Ideea este să mărim foarte mult aria în care pot să investească, pentru că România are nevoie”, a subliniat Teodorovici.

Ministrul Finanțelor a reamintit că noua legislație prevede că unii contribuabili pot opta dacă rămân la Pilonul II sau se reîntorc la Pilonul 1, „dar fără bani, banii rămân, pe mai departe, la Pilonul II, pentru că aceasta a fost previziunea acelor contribuții la Pilonul II”.

„Nu este afectat Pilonul II în niciun fel, doar se creează această posibilitate de a opta. Este normal să poată omul să opteze. Dacă vrea să se ducă la Pilonul I, pentru că vede că randamentul de la Pilonul II nu este cel aşteptat, să poată să opteze, să zică „Mă duc, măcar sunt sigur, la stat, pentru că statul n-a dat niciodată faliment, niciodată n-a avut probleme de plată a pensiilor, le-a plătit, cu toate că domnul președinte spune că nu sunt bani. Statul își plătește obligațiile”, a concluzionat Teodorovici.